На майдані шукали гепатит

1161 0

Ми у соцмережах:

На майдані шукали гепатит

У четвер у центрі Рівного вишикувалася черга з перехожих, які вирішили зробити безкоштовний аналіз крові на вірусний гепатит С.

гепатит_анализ У четвер у центрі Рівного вишикувалася черга з перехожих, які вирішили зробити безкоштовний аналіз крові на вірусний гепатит С. Мобільна лабораторія працювала на майдані Незалежності три години, обстеживши за цей час десятки людей. Здебільшого прийшли пенсіонери, адже у медичних закладах такий аналіз коштує не одну сотню гривень, а розширений — півтори тисячі. Акція за підтримки благодійного фонду «Наше Майбутнє» та МБФ «Альянс громадського здоров'я» відбувається уже п'ятий рік поспіль — до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, щоб привернути увагу до проблеми лікування людей з цією інфекцією. гепатит_анализ (1) Галина Мартинюк, головний гепатолог області:

— Такий аналіз на вірусний гепатит займає десять хвилин, однак його достовірність — 96%. Сьогодні на обліку в Рівному та по області з хронічним гепатитом С перебуває понад 3 тисячі пацієнтів, з них 934 потребують нагального лікування. Щороку хворих із цією інфекцію та ускладненнями від неї більшає — як у нас, так і по всій країні. За прогнозами фахівців ВООЗ, захворюваність на гепатит сягне піку до 2020 року і може уразити до 9% населення, а це майже 4 мільйони українців. Те, що люди самі виявляють бажання обстежитися, дуже добре. Тим більше, що підчепити цю небезпечну інфекцію можна навіть у салоні краси, якщо там погано дезінфікують інструменти. Але тепер з'явилася нова схема лікування: якщо раніше потрібно було витримати до 48 тижнів терапії і заплатити майже 4,5 тисячі доларів, то тепер достатньо 12 тижнів і 2,5 тисячі гривень. Погано лише, що держава виділила кошти на лікування лише півтори тисячі хворих по всій Україні, а решта має шукати кошти сама.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також