Іноземці часто фотографуються біля жовтих бочок із квасом, які стоять на вулицях Рівного. Така "тара" для напою для них незвична. Тим часом виробники рівненського квасу й не збираються замінювати їх на сучасні, — традиційну жовту бочку вважають елементом свого бренду, підкреслюючи, що не тільки тара, а й технологія виготовлення квасу залишаються незмінними впродовж багатьох років.
Рівненський квас можна випити лише у Рівному. Його не розливають у пляшки і не транспортують до інших міст. Бо квас — без консервантів, тож псується дуже швидко. Рівненському напою — уже близько 50 років. Він пережив навіть завод безалкогольних напоїв, який, окрім квасу, виготовляв ще й іншу продукцію, кілька років тому він збанкрутів. Проте працівники, які виготовляли квас, зуміли зберегти цех, а тепер його навіть потроху модернізують. Розповідає Галина Каструк, одна із керівників цеху: — Ми все життя працювали на заводі, тож було шкода здати все на металобрухт, як це зробили з рівненськими молокозаводом та м'ясокомбінатом. Рівняни люблять наш квас, п'ють його — і поки на нього є попит, ми його будемо виготовляти. А нині робимо реконструкцію цеху. Купуємо нові бродильно-купажні чани, компресорні установки замінюємо на сучасні. Виробництву квасу це не заважає, адже замінюємо обладнання частинами. А пізніше ще й ремонт зробимо. Наш квас називають радянським. І нам подобається таке означення, бо воно асоціюється зі справжнім. В Україні лише у кількох містах продають живий квас, корисний для здоров'я. Термін придатності справжнього квасу — близько трьох діб. І то за температури не більше 12 градусів. Тому ми і продаємо квас у бочках, бо вони працюють як термоси. Напій рівняни швидко розкуповують, тож довше, ніж день, у бочках він не стоїть. Живий квас неможливо інакше продавати. У пляшку, навіть скляну, його не закоркуєш. Поперше, економічно це не вигідно через малий термін придатності. По-друге, натуральний квас, в якому немає стабілізаторів чи консервантів, якщо пляшка нагріється, почне збільшувати рівень кислоти — корки вистрілюватимуть. Не вигідно транспортувати квас і в інші міста, бо ж потрібні і спеціальні машини з холодильними установками, і часу обмаль на перевезення. Додам також, що рівняни квас можуть пити сміливо. Бочки щоразу ми ошпарюємо перед тим, як налити нову порцію квасу. У нас продукти лише натуральні. Сировину для квасу — жито та ячмінь — ми закуповуємо на Львівщині, в екологічно чистій зоні. Цукор беремо лише буряковий, а не тростинний, який, як доводять вчені, погано впливає на організм. Окрім цих компонентів, використовуємо ще воду і дріжджі, до речі, теж львівські. Ось і все, що є у рівненському квасі — жодних шкідливих сполук. Тому багатьом після того, як вони поп'ють нашого квасу, стає краще. Іноземці, які куштують наш продукт, тільки язиками цмокають — у них такого немає. Нещодавно американці запросили московських технологів, аби вони започаткували виробництво живого квасу у США. Основна характеристика квасу — кислотність. Саме за її рівнем ми визначаємо, коли можна квас вживати. Усі компоненти бродять більше доби, а коли рівень кислотності уже достатній, ми розливаємо квас по бочках. До речі, наше виробництво — згідно з державними вимогами, а не технічними: різниця у тому, що технічні умови затверджує для себе саме підприємство і, по суті, виготовляє, як хоче. Я не люблю ходити у супермаркет — там, що не візьмеш до рук, усе з консервантами. Навіть воду мінеральну штучно збагачують вуглекислим газом, а це шкідливо. Не кажучи вже про різні консерванти і стабілізатори в солодких водах та й в інших продуктах. Квас, який продають у пляшках — взагалі порошковий. Не може бути добрим і той, який транспортують з інших міст. Аби квас довше зберігався, в нього додають консерванти та стабілізатори. А наш, рівненський квас, навпаки, містить велику кількість мікроелементів — кальцій, фосфор, марганець, які відіграють важливу роль у нормалізації обмінних процесів в організмі. Окрім того, квас містить більше десяти амінокислот, стійкий набір вітамінів групи В та вітамін С. Квас регулює роботу шлунково-кишкового тракту, перешкоджає розмноженню шкідливих мікроорганізмів, піднімає тонус, стабілізує тиск, корисно впливає на серцево-судинну систему, а також має унікальні антибактеріальні властивості. Але головне — він смачний.