Небезпечна сусідка

2025 0

Ми у соцмережах:

Небезпечна сусідка

Мати у багатоквартирному будинку сусідку, яка неадекватно поводиться, — все одно, що жити на пороховій діжці. Адже жодної миті не можна бути впевненим у тому, що в її квартирі не спалахне пожежа, яка перекинеться на увесь будинок, не вибухне газ чи через незакручені крани не затопить під’їзд. Мешканцям будинку №28 на вулиці Київській у цьому плані особливо «пощастило». Адже їхня сусідка з квартири №5 до того ж активно вичищає сміттєві контейнери і знайдене у них зносить додому.

Марія, так звуть мешканку названої квартири, як розповіли сусіди, колись мала сім’ю. Років вісім тому втонув у Басівкутському озері її єдиний 12-річний син, а через сорок днів після його загибелі помер чоловік. Після цього у Марії почалися розлади психіки і вона неодноразово лікувалася у психіатричній лікарні. Сусіди кажуть, що у жінки начебто є опікун, який мешкає в Дубні. Але ніхто жодного разу не бачив, щоб він якось наглядав за Марією. Тож вона, залишена напризволяще, веде доволі дивний спосіб життя. Не раз із її квартири сусіди чули моторошні крики, завивання та горлання пісень, а на вулиці зустрічали зі сміттєвими пакетами, які вона несла у своє житло. — З квартири цієї жінки доноситься жахливий сморід, — розповідають сусіди. — Кілька років тому працівники ЖКП уже вивозили звідти сміття і поміщали її на лікування в Острозьку психіатричну лікарню. Але вона продовжує нести сміття до хати. Наближається літо, сморід ставатиме ще нестерпнішим. А це приваблює мух, тарганів. Як нам це все терпіти? Перила у неї на балконі спалені, то де гарантія, що вона не створить пожежу в будинку? Побувати у названій квартирі не становило проблем. Двері, які, зазвичай, замість замка жінка просто закручує дротом, цього разу були незамкнені. На стук ніхто не відповів, у помешканні нікого не було. З прочинених дверей посипалося сміття. Ним була захаращена уся квартира. Сміття було мінімум по коліна, через що пройти далі не було можливості. У ЖКП «Галицьке» знають про проблему. Розповідає майстер ЖКП Олена Попрожук: — Років три ми мучимося з цією хворою жінкою. На неї неодноразово скаржилися сусіди і ми вивозили з її квартири сміття. Перший раз довелося це робити впродовж трьох днів — стільки його там було. Наймали бомжів, щоб сміття з квартири повиносили. То Марія після цього написала на мене скаргу в прокуратуру, мовляв, я пограбувала її помешкання. Мене викликав слідчий, погрожував посадити за грати. Тільки після того, як я принесла довідку про те, що Марія хвора, він усе зрозумів. Мешканці названого будинку скаржилися на неї в усі можливі інстанції. Але жінку тільки заберуть на лікування, а потім відпускають, і вона через деякий час знову починає зносити сміття додому. Однокімнатна квартира Марії приватизована на неї. Хтось оплачує комунальні послуги, навіть робить це наперед. Є у неї брат у Дубні, якому десь років 80. Можливо, це робить він і, можливо, він і є її опікуном. Тільки своїх обов’язків опікун належним чином не виконує. Дбаючи про безпеку мешканців будинку, ми звернулися в «Рівнеоблводоканал» та «Рівнегаз» , щоб у квартирі Марії відключили воду та газ. Втім, усі ці заходи — не вихід. Раз людина хвора, не здатна за собою стежити, у неї має бути опікун, який за нею доглядає. Ми зверталися з цим питанням до опікунської ради, але нам порадили написати лист на ім’я міського голови, що ми й зробили. У ньому просимо обстежити жінку і визнати її недієздатною. Що могли — ми зробили.

Коментар начальника міського управління житлово-комунального господарства Юрія Собчука: — Проблема в тому, що немає законодавства, яке б обумовлювало правила співжиття з сусідами у багатоквартирних будинках і санітарні норми утримання житла. Через це вирішення подібних проблем лягає на плечі комунальників. Тож у подібних випадках потрібно звертатися до нас. Ми створимо спеціальну комісію, залучимо до її складу дільничного міліціонера, з цієї квартири сміття вивеземо. Поспілкуємося також з власниками квартири. Якщо власник хворий, звісно, його потрібно лікувати. Якщо ж він і далі так поводитиметься, ми подаватимемо позов до суду на його виселення. Коментар головного лікаря міської санепідемстанції Євгена Давидовського: — У нашій державі не існує законодавства про санітарні норми утримання житла. Тому лише комунальні служби можуть втрутитися, якщо виникає проблема із засміченням помешкання. Вони створюють відповідну комісію і включають наших представників до її складу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також