Міліція ловить бандитів на «Однокласниках»

5867 0

Ми у соцмережах:

Міліція ловить бандитів на «Однокласниках»

Українські правоохоронці говорять, що схильні вірити тому, що, наприклад, «Однокласники» були створені за підтримки російських спецслужб, мовляв, вони прекрасно продумані з погляду сищиків, адже там видно не тільки ваших друзів, але і «друзів друзів» — повний спектр знайомств. Є і можливість спілкування. «Вважаю, що тепер вони можуть масово відстежувати переписку користувачів. Можливо, для цього в них є спеціальний сервер», — говорить наше джерело в українському МВС.

Українські правоохоронці говорять, що схильні вірити тому, що, наприклад, «Однокласники» були створені за підтримки російських спецслужб, мовляв, вони прекрасно продумані з погляду сищиків, адже там видно не тільки ваших друзів, але і «друзів друзів» — повний спектр знайомств. Є і можливість спілкування. «Вважаю, що тепер вони можуть масово відстежувати переписку користувачів. Можливо, для цього в них є спеціальний сервер», — говорить наше джерело в українському МВС. Офіційно в міністерстві говорять так: «Наші оперативні підрозділи при розкритті кримінальних справ використовують офіційні інформаційні джерела. Дані в соцмережах не завжди правдиві, адже це неофіційне джерело», — розповів головний оперуповноважений інспектор Департаменту карного розшуку МВС Олег Сидоренко. Неофіційно ж кажуть, що для пошуку злочинців і розслідування справ придатні будь-які методи, і визнають, що подібні сайти здатні допомогти. «Наші працівники, розслідуючи справу, відвідують і «Однокласники», і «Вконтакті» і Facebook, щоб довідатися, що собою представляє та чи інша людина, з ким дружить. І в нас уже є кримінальні справи, розслідувати які допомогли соціальні мережі. За допомогою сайту «Однокласники» ми встановили, наприклад, зв’язки людини, яка підозрюється в торгівлі людьми, і те, куди могли відбуватися поставки живого товару. Зараз цей підозрюваний затриманий, ведеться слідство», — розповів начальник прес-служби київської облміліції Микола Жукович. Звичайно, пошук злочинців за допомогою соціальних мереж, однозначно, другорядний метод для міліції, адже користувачі можуть зареєструватися під чужим прізвищем і не розміщати на інтернет-сторінці своє фото. Все це, за словами правоохоронців, може навести на помилковий слід і змусити дарма витрачати час. Але наявність хоча б якоїсь інформації завжди цінна. Є що перевірити...

Банкіра знайшли в Інтернеті Засвічення в Інтернеті виводить на місцезнаходження розшукуваних людей не гірше, ніж дзвінок по мобільному телефону. Під час епідемії грипу СБУ відрапортувала про те, що в листопаді 2009 року вирахувала і знешкодила 30-річного жителя Чернігівщини, який на одному із сайтів залишив помилкове повідомлення про повну блокаду міста Ірпінь, що викликало паніку: «У райцентрі виявлено зараження легеневою чумою, померло кілька студентів, на виїздах з міста знаходиться воєнізований карантин». «Матеріали справи було передано в органи внутрішніх справ, хлопцю загрожує або штраф, або місяць виправних робіт», — розповів нам прес-секретар київського управління СБУ Ігор Забілик. У жовтні минулого року прокуратура Києва порушила справу стосовно екс-глави правління банку «Надра» Ігоря Гіленка, підозрюючи його в розкраданні особливо великої суми. Через три дні після того як банкіра оголосили в розшук, з’явилася інформація, що правоохоронці нібито виявили, що Гіленко відвідував свою сторінку в соцмережі. У київському головному управлінні міліції, куди ми звернулися із запитом, цю інформацію не підтвердили, але і не спростували. «Екс-глава банку «Надра» перебуває в розшуку», — лише сказала прес-секретар прокуратури. Комп’ютерники говорять, що впіймати людину по сліду в інтернеті не становить труднощів. «Правоохоронці легко можуть вирахувати місцезнаходження того, хто зайшов у «Однокласники» або «Вконтакті» за IP-адресою (ідентифікатором) того комп’ютера, з якого він підключався в мережу. Неважливо, в Україні він чи за кордоном. Для цього потрібне хороше програмне забезпечення і парочка хакерів», — сказав нам програміст Андрій Єремєєв.

