Хвороби автолюбителів: від остеохондрозу до астми

1397 0

Ми у соцмережах:

Хвороби автолюбителів: від остеохондрозу до астми

Аварії і викликані ними травми — не єдине, що загрожує автолюбителям. У тих, хто проводить більшу частину життя за кермом, є професійні недуги.

Вразлива точка Такими в автолюбителів є хребет і стопи. Через трясіння, сидіння в позі банана (схилившись до руля і витягнувши випрямлені ноги до педалей) може розвинутися шийний і поперековий остеохондроз. Перші сигнали — швидка стомлюваність спини і ніг, оніміння пальців рук. Потім з'являються болі в шиї і попереку — останні можуть відгукнутися грижею хребетного диска і защемленням сідничного нерва. Профілактика остеохондрозу проста: сидіти за кермом прямо, упираючись головою в підголовник і підклавши під поперек подушку. Сидіння не повинне бути м'яким — в цьому випадку воно змушує спину сутулитися. При болях в шиї не можна надовго закидати голову, повертати її в хворий бік — це може спровокувати зсув хребців. Навантаження на стопи під час натискання на педалі може призвести до плоскостопості, запалення суглобів пальців ніг, шпори п`яти, варикозного розширення вен. Перші ознаки цих недуг — похрускування суглобів, набряки ніг. Найкраща профілактика — щоденні піші прогулянки, ходьба по гальці, загарбання камінчиків пальцями ніг, перекочування палички ступнями, масаж стоп. Під час зупинок корисно, крім загальної розминки, походити на носках, на внутрішньому і зовнішньому краях стоп. Ще одна неприємність, що підстерігає водіїв, — мігрень. Постійне миготіння світла і тіні, всіляких дрібничок на дзеркалі викликають не тільки різь в очах, але й виснажливі головні болі. Вихід простий — позбудьтеся дрібничок, які гойдаються, видаліть дуже темну тоновану плівку зі скла і підберіть якісні сонцезахисні окуляри.

Сонливість через анальгін Тим, хто за кермом, протипоказаний не тільки алкоголь, але і багато лікарських препаратів — заспокійливі і протиалергічні засоби, вони викликають загальмованість, порушують здатність правильно оцінювати відстані. Небезпечні і протиастматичні ліки — вони розсіюють увагу. Краплі для зниження внутрішньоочного тиску здатні спровокувати головний біль, нудоту. А судинозвужувальні краплі від нежитю (той же нафтизин) можуть викликати шум у вухах та порушення зору. Загрозу для водіїв становлять навіть анальгін, аспірин та інші знеболювальні — якщо прийняти більше двох таблеток, з'явиться сонливість, загальмованість. До подібного результату можуть призвести і таблетки від кашлю з кодеїном. Тривала їзда стомлює, і щоб підбадьоритися, багато налягають на каву. Але в дуже великих дозах кофеїн може викликати зворотний ефект — після недовгого збудження стомлення відчується ще сильніше. Фахівці радять: як тільки з'являється сонливість за кермом, пожуйте що-небудь кисле, наприклад, зелене яблуко або лимон. Ще краще ненадовго зупинитися, протерти обличчя, шию, руки холодною водою або освіжаючою серветкою. Допоможе і масаж: круговими рухами пальців обох рук потрібно розтерти плечі, шию і вуха.

Смертоносні "ялинки" Багато автолюбителів вішають в авто освіжувачі повітря. Німецькі лікарі встановили, що в поєднанні з тютюновим димом ці "ялинки" (і подібні до них "висюльки") стають смертельно небезпечними. Хімічні речовини, які містяться в автомобільних освіжувачах, сприяють більш глибокому проникненню в організм нікотину і сигаретних смол і таким чином підвищують ризик виникнення ракових пухлин. З допомогою освіжувачів краще засвоюються і шкідливі речовини, які містяться у вихлопних газах, — вони теж мають канцерогенний ефект. Загрозу для здоров'я являють і зношені шини. Гумовий пил, що летить від них, проникає в дихальні шляхи і легені й може стати причиною алергії та навіть бронхіальної астми. Потрапляючи на слизові оболонки та шкіру, він викликає запалення очей, нежить, кропив'янку. Врятуватися від цієї біди допоможе регулярна заміна шин і спокійна манера керування — при різкому гальмуванні гумовий пил виділяється в повітря особливо інтенсивно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також