Липа цвіте — не пропустіть цей час. Найбільше цілющих властивостей липа має упродовж 10-14 днів від початку цвітіння

343 0

Ми у соцмережах:

Липа цвіте — не пропустіть цей час. Найбільше цілющих властивостей липа має упродовж 10-14 днів від початку цвітіння

Висушені квіти липи стануть у пригоді кожній родині, бо мають протизапальну, жарознижувальну, потогінну, відхаркувальну, діуретичну, болезаспокійливу дію. Володіють помірними бактерицидними, секретоліптичними, протисудомними і седативними властивостями, мають легкий жовчогінний та спазмолітичний ефект, сприяють виведенню токсинів і метаболітів.

Липовий цвіт має в складі флавоноїди, фенольні сполуки та більше десятка ефірних олій. Флавоноїди та ефірні олії діють заспокійливо, допомагають зняти стрес, покращити настрій. Суцвіття липи також містять аскорбінову кислоту, каротин, таліцин, кальцій, калій і залізо. Липовий чай корисний для людей, які мають проблеми зі сном, він полегшує процес відхаркування, має жарознижуючий та потогінний ефект. Його використовують для полоскання рота при гінгівіті, стоматиті, запальних процесах у ротовій порожнині та горлі.

Чай з квітів липи має протизапальну дію, підтримує шлунково-кишковий тракт, розріджує кров, активізує роботу нирок, кишечнику, сприяє відтоку жовчі та знижує рівень цукру в крові. Він корисний для людей, які мають підвищений холестерин, виводить з організму токсини та зайву рідину, омолоджує шкіру, робить її оксамитовою та пружною.

Квіти липи використовують при кашлі та бронхіті, застуді, ГРЗ, грипі, запаленнях верхніх дихальних шляхів. Чай з липи приносить користь усьому жіночому організму, стабілізує роботу сечостатевої системи та коригує гормональний баланс, а також нормалізує менструальний цикл та полегшує стан при хворобливих місячних.

Попри численні корисні властивості квітів липи, є люди, які мають бути з ними обережними. Не варто пити багато чаю з квітів липи людям, які мають серцеві захворювання, оскільки він має сечогінний та потогінний ефекти. У деяких людей може бути алергічна реакція на липу, тож тим, у кого є алергія на мед та пилок, від чаю з липи варто відмовитися. Липовий чай може посилити дію деяких ліків, наприклад, заспокійливих, тож перш, ніж пити липові чаї, треба порадитися з лікарем.

Збирати квіти липи найкраще ті, які розкрилися та бутони, які ще не мають твердих плодів у вигляді кульок. Найкраще це робити зранку в суху погоду. Пилок липи є носієм смаку та аромату, тому не варто збирати квіти відразу після дощу, оскільки більша частина пилку зникне. Збирати цвіт липи треба у екологічно чистих місцях, подалі від доріг, підприємств тощо.

Збирати слід суцвіття разом з приквітковим листям липи. Зібраний цвіт розкласти тонким шаром у приміщенні з хорошою вентиляцією без доступу сонячного світла. Висохне цвіт за 3–5 днів, залежно від погоди. Сухі суцвіття можна зберігати два роки у скляних банках чи паперових пакетах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також