На «Однокласниках» засвітили шефа СБУ Про використання у своїй оперативно-розшуковій роботі соціальних мереж працівники українських спецслужб говорять по-різному. Одним ці дані допомагають, інші бояться брехні користувачів і не хочуть витрачати час, віддаючи перевагу перевіреним дідівським способам пошуку інформації. — Моє особисте ставлення до всяких «Однокласників», «Контактів», «Фейс-Буків» різко негативне, — сказав нам підполковник одного з управлінь «Т» (боротьба з тероризмом). — Там же можна знайти не тільки якусь інформацію, але і дезінформацію, і не маючи можливості розпізнати, де правда, а де неправда, можна дарма витратити багато часу, розробляючи неправильну версію... Тому я і мої колеги на «Однокласники» навіть не заходимо, дурниці це все. У нас є свої, роками перевірені методи оперативного добування інформації. Того ж Пукача (главу міліцейського зовнішнього спостереження, підозрюваного в убивстві журналіста Гонгадзе. — Авт.) впіймали завдяки перехопленому телефонному дзвінку з мобільника. Він подумав, що його вже ніхто не шукає, і вирішив поздоровити дочку на день народження. Це була помилка Пукача, дзвінок запеленгували, а вже встановити місцезнаходження абонента було дуже просто. А з приводу «Однокласників» — думаю, недаремно говорять, що до розробки цього сайту мало відношення ФСБ Росії. Диму без вогню не буває. Один зі слідчих СБУ, який також попросив не називати його прізвища, дотримується іншої думки: — Соціальні мережі, як і весь інтернет, — чудове джерело інформації, причому безкоштовне. Це як енциклопедія, якою можна користуватися цілодобово. Я, наприклад, не вважаю чимось неправильним залізти в «Однокласники» і «прокачати» когось із людей, які мене цікавлять. Нехай навіть це буде якась мутна, не до кінця перевірена інформація. В основу будь-якої ОРС (оперативно-розшукової справи) теж часто лягає, по суті, чутка, сказана кимсь, і не підтверджені на даний момент відомості про людину. Самим же працівникам спецслужби начальство не рекомендує заводити сторінки на «Однокласниках», розміщати там свої фото, знімки друзів, дані про приналежність до спецслужби. — Офіційної заборони не існує, але підвищений інтерес до «Однокласників» не вітається, — говорить один із керівників СБУ. — До речі, там була розміщена сторінка нашого глави Валентина Наливайченка, щоправда, без фотографії. Виявилося, він до цього не мав жодного відношення і був неприємно здивований тією обставиною, що хтось безцеремонно «увійшов у його роль», писав від його імені і відповідав на чужі листи. У Віктора Ющенка нібито відразу кілька сторінок є в «Однокласниках», і в інших відомих людей теж вистачає двійників.

”Якщо вміють — нехай користуються” Один із власників Odnoklassniki.ru Альберт Попков спростував причетність російських спецслужб до сайту: «Та це просто комерційний проект! Мені відомі випадки, коли не дуже розумні люди викладають в інтернет особисті дані, за допомогою яких повідомляють, що мають намір зробити щось протиправне. Є багато випадків, коли злочинці знаходили й один одного, і своїх жертв через інтернет. Я б не виділяв тут тільки соціальні мережі. Вони — така ж частина технічного прогресу, як і мобільні телефони, супутники. І міліція не повинна відставати — повинні існувати спеціальні відділи, які будуть використовувати соцмережі та інші досягнення прогресу для розслідування злочинів. Правоохоронці повинні бути підкованими, щоб розуміти, як працювати з такими засобами, і використовувати їх на благо людей». За його словами, у Росії нещодавно стався цікавий випадок, коли судові пристави взяли фото симпатичної дівчини, створили віртуальний профіль в одній із соцмереж і зв’язувалися з боржниками банків, успішно просячи в них від її імені їхні нові номери телефонів. Про свою винахідливість вони розповіли по ТБ. І у фото знайшлася власниця. Москвичка подала на них до суду.

Віртуальні політскандали Небезпечний інтернет і для сильних світу цього. Влітку 2008 року екс-глава Секретаріату Президента Віктор Балога звернувся в СБУ за допомогою: невідомі надсилали йому через Інтернет листи з погрозами. «Очевидно, ситуація справді була серйозною: такі листи з погрозами не будуть надсилати жартома. На період ведення розслідування СБУ було прийнято рішення підсилити його охорону», — розповів Олександр Семирядченко, радник Балоги. У СБУ знайшли зловмисника — на це знадобилося два місяці. «Це працівник однієї із держустанов, ми зараз серйозно займаємося цією людиною», — повідомив пресі глава СБУ Валентин Наливайченко. Іноді відомих політиків, у яких рильце в пушку, у соцмережах засвічують кохані дружини. Влітку 2008-го в епіцентр скандалу потрапили «Однокласники» і третя дружина екс-голови Держуправління справами адміністрації Президента Кучми Ігоря Бакая Наталя. Дружина політика, котрий у свій час виїхав з родиною в Росію й оголошений українськими правоохоронцями в міжнародний розшук, виклала в соцмережах 40 сімейних фотографій, де було яскраво показане багате життя щасливого сімейства: на риболовлі, на фоні будинку, дорогих іномарок. Після низки публікацій у ЗМІ Наталя видалила скандальні фото, хоча сторінка досі активна в Інтернеті. Нагадаємо, навесні 2005-го Ігоря Бакая звинувачували у здійсненні низки економічних злочинів, зокрема, зловживанні службовим становищем, незаконному відчуженні держмайна. За результатами перевірки КРУ, було встановлено, що Держуправління справами незаконно витратило понад 800 млн. грн. Як повідомили в МВС, у розшуку Інтерполу Бакай вже рік як не числиться. А в Генпрокуратурі сказали, що з декількох кримінальних справ, порушених проти Бакая, ще кілька перебувають у розробці, інші закриті.

