Механічна праля

4301 0

Ми у соцмережах:

Механічна праля

Напередодні Нового року активізуються як магазини побутової техніки, котрі пропонують клієнтам значні передсвяткові знижки, так і самі покупці, які прагнуть вкласти зайві гроші в корисну покупку. Тож пропонуємо вам серію публікацій про те, як правильно вибрати найпоширеніші види побутової техніки. Сьогодні купуватимемо разом пральні машини.

Параметри вибору Перед тим, як купувати пральну машину, спочатку вирішіть, де вона стоятиме — адже від цього залежить вибір певного типу пральки. На сьогодні є два основні типи пральних машин — із фронтальним та горизонтальним завантаженням. Пральні машини з фронтальним завантаженням (люк розміщений спереду машини) дозволяють візуально контролювати процес прання, менше шумлять при віджиманні білизни, а також завдяки не зайнятій в процесі прання горизонтальній поверхні дозволяють використовувати себе як тумбочку чи додаткову робочу поверхню. Проте такі машини потребують більше місця для встановлення. Машини з вертикальним завантаженням (люк розміщений зверху) дозволяють дозавантажувати білизну під час прання (хоча деякі виробники робити це не рекомендують), та й сам процес вертикального завантаження білизни дещо зручніший через те, що не потрібно нагинатися. До того ж пральки з вертикальним завантаженням легше помістити у невеликий закуточок, оскільки вони не потребують додаткового місця для відкривання люка. За розміром пральні машини бувають стандартними, вузькими та малогабаритними. Габарити стандартної пральної машини такі: висота — 85 см, ширина — 60 см, глибина — 58 см, малогабаритної: 67х50х40 см. Відповідно обирати певну пральну машину варто з огляду на кількість вільного простору у вашій оселі. Визначатися із необхідним розміром максимального завантаження барабана пральної машини варто, виходячи з кількості людей, для котрих вона працюватиме. Так, для самотніх людей та сімей до 3-х чоловік підійдуть компактні машини з максимальним завантаженням 3 кілограми, для сімей з 4-6 осіб — максимальне завантаження має становити 4,5-5 кг, а для сімей від 7 осіб знадобляться машини із завантаженням 6-7 кг. Ліпше, щоб у пральки було кілька режимів віджимання — для різних видів тканин. Нині виробники пропонують пральні машини зі швидкістю обертів барабана від 400 до 1800 обертів за хвилину, проте оптимальним вважається віджимання при 600-1000 обертах за хвилину — в такому режимі тканина менше зношується. Останнім часом все більшого поширення набувають пральні машини з вбудованою сушаркою, яка, втім, не звільняє їхніх власників від прасування білизни. Варто знати, що максимально можлива кількість білизни, котру пралька може висушити не перенавантажуючись, становить половину її максимального завантаження. А також те, що сушіння білизни в машині призводить до її швидшого зношування. Також варто звернути увагу на клас пральної машини, вказаний в інструкції, котрий гарантує певну якість прання білизни: А і В — найвища якість, С, D, Е — середня, F, G — низька якість.

