Моя прекрасна няня

7902 0

Ми у соцмережах:

Моя прекрасна няня

З появою вітчизняного серіалу з подібною назвою престиж професії няні, безперечно, стрімко зріс, особливо серед дітей. Однак для їхніх батьків більш важливою характеристикою, ніж прекрасність, є професійність няні. Тож сьогодні говоримо про те, як знайти «правильну» няню — ту, якій можна довірити власних дітей.

Рекомендації порядності не гарантують Знайти няню можна кількома шляхами — за газетними чи настінними оголошеннями, за рекомендаціями знайомих чи родичів та з допомогою спеціалізованих агенцій. Позитивами першого способу є можливість знайти няню з нижчими зарплатними амбіціями та економія на комісійних агенції. Серед недоліків — трата часу на спілкування з кандидатками, відсутність юридичних гарантій, ризик найняти непорядну людину з сумнівною кваліфікацією. Адже навіть якщо потенційна няня надасть рекомендації з попередніх місць роботи, то гарантії незнайомих вам людей вашого благополуччя не гарантуватимуть. Рекомендації знайомих, у котрих няня вже успішно пропрацювала, дещо зменшують ваші ризики, однак такий спосіб пошуку няні має свої недоліки. Серед них, наприклад, можливість розповсюдження внутрішньосімейної інформації та пліток про вашу родину серед знайомих чи родичів, психологічна незручність перед знайомими у разі виникнення конфліктних ситуацій. Такий спосіб пошуку няні є найбільш оптимальним тоді, коли її послуги вам потрібні періодично й на нетривалий термін — наприклад, посидіти з дитиною кілька годин, поки ви в гостях, чи виручити в авральній ситуації.

Агентства Пошук няні через агентство більш безпечний хоча б тому, що з ним ви укладаєте письмову угоду — а це вже гарантія відповідальності агенції перед вами при виникненні нестандартних чи конфліктних ситуацій. Наприклад, поважні агенції несуть відповідальність за збереження матеріальних цінностей у вашому домі. Відповідно такі агентства мають у своїх базах даних благополучних і перевірених нянь, у котрих і освіта з кваліфікацією належні, й медична документація в порядку, й рекомендації з попередніх місць роботи заслуговують довіри. В процесі підбору няні в клієнта, як правило, спочатку з’ясовують усі вимоги щодо її персони та умови майбутньої роботи. Після цього клієнту пропонують переглянути підходящі резюме з бази даних, а згодом організовують з обраними кандидатурами співбесіду — або в агентстві, або на території замовника. У Рівному подібні послуги пропонує, наприклад, кадрове агентство «Спеціаліст» — переглянути його базу даних нянь, в якій є і педагоги, й медики різного віку, з рекомендаціями й без них, можна за 50 гривень. Причому якщо обрана вами няня впродовж місяця роботи вас чимось не влаштує, ви маєте право на одну безплатну заміну. Приватне підприємство «Фея» підшукає кваліфіковану няню за визначеними замовником критеріями в середньому за 250-420 гривень з правом заміни няні, котра не підійшла. Щодо цін на послуги няні в Рівному, то в середньому година її роботи з догляду за дитиною коштує від 2,5 до 5 гривень. Однак якщо ви бажаєте перекласти на няню частину хатніх турбот — прибирання, миття посуду, купівлю продуктів чи приготування їжі для цілої родини, зробити це можна лише з її згоди й за додаткову плату.

Поради з досвіду Досвідом у пошуках няні поділилася рівнянка Світлана, котра для своїх донечок — трирічної Ангеліни та 10-місячної Лади була змушена змінити шість нянь менш ніж за два роки. За її словами, шукали нянь усіма відомими способами — і за газетними оголошеннями, і за рекомендаціями, однак найдовше — понад рік — протрималася няня, підібрана агенцією. Причини «розлучення» з нянями були різні — кваліфікація одних не влаштовувала маму, інші з часом знаходили краще оплачувану роботу. Однак отриманий досвід дозволяє Світлані дати менш досвідченим мамам кілька слушних порад: 1. Спеціалізована вища освіта — річ важлива, проте не основна. Під час співбесіди з потенційною нянею зверніть увагу на манеру її поведінки та спілкування — дуже бажаними є літературна мова, врівноваженість у поводженні з дітьми. З’ясуйте, як саме планує майбутня няня займатися з дитиною, де гуляти, що розповідати. Важливим моментом є і віросповідання няні, котре може відрізнятися від релігії, що сповідують батьки дитини — якщо ви не бажаєте, щоб вашій дитині щось пропагували, зазначте це одразу! 2. Щодо віку няні та наявності в неї дітей. Загалом спеціалісти радять обирати в няні старших жінок, котрі мають дітей. Однак практика показує, що молодій жінці легше спілкуватися з молодою нянею — старші педагоги дуже часто «давлять на авторитет» і не прислухаються до рекомендацій молодшої за них мами. Наявність дітей у няні, звісно, гарантує наявність у неї певного досвіду спілкування з молодим поколінням. Однак це водночас означає й наявність у неї власних сімейних проблем, що відволікатимуть від виконання «службових обов’язків». Тому на посаду няні все ж ліпше брати або бездітну жінку, або ту, в котрої діти вже дорослі. 3. Не забувайте й про думку дітей, у котрих не завадило б запитати, чи бажають вони залишитися саме з цією тьотею. Також діти є й хорошим способом контролю за нянею — розпитайте в них, чим вони займалися з нею впродовж дня, й вам багато чого стане зрозуміло. До речі, деякі особливо недовірливі громадяни для перевірки няні часто приходять додому без попередження й таким чином з’ясовують, чим вона в даний момент займалася. Або вмикають на запис магнітофон, а потім слухають, що діялося впродовж дня в квартирі. До речі, подібні дії не є чимось надмірним — наприклад, у Москві працюють спеціалізовані фірми, котрі здійснюють контроль за нянями, в тому числі й шляхом відеоспостереження за квартирою. І запам’ятайте одну хитрість: якщо потенційна няня з порога кидається до дитини, демонструючи свою працьовитість — не наймайте її. Хороша няня спочатку піде до ванної кімнати вимити руки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також