Найкорисніші зимові овочі

1484 0

Ми у соцмережах:

Найкорисніші зимові овочі

У квашеній капусті найбільше вітаміну С і антиоксидантів серед зимових заготовок. Їсти квашену капусту краще не раніше ніж через 10 днів після засолювання (за цей час в ній розпадаються шкідливі сполуки — нітрити).

Капуста — «мінус-калорійний» продукт У квашеній капусті найбільше вітаміну С і антиоксидантів серед зимових заготовок. Їсти квашену капусту краще не раніше ніж через 10 днів після засолювання (за цей час в ній розпадаються шкідливі сполуки — нітрити). У квашеній капусті вітаміну С стає більше, ніж у свіжій. А ще вчені називають білоголову капусту «мінус-калорійним» продуктом. Це означає, що на її переробку організм витрачає більше енергії, ніж одержує від неї калорій.

Гарбуз знижує цукор і підвищує потенцію Свіжовичавлений сік гарбуза помічний при порушеннях обміну речовин, цукровому діабеті. Склянка випитого натщесерце соку допоможе позбавитися від серцевих або ниркових набряків. У гарбузі багато солей цинку, а вони підвищують чоловічу потенцію. Вітамін Е розгладжує і зволожує шкіру. Гарбузове насіння — визнаний жовчогінний засіб. До того ж у м’якоті гарбуза дуже багато особливо цінного в короткий світловий день вітаміну D. Він потрібен для міцності кісток, зубів і виробляється організмом тільки під дією сонячних променів.

Склянка томатного соку — і тиск в нормі! Найкраще джерело антиоксиданту лікопіну. Причому він краще засвоюється не зі свіжих плодів, а з тушкованих, запечених, а також з томатного соусу. Добова профілактична доза лікопіну — 10-15 мг. Її можна добути на вибір з: 200 г томатів у власному соку, 2 склянок томатного соку або 3-4 столових ложок томатного соусу. Помідори у різних видах дуже багаті калієм, а це корисно для сердечників (добова норма калію міститься в склянці томатного соку). Томатний сік м’яко знижує артеріальний і внутрішньочерепний тиск, його корисно пити при гіпертонії та глаукомі. Але в помідорах багато клітковини і кислот. Тому не варто їсти багато томатних страв при гастритах з підвищеною кислотністю і запаленнями жовчного міхура.

Редька проти знесилення Редька — природний «антибіотик», вона багата протимікробними речовинами. Гіркота, що міститься в ній, має антисклеротичну дію, тобто бере участь у розщепленні «поганого» холестерину. Редька добре зберігається і має титул чемпіонки серед овочів за збереження за зиму вітаміну С. Також має сечогінну дію, що корисно при судинних набряках і підвищеному тиску. Натерта на тертці редька з медом — один з кращих рецептів від кашлю. Справитися з зимовою астенією (знесиленням) допоможе салат із зеленої редьки (дайкону) з олією та морквою. Але через гіркоту редька протипоказана при запаленнях шлунка, підшлункової і каменях в нирках.

Зелений горошок захистить від холоду і стресів Крім магнію, цинку, білків (у ньому їх, до речі, більше, ніж у картоплі), нікотинової кислоти РР, важливої для роботи серця, в зеленому горошку багато двох важливих вітамінів групи В: тіамін зміцнює нервову систему, бере участь у виробленні гормону стресу — адреналіну; рибофлавін — забезпечує клітини енергією. Це важливо для збереження нормальної терморегуляції, в тому числі нашої реакції на холод. Його брак викликає мерзлякуватість, відчуття браку повітря. Ці вітаміни втрачаються при тривалому зберіганні, але зберігаються при консервуванні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також