Миття посуду довірте машині

4536 0

Ми у соцмережах:

Миття посуду довірте машині

Вчені підрахували, що сім’я з чотирьох осіб витрачає на миття посуду близько 200 годин на рік. Якщо ви вважаєте, що цей час можна було б використати ефективніше, можливо, є сенс придбати посудомийну машину, котра в цивілізованих країнах давно вважається предметом першої необхідності.

І життя здається кращим... Крім часу свого господаря, посудомийна машина дозволяє економити в середньому до 7800 літрів води за рік: для миття 12-14 комплектів посуду в машині потрібно 14-20 літрів води, тоді як для ручного миття — близько 60 літрів. Варто знати, що за європейськими стандартами один комплект посуду складається з 11 предметів: трьох тарілок різного розміру, склянки, чашки з блюдцем, ножа, виделки і трьох ложок. Проте крім будь-якого посуду, в посудомийних машинах можна мити кришталеві вироби, дечки, каструлі, деталі кухонних плит, комбайнів, холодильників та багато іншого. Не можна мити в машинах предмети, що насичуються водою чи можуть не витримати високих температур — вироби з дерева, кості, перламутру, олова, латуні, срібла. Посудомийну машину під’єднують шлангами до водопроводу для подачі холодної води і до каналізації для зливання брудної води. Щоб зменшити витрати на нагрівання води (як правило, до 60-70°С ), в деяких моделях передбачено підключення машини до водопроводу гарячої води. Однак у разі відсутності гарячої води посуд доведеться мити вручну. Крім того, якщо температура води у водопроводі вища, ніж 60°С — можуть виникнути технічні проблеми з машиною.

Параметри вибору До основних характеристик посудомийних машин належать: максимальне завантаження комплектів посуду, витрата води та електроенергії, клас економічності й ефективності миття та сушіння посуду. Нині посудомийні машини випускають у трьох основних розмірах: · Габарити стандартних машин — 60х60х85 см (ширина х глибина х висота). Розраховані вони на миття 12-14 комплектів посуду й підходять для потреб сімей із 3-5 і більше осіб. · Вузькі машини (45х60х85 см) розраховані на миття 8-9 комплектів посуду, зручні для встановлення у невеликих квартирах. · Компактні машини (45х55х45 см), що миють 4-5 комплектів посуду, можуть встановлюватися навіть на стіл. Вартість таких машин нижча, проте вони менш економні з розрахунку на миття одного комплекту посуду. Витрата води та електроенергії визначає економічність посудомийної машини. Чим менше води потрібно для миття посуду, тим менше витрачається миючих засобів та електроенергії. Більшість машин використовує 17-20 літрів води за один цикл миття при температурі 60-65°С, високоекономічні моделі — 14-16 л, неекономічні — до 26 літрів. Якщо за воду ви платите за показниками лічильника — цей параметр для вас особливо важливий. Економічність та ефективність миття й сушіння посуду визначається класом відповідного параметра, яких за європейськими стандартами є сім. Позначаються вони латинськими буквами від A до G. Чим вищий клас, тим менше машини витрачають води та електроенергії, якісніше миють та сушать посуд — класи А, B і C характеризуються найвищою якістю, D і E — середньою, F і G — низькою.

Програми Залежно від моделі, посудомийні машини можуть мати в середньому від 3 до 12 різних програм. Програма «Нормальне миття», що є в усіх без винятку машинах, використовується для миття звичайного посуду із засохлими залишками їжі. З допомогою програми «Інтенсивне миття» можна вимити навіть сильно забруднений посуд. Програма «Після їжі» призначена для миття щойно використаного посуду, що в порівнянні з «нормальним» миттям дозволяє економити близько 20% електроенергії та 35% часу. Схожа програма «Економна» застосовується для миття не надто забрудненого посуду без засохлих залишків їжі. Подібно до пральних машин, деякі моделі посудомийок мають програму «Біо», котра використовується в поєднанні із застосуванням спеціальних миючих засобів із біологічними добавками — ензимами. Програма «Прискорена» призначена для миття посуду із кришталю та тонкого скла. В деяких машинах є також програми: «Попереднє замочування/ полоскання» — для попереднього замочування надто забрудненого посуду, «Затримка включення» — дозволяє запрограмувати машину на самостійне включення через 1-24 години, «Половинне завантаження» — використовується тоді, коли брудного посуду не надто багато. Процес миття посуду триває від 25 до 160 хвилин, залежно від встановленого режиму. Після завершення миття, як правило, потрібно зачекати близько 15 хвилин, щоб посуд вихолов.

Додаткові витрати Для миття посуду в машинах використовують спеціальні миючі засоби, придбати які можна в магазинах або відділах побутової хімії. Наприклад, у магазині «ДЦ» кілограмова пачка порошку Calgonit нині коштує 33,95 грн. Якість миття посуду залежить від жорсткості води, котра також впливає і на довговічність машини. Пом’якшити воду можна з допомогою спеціальної солі, що коштує 10,50 грн. за пачку вагою 1500 г. Інформацію про жорсткість води, в принципі, може повідомити санепідемстанція, однак від зайвих розмов із чиновниками можуть врятувати моделі посудомийних машин із вбудованим індикатором жорсткості води або індикаторні смужки, котрі деякі фірми пропонують в комплекті з посудомийною машиною. Щоб на вимитому посуді не залишалося розводів, у воду для полоскання додають спеціальний рідкий ополіскувач, що коштує 20,95 грн. за 500 г — для одного миття посуду потрібно приблизно 3 мл ополіскувача, на рік — близько літра. Існують також спеціальні таблетки «три в одному», що поєднують дію миючого засобу, пом’якшуючої воду солі та ополіскувача — придбати їх можна за 33,95 грн. за 16 штук. Проте, за словами продавців, економніше використовувати всі три засоби окремо.

Моделі та ціни Про те, що розквіт слави посудомийних машин у Рівному ще попереду, свідчить, м’яко кажучи, невеликий їх асортимент — у магазинах побутової техніки, як правило, представлено лише по 2-5 моделей машин. Стандартні посудомийні машини, як автономні, так і ті, що можуть вбудовуватися в кухонні меблі, можна придбати в середньому починаючи від 2200 гривень. Наприклад, у «Фокстроті» за 2399 гривень продають машину Indesit, у «Максі Дом» є кілька моделей техніки, що вбудовується — від 2,2 до 3,5 тисячі гривень та автономна машина Bosch за 2238 гривень. Вузьку посудомийну машину Zanussi у «Фокстроті» можна придбати за 2199 гривень. В «Ельдорадо» машини Elenberg, розраховані на миття 8 комплектів посуду, можна придбати за 1499,90 та 1299,90 гривні. Тут же можна придбати й компактні машини, призначені для миття 4 комплектів посуду: Elenberg коштує 799 гривень, а подібна трипрограмна Bosch тут взагалі найдешевша в місті — придбати її можна за 899 гривень. П’ятипрограмну компактну машину Bosch можна придбати в магазині «Радіотон» — за 1377 гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також