Зігрій мене!

3490 0

Ми у соцмережах:

Зігрій мене!

Незважаючи на напрочуд теплий початок осені, холоди — не за горами, а практика показує, що початок опалювального сезону далеко не завжди означає прихід тепла в наші оселі. Тому, щоб потім не мерзнути, варто ознайомитися з цим матеріалом заздалегідь.

Теплові вентилятори Найпростішими та найдоступнішими обігрівачами вважаються теплові електричні вентилятори, що складаються з вентилятора й нагрівального елемента — електричної спіралі, трубчастого електронагрівача (ТЕНа) або керамічного нагрівального елемента. Комбіновані тепловентилятори мають вбудовані фільтри і зволожувачі для підвищення вологості повітря. Основними перевагами тепловентиляторів є їхня економічність, невеликі розміри та невисока вартість, швидкий і рівномірний розподіл нагрітого повітря по приміщенню. Певним недоліком є шум при роботі, а моделі з відкритою електричною спіраллю ще й дещо забруднюють повітря через спалювання кисню та твердих частинок пилу. Щодо моделей та цін, то, наприклад, у відділі «Реноме-Комфорт», що у центральному універмазі, у продажу є кілька моделей тепловентиляторів Rowenta різної потужності за ціною 114-255 гривень. У «Фокстроті» китайський тепловентилятор UFESA потужністю 2100 Вт коштує 129 гривень, 2000 Вт — 199 гривень. У «Вікотеці» можна придбати тепловентилятор BINATONE за 69 гривень, а в «Ельдорадо» — кілька моделей обігрівачів Elenberg (2000 Вт) різного розміру, дизайну та набору функцій, що коштують від 89 до 119 гривень.

Радіаторні обігрівачі Радіаторний обігрівач складається з герметичного корпуса, що заповнений спеціальним маслом, всередині котрого встановлений ТЕН — через це їх часто називають масляними обігрівачами. В радіаторному обігрівачі ТЕН нагріває масло, а гаряче масло нагріває стінки пристрою. Температура його стінок зазвичай становить 110-150 градусів. Варто знати, що радіаторний обігрівач має встановлюватися лише вертикально — при горизонтальному положенні циркуляція масла порушується, воно перегрівається, а це може призвести до перегоряння ТЕНа. Для зміни інтенсивності обігріву в обігрівачі зазвичай передбачено 2-3 режими потужності. Дорожчі моделі мають декілька ТЕНів, вбудовані зволожувачі й вимірювачі вологості повітря, а також тепловентилятори. В радіаторах може бути до 14 секцій. Причому при меншій їх кількості й зменшенні площі робочої поверхні обігрівача підвищується температура нагрівання стінок радіатора. Основними перевагами масляних обігрівачів є доступна ціна і безпечність — вони вважаються найбезпечнішими обігрівальними пристроями. Недоліками є повільне нагрівання і досить висока температура їхньої поверхні, що може призвести до опіків. Щодо цін, то в «Реноме-Комфорт» за 210-270 гривень можна придбати вітчизняні прилади потужністю від 1 до 2 кВт та кількістю ребер від 5 до 9. У магазині «Бош» продаються дві моделі масляних радіаторів «Сіменс» потужністю 1,5 кВт — за 329 і 449 гривень. «Фокстрот» пропонує три моделі іспанських обігрівачів UFESA різного розміру (маленький, середній, великий) та потужності (від 1350 до 2000 Вт) за 499, 559 та 619 гривень відповідно. У «Вікотеці» можна придбати китайський масляний радіатор Termobalt (2000 Вт, 8 ребер) за 329 гривень, а в «Ельдорадо» — обігрівачі Elenberg: 1000 Вт, 5 ребер за 109 гривень; 1500 Вт, 7 ребер за 199 гривень; Delonghi: 1,5 кВт, 7 секцій — 389 гривень; 2 кВт, 9 секцій — 419 гривень.

Конвектори Конвекторами називають обігрівачі, в яких тепло від нагрівального елемента (ТЕНа) передається в приміщення за рахунок природної циркуляції повітря (конвекції). Для поліпшення теплообміну конвектори часто виготовляють із ребрами. Температура корпуса обігрівача не перевищує 90 градусів, а стінок за ним — 45, що відповідає нормам пожежної безпеки. Проте в деяких моделях температура корпуса конвектора така ж, як і в радіаторах центрального опалення — близько 55 градусів. Такі обігрівачі є ліпшими для дитячих кімнат. Найчастіше конвектори встановлюють на стіні — чим нижче, тим його робота буде ефективнішою. Для прискорення обігріву приміщення одразу після ввімкнення пристрою в деяких моделях конвекторів передбачені вбудовані вентилятори. Перевагами конвекторів є простота в експлуатації, відсутність проміжного теплоносія (масла чи води) і вентиляторів з електродвигунами, котрі є джерелами шуму. Однак швидкість прогрівання приміщення конвектором нижча, ніж із допомогою тепловентилятора. Шкода лишень, що конвекторів у рівенських магазинах побутової техніки я не знайшла. Лише у «Фокстроті» повідомили, що взагалі-то вони в них бувають, але на даний час усі вже розібрали — сезон!

Вибір 1. Обираючи обігрівач, варто зупинитися на моделях, в яких температура поверхні, що взаємодіє з повітрям, не перевищує 200 градусів — щоб не спалювалися кисень, частинки пилу й дрібні комахи. 2. Необхідна потужність обігрівача визначається з розрахунку: 1 кВт на 10 квадратних метрів приміщення. 3. Тепловентилятори прогрівають приміщення найшвидше, однак шумлять, а моделі з відкритою спіраллю спалюють кисень і забруднюють повітря продуктами згорання. 4. Конвектори дорожчі, ніж радіаторні обігрівачі, але нагрівають приміщення швидше й мають привабливіший зовнішній вигляд. Радіаторні обігрівачі надійніші від інших типів обігрівачів, довше зберігають тепло, але більші за розміром. Тому конвектори з низькою температурою нагрівання повітря ліпше придбати для обігрівання житлових приміщень з низькою стелею, а радіаторні обігрівачі з вищою температурою нагрівання — для приміщень з високою стелею. 5. Комбіновані обігрівачі з вбудованими повітряними фільтрами і зволожувачами забезпечують найкомфортніші умови, однак дорожчі, ніж звичайні пристрої.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також