Наші в списках

3902 0

Ми у соцмережах:

Наші в списках

Відремонтована траса Рівне-Київ значно пришвидшила пересування рівнян до столиці. Напружений трафік руху автомобілів представницького класу з рівненськими номерами по трасі, безумовно, викликаний початком виборчої кампанії. Спробуємо передбачити, хто з цих подорожніх має шанси змінити місцеву прописку на столичну. Тим більше, що два основних конкуренти на цьогорічних виборах до Верховної Ради (об'єднана опозиція ВО "Батьківщина" та провладна Партія регіонів) вже визначилися з кандидатами у депутати.

Опозиційний карбуємо крок… Спочатку — про кандидатів, чиї високі місця у партійному списку ВО "Батьківщина" фактично гарантують проходження до парламенту. Наш земляк Юрій Луценко — п'ятий у списку Об'єднаної опозиції. Стати народним депутатом йому (як і, до речі, першому номеру у списку Юлії Тимошенко) може завадити тільки "маленька" формальність — реєстраційні документи не зможуть "пройти" відбір у ЦВК, позаяк, за юридичними нормами, він має нескасовану судимість. Однак у фінальному списку прізвище Луценко буде — Ірина, дружина Юрія, отримала вісімнадцятий номер. Із Рівненщиною Ірину Луценко (дівоче прізвище Нарембік) пов'язують батьки, які і досі проживають у Дубно. Високий рейтинг у виборчому списку Об'єднаної опозиції і в Олександра Абдулліна, якому дісталось 28 місце. Рівнянам цей киянин відомий тим, що упродовж 2002-2006 років він був депутатом Верховної Ради від 156-му округу з центром у Сарнах на Рівненщині. Наступні дві каденції Абдуллін був депутатом за списками БЮТ, займаючи відповідно 74 і 49 місця і продовжував, окрім керівництва ідеологічним напрямом партії, курувати північні райони Рівненщини.

Юрій Вознюк, керівник фракції "Фронт змін" у Рівненській міській раді, лідер Громадської ініціативи "За Рівненщину! За Батьківщину!" — кандидат в депутати від Об'єднаної опозиції по 153-му виборчому округу
А загалом у цьогорічному списку Об'єднаної опозиції знаходимо чотирьох вихідців з Рівненщини — діючого нардепа і голову обласної парторганізації "Батьківщини" Юрія Прокопчука (№78) і голову парторганізації "Фронт змін" Вадима Сидорчука (№94), депутата Сарненської райради від "Фронту змін" Дмитра Якимця (№198) та міського голову Сарн Сергія Євтушка (№203). Причому Юрій Прокопчук — чи не єдиний, хто має гіпотетичні шанси на проходження до парламенту. Адже судячи з останніх соцдосліджень, об'єднана опозиція може розраховувати на 30-32% голосів, що дає можливість зайти під купол Верховної ради 78 депутатам. Для директора "Торгового Дому Любисток", депутата облради Вадима Сидорчука 94-й номер у списку означає примарне депутатство, але тільки у разі різкої зміни політичного режиму — коли, наприклад, 20 його опозиційних колег вирішать піти працювати з парламенту в уряд.
Валентин Королюк — узгоджений кандидат від опозиції по 154-му округу
Уродженець Радивилівщини нардеп Юрій Гнаткевич, який був також "закріплений" керівництвом БЮТ за Рівненщиною, отримав лише почесне 172-е місце, тож, вочевидь, після цієї виборчої кампанії зосередиться на вихованні внуків та скромному житті на депутатську пенсію. Відомо також, хто від "Батьківщини" змагатиметься за депутатське крісло у Верховній Раді в одномандатних (мажоритарних) округах в Рівненській області. З кандидатом від округу №152 м.Рівного об'єднана опозиція офіційно не визначилася. Внаслідок міжпартійних домовленостей ця квота віддана ВО "Свобода", яка, за узгодженістю з "Батьківщиною", виставить по цьому округу депутата облради з Львівщини Олега Осуховського. Юрій Вознюк, депутат Рівненської міськради від "Фронту змін" та фіндиректор батьківської фірми "Екорембуд ЛТД" спробує потрапити у Верховну Раду від 153-го одномандатного округу, до якого входять частина дільниць у Рівному, а також Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони. Засновник ЗАТ "Рівненський речовий ринок" Валентин Королюк з Народного руху України, який на останніх місцевих виборах навіть не потрапив до Рівненської облради, агітуватиме за себе і за опозицію у 154-му окрузі з центром у м.Дубно. До речі, пан Королюк позавчора вже відзначив для себе початок виборчої кампанії походом у супроводі телекамер до Дубенської райдержадміністрації, очільник якої, Данило Корилкевич, вочевидь, невдовзі офіційно стане конкурентом "ринкоорієнтованого рухівця" в окрузі. Нардеп Сергій Кошин збиратиме прихильників опозиційних сил на території 155-го округу з центром у Дубровиці. У 156-му з центром у Сарнах за підтримки Об'єднаної опозиції обиратиметься голова фракції "Батьківщина" в обласній раді та директор ПАТ "Родина" Микола Кучерук.

