Санепідемстанція заявляє, що кількість захворювань на дизентерію, сальмонельоз та інші кишкові інфекції у Рівному, починаючи з грудня, зростає і що пов’язані ці хвороби з вживанням харчів зі стихійних ринків. Міська влада запевняє, що на ринках є вдосталь місць для цивілізованої торгівлі за всіма правилами.
— Кількість хворих на різні кишкові інфекції останнім часом зростає, — каже заступник головного лікаря санепідемстанції Рівного Ольга Захарченко. — Коли у людей діагностують ці хвороби, ми з’ясовуємо можливе джерело зараження. І виявляється, що деякі люди самі пов’язують хворобу з тим, що вживали сир, молоко, м’ясо, варені ковбаси домашнього приготування, куплені не в магазинах і не на ринках, а десь біля них чи взагалі там, де торгівля не передбачена. Водночас міська влада заявляє, що місць для торгівлі на ринках міста цілком достатньо, тільки торговці неохоче їх займають, щоб не платити за санітарно-ветеринарну експертизу продукції та за торгове місце. — Проблема несанкціонованої торгівлі залишається актуальною, — стверджує начальник міського управління торгівлі Ігор Остапенко. — Особливо це стосується вулиць довкола центрального ринку — Сагайдачного, Шевченка та Полуботка. Торгівля з землі — це антисанітарія і ризик підхопити інфекцію. Скажімо, чи знає покупець ковбаси домашнього виробництва, куди її діває продавець, якщо не зміг її продати і вона зіпсувалася? Де гарантія того, що він її знищує, а не виносить і далі на продаж? Де його шукати і як притягнути до відповідальності, якщо він торгує хтозна-де? Ігор Остапенко закликає задля власної безпеки не купувати із землі та поза ринками, де є обладнані місця для торгівлі і де продукцію перевіряють в лабораторії. Інакше безпеку харчів ніхто гарантувати не може. — У Рівному працює 21 ринок, 10 з них надають близько 900 вільних місць для торгівлі, в тому числі 200 нових місць відкрилося на вул. Полуботка та Пересопницькій, — каже п. Остапенко. — Пільгова ціна за один квадратний метр торгового місця становить одну гривню, усі інші торговці, що продають не більше 10 кг продукції, платять по три гривні. Але й цього люди платити не хочуть. У павільйоні центрального ринку на 2-му поверсі нині порожні 150 місць, там раніше торгували м’ясом та молочною продукцією. Біля ринку 40 вільних місць є. Сотню нових місць пропонує ринок «Андріївський», є місця й на ринках на вул. Шухевича, Князя Романа, Ювілейному. Торговці із сіл переважно їдуть все ж на центральний ринок і торгують будь-де, із землі. Ми щомісяця проводимо спільні наради із санітарною, ветслужбою та працівниками міліції, за порушення правил торгівлі й штрафи передбачені — до 340 гривень. Але до штрафів вдаватися не хочемо, намагаємося переконати людей торгувати за правилами. Головну роль у боротьбі з нелегальними базарниками відіграватиме міліція. Яка теж, як запевняють у міськвідділі, акцент ставитиме на роз’яснювальній роботі. — За дорученням міського голови ми спільно з адміністрацією центрального ринку та управлінням торгівлі вивільнили близько двох сотень пільгових торгових місць для тих, хто приїздить в місто торгувати вирощеною власноруч городиною, — каже начальник Рівненського міського відділу міліції Олексій Лозян. — Саме для них свого часу було створено ці торгові місця, але згодом їх зайняли перекупники та продавці апельсинів і мандаринів. Згодом розвісимо попередження, в яких місцях торгівлю заборонено. За словами п. Лозяна, наряди міліції вже о 7-й ранку патрулюватимуть на прилеглих до базару вулицях і пропонуватимуть селянам пройти на облаштовані для них торгові місця. Злісних порушників таки штрафуватимуть.