Економна лампа

8062 0

Ми у соцмережах:

Економна лампа

Все менше часу відділяє нас від зими, отже, світловий день стає все коротшим, вмикати світло доводиться значно раніше, тож і енерговитрати невпинно зростають. Дещо скоротити видатки на оплату електроенергії можуть енергозберігаючі лампочки, про які ми й говоримо сьогодні.

Люмінесцентна альтернатива Більшість наших квартир освітлюється лампочками розжарювання різної потужності. Крім звичайних ламп розжарювання, випускають також криптонові та біспіральні лампи. Криптонові лампи, що наповнені інертним газом криптоном, мають підвищену світлову віддачу за однакового, в порівнянні зі звичайними лампами розжарювання, споживання електроенергії. Біспіральні лампи мають товстішу на вигляд нитку розжарювання і є яскравішими, ніж звичайні лампочки. Придбати такі лампи можна й у Рівному. Наприклад, у відділі світильників, що на першому поверсі центрального універмагу, криптонова лампочка потужністю 100 Вт коштує 5,70 грн. Проте найбільш довершеними джерелами світла нині вважаються енергозберігаючі лампи, що складаються з електронного блока, цоколя та люмінесцентної лампи — через це енергозберігаючі лампи часто називають просто люмінесцентними лампами.

Переваги енергозберігаючих ламп 1. Світлова віддача люмінесцентної лампи в середньому в 5 разів більша, ніж у лампи розжарювання. Для прикладу: світловий потік люмінесцентної лампи 20 Вт приблизно дорівнює світловому потоку лампи розжарювання 100 Вт. Відповідно енергозберігаючі лампи дозволяють знизити споживання електроенергії приблизно на 80% без втрати звичного для вас рівня освітленості кімнати. 2. Найчастіше причиною виходу з ладу звичайної лампочки є перегорання нитки розжарювання. Будова й принцип роботи люмінесцентної лампи принципово інші, тому термін її роботи в середному в 6-15 разів вищий, ніж у лампи розжарювання, й становить від 6 до 12 тисяч годин (зазвичай ресурс роботи енергозберігаючих ламп зазначають на їхній упаковці). Через те, що енергозберігаючі лампи потрібно замінювати значно рідше, їх зручно використовувати в світильниках, розміщених у важкодоступних місцях, наприклад в оселях чи офісах з високою стелею. 3. Крім меншого споживання електроенергії, енергозберігаючі лампи виділяють значно менше тепла, ніж лампи розжарювання. Тому їх можна сміливо застосовувати в світильниках і люстрах з обмеженням рівня температури — в таких світильниках від ламп розжарювання з високою температурою нагріву може плавитися пластмасова частина патрона, провід чи елементи оздоблення. 4. Площа поверхні енергозберігаючих ламп більша, ніж площа поверхні спіралі розжарювання. Завдяки цьому світло розподіляється по приміщенню м’якше й рівномірніше, ніж від лампи розжарювання, а це знижує втомлюваність очей.

Недоліки Чи не єдиним недоліком енергозберігаючих ламп є їхня вартість — придбати такі лампи можна в середньому за 10-80 гривень, залежно від потужності та виробника. Найліпшими й, відповідно, найдорожчими є лампи виробництва OSRAM, PHILIPS, DeLux. Проте споживачам варто знати ще один момент. Люмінесцентна лампа наповнена парами ртуті, тому потрібно не допускати її розбиття в оселі. Проблемою є й утилізація енергозберігаючих ламп, котрі є екологічно шкідливими, тому викидати їх фактично заборонено. Шкода лишень, що при купівлі клієнту не повідомляють, що робити з люмінесцентними лампами, які вийшли з ладу, й куди їх потім подіти.

Як обирати Зазвичай енергозберігаючі лампи більші за розміром, ніж звичайні, тому при їх виборі зауважте, чи поміститься люмінесцентна лампа у ваш світильник. Є дві основних форми енергозберігаючих ламп: U-подібна й виконана у вигляді спіралі. Форма лампи не впливає на її роботу, однак спіралевидні лампи зазвичай дещо дорожчі, ніж U-подібні, оскільки процес їхнього виробництва складніший. Виготовляють енергозберігаючі лампи потужністю від 3 до 85 Вт. Враховуючи те, що світлова віддача енергозберігаючих ламп приблизно в 5 разів вища, ніж у звичайних, обирати необхідну потужність люмінесцентної лампи потрібно у відповідній пропорції: там, де ви застосовували лампу розжарювання потужністю 100 Вт, вистачить енергозберігаючої лампи потужністю 20 Вт. Перед вибором лампи не забудьте перевірити тип цоколя вашого світильника, для якого підійде лише відповідний цоколь лампи. Переважна більшість люстр, що підвішуються до стелі, мають цоколь Е 27, у невеликих світильниках і бра застосовують дещо менший за розміром цоколь Е 14. Ще однією унікальною характеристикою енергозберігаючих ламп є їхня кольорова температура, котра визначає колір лампи: 2700 К — м’яке біле світло, 4200 К — денне світло, 6400 К — холодне біле світло. Чим нижчою є кольорова температура, тим ближчий колір до червоного, чим вищою — до синього. Тож перед вибором певної лампи уявіть, який колір світла влаштує вас (чи підійде до кольорової гами інтер’єру) найліпше й оберіть люмінесцентну лампу з відповідною кольоровою температурою. Варто знати, що потужність, тип цоколя та кольорова температура енергозберігаючих ламп зазначаються на їхній упаковці. Наприклад, специфікація енергозберігаючої лампи виробництва DeLux: ESS-02A 15W E14 6400K означає, що перед нами лампа потужністю 15 Вт, з маленьким цоколем (Е14), котра випромінює холодне біле світло (6400К).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також