Хто крайній? Кушнір! Шукають, кого покарати за «Авангард»

1460 0

Ми у соцмережах:

Хто крайній? Кушнір! Шукають, кого покарати за «Авангард»

Коли міська влада планувала реконструкцію стадіону «Авангард», то йшлося спочатку про 100 мільйонів гривень. Однак за кілька років ця сума зросла щонайменше у п’ять разів — до понад 500 мільйонів гривень. Нещодавно прокуратура оголосила, хто крайній у подорожчанні. Підозру в службовій недбалості оголошено колишньому начальнику управління капітального будівництва Рівного Сергію Кушніру.

У ході слідства прокурори встановили, що у 2016 році між управлінням капітального будівництва та приватним підприємством було укладено договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реконструкції рівненського стадіону. Загальна вартість робіт — майже 1,5 млн грн. Коли розпочалися будівельні роботи, то було виявлено, що документи містять помилки та невідповідності. Однак «замість того, щоб зобов’язати фірму-проєктанта безкоштовно усунути недоліки, посадовець УКБ проявив злочинну недбалість. Уклав новий договір на коригування проєктної документації, але вже з іншою фірмою».

Очевидно, що прокурори мають на увазі львівську фірму «АртПростір», у якої замовляли проєкт на реконструкцію стадіону «Авангард». Ця фірма не змогла вчасно виготовити документацію, а самі строки здачі проєкту кілька разів переносили. Після їхньої роботи місту довелося наймати рівненську компанію «Орбіта Будпроект», яка вносила зміни в існуючий проєкт. Зокрема, вони стосувалися східної трибуни, яку попередні проєктанти планували залишити, але під час будівельних робіт вона завалилася. Тоді й стало відомо, що вартість реконструкції стадіону обійдеться у пів мільярда гривень.

Сергій Кушнір, ексначальник міського УКБ:

Усе, що відбувається, мене дивує. Адже фірму, яка мала розробляти проєкт на реконструкцію стадіону «Авангард», обирала спеціально створена комісія. Як вирішила ця комісія, у того ми й замовляли проєкт. Згодом відбувалося коригування проєкту. І це нормально. У місті коригується багато проєктів. І не один раз. Знаю, що коли я уже не працював, то був проведений аудит управління і було зроблено висновки, що після коригування проєкт не зазнав жодних змін. Мовляв, там усе те саме, що й у першочерговому проєкті. Не знаю, яким чином, але під час цього аудиту було виставлено суму збитків у 330 тисяч гривень. Мені закидають, що я мав подати до суду на львівську фірму, щоб вирахувати з неї ці гроші. Скажу, що львівська фірма здала свою роботу. Цей проєкт пройшов державну експертизу. Тобто його перевірила низка державних експертів, які засвідчили, що усе було виконано відповідно до замовлення. Пізніше з цією фірмою місто справді припинило співпрацю. Причина у тому, як вони проводили авторський нагляд за реконструкцією «Авангарду». Їхні спеціалісти повинні були приїздити на стадіон, стежити за виконанням робіт і давати пояснення будівельникам. Але спеціалісти цієї фірми просто не з’являлися на об’єкт. Тому місто з ними розірвало усі відносини. Коли ж у майбутньому виникло питання, що проєкт треба коригувати, то не було сенсу звертатися до цієї компанії, яка не з’являлася на об’єкт.

Щодо коригування проєкту. Спочатку ставилося завдання по максимуму зберегти існуючі конструкції на стадіоні. Однак коли будівельна фірма вийшла на об’єкт, то виявились певні моменти. Наприклад, коли на стадіоні почали розбирати штукатурку, то з’ясувалося, що якісь конструкції можна залишити, а інші — ні, бо під ними немає фундаментів. Треба розуміти, що при виготовленні проєкту на реконструкцію не все можна дослідити. Оскільки виникла велика кількість додаткових робіт, то й збільшилася вартість реконструкції. По-друге, проєкт розроблявся у 2016 році, а безпосередньо будівельні роботи почалися у 2019. Щороку в нас все дорожчає. Так і виникла необхідність у коригуванні проєкту.

Сергію Кушніру оголошено підозру в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також