На вихід

1399 0

Ми у соцмережах:

На вихід

Закон гласить: якщо депутат пропустив більш ніж половину засідань постійних комісій чи сесій, то це є підставою забрати у нього мандат. Чи можливо це зробити?

Верховна Рада Статус найбільших прогульників у міській раді, які можуть бути через це позбавлені депутатства, мають три представники, які балотувалися від різних політичних організацій: Віталій Муляренко від БПП, Олександр Бабат від «Батьківщини» та Олег Дзецько від «Свободи». Це стало відомо завдяки роботі активістів руху «Чесно». Віталій Примак, координатор громадського руху «Чесно»:

— Віталій Муляренко, який поєднує обов'язки депутата з посадою голови ОДА, жодного разу не прийшов на засідання постійної комісії з питань транспорту, зв'язку та екології. Олександр Бабат пропустив 90% засідань комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю і 40% сесійних засідань. А от «свободівець» Олег Дзецько пропустив 58% засідань комісії з питань міського господарства.
Разом з тим Віталій Примак розповів, що процедура відкликання депутата (і не тільки з причини прогулів) є надто складною, її важко реалізувати:
— Потрібно, щоб на виборчому окрузі депутата зібралася ініціативна група із 400 виборців, провела установчі збори та протоколом підтвердила бажання відкликати депутата. Потім звернулася у територіальну виборчу комісію та зібрала 50%+1 підпис від кількості виборців округу. Кожен виборець, який підписується, має вказати дату свого народження, адресу та номер паспорта. Після цього ТВК разом із правоохоронцями мають перевірити достовірність підписів та даних. Якщо усе підтверджується, то ТВК звертається до партії, від якої балотувався депутат, і повідомляє, що виборці хочуть його відкликати. Парадокс закону в тому, що зрештою все вирішує партія.
Тим часом шукати методи впливу на недисциплінованих депутатів збирається комісія, до компетенції якої й входять питання депутатської діяльності та етики. Голова цієї депутатської комісії Олександр Чубай повідомив:
— Депутат має певні зобов'язання перед громадою, але може мати поважні причини, через які пропускає засідання — лікування, відрядження, навчання, відпустку тощо. У кожному конкретному випадку потрібно розбиратися. Думаю, правильним буде запросити згаданих громадськими активістами колег-депутатів на засідання нашої комісії. І тоді разом будемо шукати методи впливу у подібних ситуаціях.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також