”Убивця говорив у мережі, що він багатій” Один з останніх випадків, коли оперативникам вдалося знайти злочинців за допомогою Інтернету, стався восени минулого року. Як розповів прес-секретар ГУБОП МВС України Сергій Федченко, два брати познайомилися з дівчиною в Інтернеті, а потім вбили її. Другій жертві зловмисників пощастило вижити — бійці ГУБОПу затримали маніяків. З’ясувалося, що один з них, 38-річний Роман Ф., у минулому був працівником правоохоронних органів в одній з балтійських країн і був засуджений за торгівлю наркотиками. Знайомлячись в Інтернеті, він відрекомендовувася успішним багатим бізнесменом. Після знайомства з дівчиною та її викрадення від керівництва фірми, на якій вона працювала, він вимагав викуп. Директор звернувся в міліцію, а брат Романа Руслан, відчувши недобре, вбив дівчину. Щоб все-таки заробити грошей, нелюди познайомилися із ще однією дівчиною і планували так само її вбити. Однак не встигли — їх затримали. У ГУБОПі не виключають, що в такий спосіб один із братів хотів помститися жінкам за те, що одного разу заразився СНІДом.

Банки теж «полюють» у соцмережах Банкіри вважають, що в пошуках боржників і шахраїв всі засоби добрі. «А що робити, якщо в структурі кредитів 20% — проблемні, а 3-5% — «мертві», тобто по них майже нереально знайти боржників», — сказали нам неофіційно в одному з банків. Нині у банках активно «озброюються» засобами мережі Інтернет. «Пошук боржників і шахраїв в Інтернеті ефективний, адже там можна знайти практично будь-якого жителя великого міста або активного користувача. Найчастіше ці люди мають великі кредити: на нерухомість, землю, авто. Таких боржників просто знайти в соцмережах: навіть якщо аккаунт неактивний, можна попрацювати з «друзями», — розповів Сергій Бондарьов, начальник управління моніторингу і збору кредитів OTP Bank. Якщо пошук банкірами боржників в Інтернеті не виходить із правового поля, то інші дії банків юристи ставлять під сумнів. Так, Приватбанк на своєму сайті розмістив базу фотографій людей, які, як вважають у банку, незаконно привласнили гроші. «У нашій базі є фото близько 600 осіб. Одні оформляли кредити за загубленими паспортами, інші незаконно одержали пластикові картки. Коли наш банк складав цю базу, консультувалися з юристами. Все законно», — опонує Олег Серга, прес-секретар Приватбанку. В юристів інша думка. «В Україні діє принцип презумпції невинності. Щоб звинувачувати когось у шахрайстві, треба одержати вирок суду. Якщо його немає, банк зазіхає на честь і гідність позичальника. Коли банки роздавали кредити, у вартість вже «забивалося» 100% неповернення. Розміщення списків клієнтів на сайтах банків без дозволу клієнта — це розголошення банківської таємниці», — впевнений адвокат Олег Веремеєнко.

Говоримо по «Скайпу». Прослухати його — занадто дороге задоволення Ті, хто не хоче, щоб його листування побачили сторонні, можуть спілкуватися по «Скайпу» (програма, яка дозволяє це робити через комп’ютер, як по телефону). Її дуже складно прослухати, кажуть експерти. «З’єднання по «Скайпу» відбувається не через інтернет-провайдера, а безпосередньо з комп’ютера на комп’ютер, — роз’ясняє програміст Андрій Єремєєв. — У системі використовуються разові ключі шифрування, які абоненти передають один одному під час кожного сеансу». Це ускладнює дешифрування правоохоронцями розмов по «Скайпу». «Звичайно, є програми антискайп, які використовуються спецслужбами в багатьох країнах. Це вірус, який засилає в комп’ютер підозрюваного інтернет-провайдер. Програма записує всі телефонні переговори, що ведуться через IP, і потай відсилає їх тому, хто за цим стежить. Однак коштує програма для стеження за одним тільки комп’ютером 20 500 євро, так що в нас її навряд чи будуть застосовувати найближчим часом», — пояснює комп’ютерник.

Фотки геть, паролі — чимскладніші Правоохоронці і програмісти радять, як убезпечити себе, створюючи особисту сторінку в соціальній мережі. 1. Не залишайте на своїй сторінці домашньої адреси і номера телефону. 2. Не викладайте у відкритий доступ сімейні фотографії, особливо з дітьми. 3. Не ставте на поштових скриньках, форумах, соцмережах простих паролів на зразок «12345». Логін також не повинен збігатися з паролем. 4. У соцмережах закривайте дані вашого профілю від сторонніх очей (є така функція). 5. Не переходьте на посилання, що приходять у спамі, — на сайтах, куди вони ведуть, можуть розміщатися програми-зломщики і передавачі інформації.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також