Керівна і спрямовуюча… За соціологічними дослідженнями, партія влади має також досить сильні позиції з рейтингом 30-32 відсотки. Тож до Верховної Ради від Партії регіонів може зайти також до 80 депутатів. Та оскільки партія — провладна, то існує висока імовірність, що значна частина списочників перейде після виборів на роботу в уряд, Адміністрацію Президента тощо. Відтак, і той, хто нині перебуває на 110-му місці у списку "регіоналів", може сподіватися на проходження до парламенту. Найвище в списку Партії регіонів з рівнян розмістився Юрій Благодир, зайнявши 106-у сходинку. Пан Благодир є керівником фракції Народної партії в Рівненській обласній раді та має дуже хороші зв'язки з керівником партії Володимиром Литвином. Досі п.Юрій очолював Головне організаційне управління апарату Верховної Ради. Його колишні однопартійці з Народної партії Олег Зарубінський (як, до речі, і уродженка с.Вербень Демидівського району Катерина Ващук — №45 у списку) отримали "благословення" пана Литвина на похід до парламенту з провладною партією. Нинішній нардеп, пов'язаний своєю кар'єрою та місцем проживання із Рівненщиною — Павло Сулковський — зайняв 115-у, дуже "умовно-прохідну" сходинку, тоді як у 2007 році до парламенту потрапив з 129-го місця. Але тоді, п'ять років тому, як пам'ятаємо, усі 450 депутатських мандатів розподілялися за списками, нині ж — тільки 225. Виходець із Дубровицького району — генерал-лейтенант і депутат облради Микола Красько "відзначився" своєю появою під 137-м номером у виборчому списку.

Юрій Благодир в списку ПР під 106 номером
Кандидатів-мажоритарників Партія регіонів наразі не оприлюднює. Зробити це "регіонали" збираються під час другого етапу з'їзду партії, який відбудеться днями. Втім, голова Рівненської міської організації Партії регіонів та заступник голови Рівненської ОДА Олексій Губанов дещо прояснив ситуацію. За твердженням пана Губанова, саме його висунула партія як кандидата у Верховну Раду від Рівного (152-й виборчий округ). Давно ні для кого не секрет, що ще один заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко хоче стати нардепом від 153-го округу. Про це, зокрема, свідчить неймовірна кількість за останній час його "робочих" поїздок в райони, які, власне, і входять в межі цього округу. Від 154-го "дубенського" округу від Партії регіонів балотуватиметься депутат облради Петро Колодич, який нині очолює Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області. Нещодавно призначений в.о. ректора "водного" університету депутат облради Микола Сорока йтиме до Верховної Ради по 155-му округу з центром у Дубровиці. По 156-му округу з центром у Сарнах кандидатом від "регіоналів" йтиме Андрій Циганенко, депутат районної ради та керівник райорганізації Партії регіонів.
Андрій Циганенко, кандидат від Партії регіонів по 156-му виборчому округу

Ні від влади, ні від опозиції… Водночас, через складність ситуації для партії влади на Рівненщині (її рейтинг в області, не "дотягує" до загальноукраїнських показників), можемо сподіватися на дещо складнішу політичну гру. У результаті цієї гри з виборцем, за задумом її організаторів, перемогу на мажоритарних округах має отримати кандидат, який хоч і не має поки що "регіонального" партквитка, однак є досить лояльним до влади. Таким чином, "офіційні" кандидати від Партії регіонів виконуватимуть кілька завдань — "підтягуватимуть" рейтинг партії, "дистанціюватимуть" негатив влади від "справжніх" кандидатів тощо. Складність ситуації на 152-му окрузі в Рівному і поки що незначні шанси на перемогу пана Губанова робить вигідним для "регіоналів" похід в нардепство міського голови Рівного Володимира Хомка, який ніколи не відзначався особливим бажанням робити різкі політичні заяви, тим більше, на адресу владної вертикалі. Окрім того, від Рівного може спробувати стати нардепом як "самовисуванець" член фракції ПР в обласній раді Віталій Грицак, який вже закидав поштові скриньки рівнян агітаційними листівками із своїм зображенням у парадній формі генерал-майора міліції. Так само як і Володимира Хомка, наприклад, важко уявити чинного нардепа Миколу Шершуна як опозиціонера — полум'яного борця із "злочинним режимом". На відміну від Юрія Благодира, пан Шершун не вийшов з Народної партії, а від неї, рідної, піде на вибори за 156-м "сарненським" округом. Голова Дубенської РДА та один з найбагатших українців Данило Корилкевич виступить конкурентом Валентина Королюка в 154-му окрузі. Мабуть, пан Корилкевич розуміє, що ключ до його перемоги лежить у спробах переконати опозиційно налаштованих виборців півдня Рівненщини про свою непричетність до влади. Депутат облради Корилкевич навіть опублікував листа із заявою про вихід із фракції Партії регіонів в облраді на знак протесту проти прийняття "мовного" закону. Особливості виборчого законодавства дозволяють стати нардепами не лише за партійними списками, але і за мажоритарними округами. Отже, і представники не таких потужних у загальнонаціональному масштабі гравців, як "Батьківщина" і Партія регіонів можуть дістатися до місць у Верховній Раді. Теоретично, навіть звичайна людина без грошей і зв'язків може стати народним депутатом, балотуючись як самовисуванець. Про це ми зможемо поговорити наступного тижня, коли всі партії проведуть свої з'їзди, а ЦВК отримає пакети документів від потенційних кандидатів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також