Менше їжте картоплі, налягайте на «аскорбінку» і гречку

2918 0

Ми у соцмережах:

Менше їжте картоплі, налягайте на «аскорбінку» і гречку

Саме в березні багато хто відчуває себе особливо млявими, причому списуючи такий стан на нестачу вітамінів. Але не гіповітаміноз — головний винуватець березневої втоми, а перепади погоди. Через них в нашому організмі починає вирувати адреналін, викликаючи спазм судин і згущення крові. Якби судини були натренованими, еластичними і чистими — тоді б спрацювали адаптаційні механізми організму. Але оскільки здоровою серцево-судинною системою сьогодні можуть похвалитися небагато (позначається малорухливий спосіб життя, нездорове харчування), ми вирішили розповісти, як допомогти судинам впоратися з весняним навантаженням.

Вживати продукти з вітаміном С. «Аскорбінка» охороняє холестерин ліпопротеїдів низької щільності від окислення і, відповідно, стінки судин від відкладення окислених форм холестерину. Крім того, зменшує в’язкість крові і зміцнює стінки судин. Тож вживайте зараз цитрусові, квашену капусту, настій шипшини, журавлинний морс. Можна приготувати і таку «аскорбінову бомбу»: розріжте на частини два апельсини і два лимони, видаліть кісточки, перекрутіть на м’ясорубці. В подрібнену масу додайте 2 ст. л. меду. Кашку поставте в холодильник на день. Вживайте перед їдою по 2-3 ч. л. Можна також протирати шматочком лимона ноги і потилицю. Гречка. Головна корисна речовина цієї крупи — рутин, який зміцнює судини. Крім того, гречка виводить з організму холестерин, шлаки і важкі метали. Очищається організм — очищаються і судини. Зелений чай. Він рекордсмен за вмістом вітаміну Р, який зміцнює стінки судин, оберігає від внутрішніх крововиливів. Єдине — його треба пити гарячим: в холодному зеленому чаї така концентрація таніну, що він стає отрутою. Крім того, зелений чай багатий і вітаміном С. Підмор. Це бджоли, які не вижили після зими. Склад підмору допомагає виводити жири і холестерин, зміцнює стінки судин. Його можна використовувати так: перемеліть підмор на кавомолці, змішайте з медом і розсмоктуйте по 0,5 ч. л. натще (2 місяці). Фізкультура. Лікарі називають її таблеткою №1 для судин. Під час занять спортом активізується кровообіг — за рахунок цього судини не старіють. Особливо корисні для серцево-судинної системи біг, аеробіка, плавання, робота на кардіотренажерах. Більш еластичними та міцними робить судини й контрастний душ. А ось зловживати жирною, смаженою, копченою їжею не варто. Це б’є по печінці, а якщо вона погано працює, то забруднюється кров і в судинах відкладається холестерин, сечова кислота та ін. Крім того, раціон, який складається з таких продуктів, підвищує рівень холестерину, що може призвести до утворення атеросклеротичних бляшок. Не налягайте також на продукти, що містять крохмаль. Його багато в картоплі, вівсянці, макаронах. Клейкий крохмаль відкладається в судинах і закупорює їх. Куріння, алкоголь і стрес теж вороги судин. У курців зі стажем спазмовані судини. А тютюнові канцерогени сприяють утворенню тромбів. Алкоголь підвищує тиск. А при стресі частота серцевих скорочень і тиск підвищуються, судини спазмуються.

Тест Чи загрожують вам проблеми з судинами? 1. Ваш вік — старше 40 років (для чоловіків) і старше 50 років (для жінок)? 2. У ваших близьких родичів є захворювання серцево-судинної системи? 3. Ви відзначаєте підвищення артеріального тиску? 4. Ви курите? 5. У вас підвищений рівень холестерину? 6. Ви ведете малорухливий спосіб життя? 7. У вас є зайва вага? 8. Ви часто відчуваєте стреси, ваша робота пов’язана з емоційними перевантаженнями? 9. У вас є порушення вуглеводного обміну (цукровий діабет, порушення толерантності глюкози)? У вас ризик розвитку серцево-судинних захворювань в найближчі 10 років становить: 0-5% — якщо ви негативно відповіли на всі ці запитання; 10-15% — якщо у вас 1-2 позитивних відповіді; 20-30% — якщо у вас 3-5 відповідей «так»; більше 30% — якщо 5 позитивних відповідей. Це дуже високий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також