У салатах — бактерії стафілокока

1663 0

Ми у соцмережах:

У салатах — бактерії стафілокока

Бактерії золотистого стафілокока виявили захисники прав споживачів у продукції трьох супермаркетів Рівного. Ці заклади торгівлі не називають, але кажуть, що така небезпека для здоров'я існує практично в усіх супермаркетах міста. Розповідає Валентина Буняк, головний спеціаліст обласної інспекцїі з питань захисту прав споживачів:

— В одному з супермаркетів з 21 зразка відібраної продукції неякісними були 16, тобто понад 76%. Це салати, кондитерські вироби та м'ясні напівфабрикати власного виробництва, скумбрія холодного копчення, масло та твердий сир. Вони не відповідали вимогам як за зовнішнім виглядом, запахом, так і за мікробіологічними показниками. У двох салатах було виявлено золотистий стафілокок. В другому супермаркеті з шести відібраних салатів всі виявилися неякісними. З них у чотирьох також були бактерії стафілокока. В третьому цією бактерією були уражені кури-гриль. Вся ця продукція була забракована і на нашу вимогу утилізована або повернута виробнику. Перевіреним супермаркетам ми заборонили виробництво та реалізацію продукції власного приготування до виявлення причин забруднення та наведення порядку на виробництві. За порушення посадові особи цих торгових закладів були оштрафовані. Штрафи на десятки тисяч гривень отримали й власники супермаркетів. Тепер працівники санепідемстанції мають обстежити людей, які працюють у цехах виробництва власної продукції, взяти змиви з обладнання. Якщо результат відповідатиме санітарно-гігієнічним вимогам, тоді ще позапланову перевірку проведе наша інспекція. Якщо продукція виявиться безпечною для здоров'я, тоді лише відновимо цим супермаркетам виробництво продукції власного приготування.

Довідка "РВ" Стафілококові токсини — загальна причина харчових отруєнь. Бактерії часто ростуть в харчових продуктах при неналежному зберіганні. Стафілокок золотистий може також, проникаючи в організм, заражати рани, провокуючи виникнення гнійних наривів, викликати смертельно небезпечні інфекції: пневмонію, менінгіт, ендокардит, інфекційно-токсичний шок, сепсис.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також