Небезпеки застілля

1307 0

Ми у соцмережах:

Небезпеки застілля

Щороку в святкові дні, коли столи ломляться від страв і напоїв, лікарі фіксують велику кількість дзвінків, пов`язаних з харчовими і алкогольними отруєннями. Вибір страв і напоїв не завжди виявляється правильним, що і призводить до розладу травлення й отруєнь. Медики склали топ-5 найшкідливіших страв і напоїв і розповіли, які продукти суміщати не варто.

”Шкідливі» мандарини Без цих цитрусових новорічно-різдвяні свята не обходяться. Вони корисні і смачні. Проте медики застерігають: люди, які страждають на виразку, коліт, гастрит або холецистит, повинні вживати мандарини вкрай обережно, оскільки вони негативно впливають на слизову шлунка і кишечнику. Лікарі нагадують, що мандарини, як і будь-які інші фрукти, не можна їсти після основних страв, адже «впавши» зверху на м`ясо, вони «чекатимуть», поки воно перетравиться. Самі в цей час потихеньку бродитимуть, а потім — псуватимуть вечір здуттям живота, розладом кишечнику і неприємною відрижкою.

Жирне м`ясо Свинина запечена, качка фарширована, гуска в яблуках — такі страви підігрівають апетит. Все соковите, хрустке, жирне, і в цьому криється головна небезпека: не кожен шлунок здатний витримати стільки жирів. А якщо врахувати, що у свята їжа поглинається у великих обсягах, є сенс задуматися про заміну жирного м`яса на страви з кролика або курки. На замітку: з м`ясними стравами краще вживати овочі, оскільки, на відміну від картоплі й злаків, вони чудово засвоюються і не викликають печії й тяжкості.

Підступне шампанське Шампанське саме по собі — справжнє свято. І все б нічого, якби не печія, яка є частим супутником шампанського. Якщо «зверху» додається ще і сухе вино, то взагалі «пиши пропало»! Отже, медики радять обмежити вживання шампанського одним келихом. Ну і, про всяк випадок, запастися кількома пігулками від печії.

Майонезні пристрасті Як правило, одним лиш олів`є застілля не обмежується. Додатково на стіл виставляються рибні, овочеві, курячі й інші страви, заправлені майонезом. Лікарі рекомендують або з`їдати такі салати на початку гуляння, або замінити їх на салати з олією. Вони пояснюють це тим, що майонез швидко кисне, особливо в задушливому і спекотному приміщенні, і ним легко отруїтися.

Коктейлі «з продовженням» ”Чемпіоном» за кількістю зіпсованих свят було і залишається алкогольне отруєння, а також його слабша стадія — що називається, «перебрав». Найпоширенішою помилкою є змішування міцного алкоголю з газованими напоями. «Не хочу пити міцне — швидко сп`янію», — вважають люди, змішуючи горілку, ром, віскі, коньяк і подібні напої з колою, лимонадом і будь-якою іншою газованою водою. І роблять подвійний промах, оскільки, по-перше, такі коктейлі маскують смак алкоголю і випити в результаті можна набагато більше. І по-друге, газовані напої допомагають алкоголю швидше всмоктуватися в кров, внаслідок чого сп`яніння наступає скоріше, а похмілля наступного ранку буде сильнішим. Тому медики не просто попереджають про шкоду алкоголю, але й рекомендують не зловживати коктейлями. Оптимально пити лише один вид алкоголю, в помірній кількості і в жодному випадку не запивати його і не змішувати з іншими напоями, але при цьому не забувати добряче закушувати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також