Основні та додаткові програми прання Якість машинного прання залежить від кількох факторів: температури води, її кількості, особливостей механіки прання та швидкості обертання барабана на різних його етапах. Сукупність цих параметрів і є програмою прання. Найрозумніші пральки оснащені мікропроцесором, з допомогою котрого машина самостійно зважує білизну, визначає жорсткість води та її температуру і, з огляду на отримані показники, підбирає відповідні параметри прання — його тривалість і режим, швидкість обертання барабана при віджиманні білизни, контролює температуру прання, число полоскань. Різні виробники називають цю систему по-різному: Fuzzi Logic (Asko, Samsung), Logic Control (Kaiser), Intello-Washer (LG), Prologikal (Gorenje), 6 th sense (Whirlpool), Eisy Logic (Ardo), Dialogic (Ariston). Наявність «інтелекту» в пральній машині робить процес прання економнішим, а саму пральку — дорожчою. Раніше вважалося, що чим більше в пральній машині програм, тим ліпше. Однак із часом програм прання стало надто багато, й споживачам стало важко в них орієнтуватися. Саме тому нині спостерігається зворотна тенденція — зазвичай у нових моделях є кілька основних програм для прання різних видів білизни: льону й бавовни, синтетики, шерсті й шовку та кілька додаткових. Серед додаткових цікавою є програма, яку різні виробники називають по-різному: програма біопрання (Kaiser, Samsung), біоензимна фаза (Bosh, Siemens), біофаза (Eleсtrolux), ензимна фаза (Gorenje), біоцикл (LG), призначена для прання білизни із застосуванням ензимних порошків. Такі порошки нового покоління містять активні добавки — мікроорганізми ензими, котрі розщеплюють, а точніше, з’їдають білкові, жирові чи вуглеводні забруднення. Для роботи ензимів необхідна температура близько 40 градусів і трохи більше 10 хвилин, тож вони ефективно вирішують проблему відпирання навіть сильно забруднених речей без кип’ятіння. Ензимне прання як підготовча фаза зазвичай входить до програм високотемпературного прання світлих тканин. А також є практично в усіх моделях, котрі гарантують прання класу А і В. В деяких моделях пральних машин є спеціальні програми, призначені для прання джинсів, дитячої білизни, спортивного одягу, жіночої білизни, модних тканин. Сильно забрудненій білизні допоможуть функції замочування чи попереднього прання, для бавовни та льону в деяких моделях передбачена функція накрохмалювання. Також існують спеціальні програми прання, розроблені для людей, схильних до алергії. Є й економні програми прання, котрі дозволяють скоротити його тривалість та використовувати меншу кількість води й прального порошку.

Ціни Найперша порада: якщо в одному з магазинів побутової техніки ви вподобали певну модель пральної машини — не поспішайте її купувати. Ліпше запишіть її параметри й пройдіться іншими магазинами — цінова різниця може бути відчутною. Наприклад, я бачила різницю в ціні на одну й ту ж саму модель пральки, котрі продавалися практично в сусідніх магазинах, у 500 гривень! Найдешевші пральні машини з фронтальним завантаженням нині можна придбати в середньому починаючи від 1200-1300 гривень, початкова ціна пральок із горизонтальним завантаженням, як правило, на 300-500 гривень вища. За такі гроші ви матимете машину з мінімальним набором функцій, які, втім, повністю забезпечать ваші потреби у пранні. Щоправда, трапляються й дешевші моделі — наприклад, у «Вікотеці» за 399 гривень нині продається крихітка ALISE із максимальним завантаженням 3 кг, а у «Фокстроті» за 649 гривень можна придбати пральку Daewoo. Пральки середньої цінової групи, що мають різноманітні додаткові функції, можна придбати за 2-3 тисячі гривень. Деякі моделі пральок виконані не лише в білому кольорі — наприклад, пралька LG (прання класу А, завантаження 4,5 кг, 1959 гривень) — кольору капучіно, а Samsung (додаткові програми: «еко+», «швидке прання», «дитяча білизна», 2099 гривень) — сіра. Серед цікавих додаткових функцій, котрі мені вдалося побачити, — прання спортивного одягу та взуття (Indesit, завантаження — 5,5 кг, сушка, 2559 гривень). Пральні машини солідних брендів, що коштують більше трьох тисяч гривень, вражають уяву автоматизацією прального процесу чи невеликими розмірами. Наприклад, дуже компактна Zanussi коштує 3359 гривень, а Electrolux з електронним керуванням, сушкою, системою Fuzzi Logic в «Ельдорадо» можна придбати за 4799 гривень.

Варто знати 1. Надійність пральної машини залежить не лише від «фірмовості» виробника, але й від країни, де її збирали. Вважається, що пралька китайського збирання без проблем прослужить у середньому 3-5 років, корейського — не менше 5 років, італійського — 5-8 років, німецького — 10-15 років, австрійського чи шведського — 14-20 років. 2. Ліпше обирати машину, управління якою здійснюється з допомогою кнопок — механічні поворотні регулятори менш надійні. 3. Оскільки водопровідна вода — надто жорстка, при пранні варто використовувати спеціальні суміші для її пом’якшення, що вбереже нагрівальний елемент машини від утворення накипу та виходу з ладу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також