Морська та йодована: чи можна консервувати з такою сіллю

2279 0

Ми у соцмережах:

Морська та йодована: чи можна консервувати з такою сіллю

Кажуть, що дефіцит солі скоро зникне, адже чимало країн вже везуть її в Україну. Але багато хто не довіряє імпортній солі — бо найбільше досі купували вже звичну кухонну українську. А ті, хто збирається консервувати на зиму овочі, переймаються: з морською сіллю — не вгадаєш скільки дати, раптом буде мало, до весни не достоїть; з йодованою… питань ще більше. Насправді ж морську сіль можна використовувати для консервування та маринування овочів. Вона має купу цілющих властивостей та переваг.

Морська сіль

У морській солі міститься 40 мікро- та макроелементів, які необхідні для здоров’я людини, найважливіші — це хлор, натрій, фосфор, калій, магній, цинк, селен, йод та інші. Тому консервація з морською сіллю корисніша, ніж зі звичайною.

В морській солі в рази менше від шкідливого нерозчинного осаду, ніж у кам’яній, що дозволяє довше зберігати консерви. Морська сіль не містить камінчиків, бруду, в ній немає нерозчинних опадів.

Морська сіль не затримує воду в організмі людини, а навпаки, виводить її. Тому після поїдання солінь у людини не будуть утворюватися набряки, викликані застоєм в організмі рідини через сіль.

При використанні в соліннях овочів і грибів, а також інших продуктів, морська сіль зберігає справжні смакові якості продуктів. Овочі виходять смачними та хрусткими.

Ідеальний варіант для консервування зелені, овочів, грибів — сіль великого або середнього дроблення.

Йодована сіль

Перестороги, що йодована сіль не підходить для консервування і тривалого зберігання готового продукту — з минулого. Це пов’язано з тим, що для йодування солі раніше використовували йодид калію. Він швидко випаровувався при зберіганні та кулінарній обробці їжі, тому при засолюванні овочів смак та колір продуктів змінювався. Смак таких консервів змінювався, овочі втрачали консистенцію та форму і загалом набували гіркоти. А інколи навіть могли бродити. Крім того, термін їхньої придатності був вкрай обмеженим.

Зараз виробники йодують сіль йодатом калію. Це стабільна речовина, яка не руйнується при тривалому зберіганні й термічній обробці. Новий спосіб йодування дозволив виробникам збільшити термін придатності такої солі до 9 місяців. Ця сіль не впливає на колір, смак і консистенцію продуктів. Її можна використовувати для консервування.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також