Меню українця: дешева курятина, картопля і хліб

1767 0

Ми у соцмережах:

Меню українця: дешева курятина, картопля і хліб

Замість яловичини — дешева курятина, замість фруктів і овочів — картопля та хліб. Усе частіше ці продукти вибирають українці, стоячи перед полицями в магазинах. Дозволити собі свіжі фрукти, якісне м`ясо та молочні продукти з кожним днем може все менше сімей. За минулі п`ять років ціни на продукти зросли майже на 60%, а зарплати лише на 15-20%.

"У кризу українці скоротили витрати на харчування. За п`ять років стандартний продуктовий набір звичайного українця дуже змінився. Покупець перейшов на більш дешеві молочні продукти — молоко в пакетах, а не в пляшках, економить на м`ясі, майже не купує рибу та сир", — розповіла Марія Лисенко, член громадської організації "Здоров`я". Дані Держстату підтверджують ці слова. Так, згідно з офіційною статистикою, за п`ять років в Україні знизилося споживання соків і газованих мінеральних вод — на 30%: і 26%. М`яса громадяни почали їсти більше — 51,2 кг/рік на людину в 2011-му проти 45,7 кг/рік у 2007-му. Експерти це пояснюють масовим переходом м'ясопереробних підприємств на більш дешевий продукт — курятину. Споживання яловичини скоротилося в 2,7 раза — з 9 кг/рік на людину до 3,3 кг. А ось свинину й сало купувати українці менше не стали — 10,4 кг на людину в 2011 році проти 11,7 кг на людину в 2007 році. Щоправда, заощаджувати довелося на молочних продуктах. За минулу п`ятирічку продажі сирів впали на 25%, масла — на 24%, кисломолочних продуктів — на 11%. Але замінили "молочку" в раціоні не борошняні вироби і не каші. Пекарі та крупомоли також скаржаться на зниження обсягів продажів. Так, споживання хлібобулочних виробів знизилося на 11% — з 123 до 110 кг/рік на людину. Проте хліб все одно займає одне з головних місць у раціоні українців. У той же час збільшилася частка найдешевших овочів, на зразок картоплі, та баштанних — приріст 8% та 37% відповідно. Основна причина — в Україні зростає рівень бідності. "Українці мають значні проблеми з урiвноваженням власного бюджету. Бідними вважаються ті, які витрачають більше 60% сімейного бюджету на харчування. За минулий рік відсоток таких людей в Україні зріс до 41,5%", — пояснює старший менеджер Програми розвитку ООН Катерина Рибальченко. За даними ООН, за рік в Україні відсоток людей, які недоїдають, тобто споживають менше 2 100 кілокалорій на добу, зріс до 16,2%. Однак скорочення доходів і зростання цін на продукти не знизили кількість споживання спиртного в Україні. Навпаки, останні тенденції свідчать про те, що українці почали частіше купувати міцні алкогольні напої — в січні-червні цього року продано горілки на 20,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року. А ось виробництво пива в Україні скоротилося на 2%, а вина — на чверть. Психологи стверджують, що падіння доходів призводить до побутових проблем, дехто намагається піти від цього, поринаючи в алкогольний дурман, причому, зростає споживання тільки міцних і недорогих спиртних напоїв. Згідно з офіційною статистикою, на спиртне і сигарети українці витрачають 7% свого бюджету, що вдвічі більше, ніж у 2010-му (тоді було 3%). За статистикою, щодня алкоголь вбиває 40 українців, а за рік кожен українець випиває 82 літри спиртного. Зазначимо, що відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 л чистого спирту на душу населення на рік. Сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі й становить близько 20 літрів абсолютного спирту на душу населення на рік (офіційна статистика повідомляє про 12-13 літрів).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також