Дослідження учених з Японського національного інституту фізіології показали, що кофеїн є ефективним болезаспокійливим засобом. Команда дослідників на чолі з професором Йосіхіро Кубо використовувала для експериментів слабкий (менше двох грамів на літр) водний розчин кофеїну. Виявилося, що навіть такої концентрації досить для інгібірування білка Trpa1, що виконує роль головного рецептора болю в периферійних нервах.
Дослідження учених з Японського національного інституту фізіології показали, що кофеїн є ефективним болезаспокійливим засобом. Команда дослідників на чолі з професором Йосіхіро Кубо використовувала для експериментів слабкий (менше двох грамів на літр) водний розчин кофеїну. Виявилося, що навіть такої концентрації досить для інгібірування білка Trpa1, що виконує роль головного рецептора болю в периферійних нервах. Відомо, що гостроту гірчиці і часнику людина відчуває завдяки саме цьому білку, а не смаковим рецепторам. Японські учені стимулювали Trpa1 гірчичною олією, а потім намагалися пригнітити реакцію білка за допомогою кофеїну. Результати виявилися цілком переконливими. За словами професора Кубо, кофеїн успішно справляється з пульсуючим болем, а також має інші, не відомі раніше властивості. Учений визнає, що багато питань дослідників залишилися без відповіді і говорити про створення нового високоефективного препарату на основі кофеїну поки зарано.