Немає в чому зберігати кров

1148 0

Ми у соцмережах:

Немає в чому зберігати кров

На декілька днів залишилося у Рівненській обласній станції переливання крові гемаконів — контейнерів для забору та зберігання крові. Без таких пакетів, вартістю 75-125 грн. кожен, під смертельною загрозою опиниться життя тих, хто потребує термінового переливання крові.

Переливання Медики сподіваються, що тендер на закупівлю цих контейнерів, запланований на 15 липня, відбудеться, і невдовзі проблема буде вирішена. Протриматись, вважають, зможуть завдяки 200 тис. гривень, які виділила на контейнери обласна рада. Мар'яна Рева, заступник правління Благодійного фонду "Скарбниця надії":

— Тільки для дитячого відділення онкогематології потрібно 30 доз крові у місяць. Критична ситуація може виникнути і в інших лікувальних закладах — не буде як допомогти тим, хто потребує термінового переливання крові. Наша організація за кошти благодійників закупила 34 одноразових гемакони. Але це мізер. Бо тільки на один день потрібно для станції 32 таких контейнери.
Ніна Симків, заступник головного лікаря Рівненської обласної станції переливання крові:
— Цього року ситуація із забезпеченням критична — поки у грудні 2014 року оформляли тендери, які проводило міністерство, ціна на медичні товари значно зросла, тому річна заявка медичних закладів на контейнери і тест-системи була виконана лише на третину. Нині закуповувати контейнери для забору та зберігання крові допомагають волонтерські організації. Проте їх не дуже багато. Адже із зростанням курсу долара гемакони подорожчали у 2-2,5 раза! Зокрема ті, які купували у Польщі та Індії і вважаємо якісними, раніше коштували 30-35 грн., а нині — від 75 до 125 грн. Ще 200 тисяч на контейнери виділила обласна рада. 15 липня має відбутися тендер — на нього і надіємося. Але відомо, що один з учасників тендера може оскаржити його проведення. В такому разі знадобиться ще багато часу, аби пройшли відповідні перевірки. А часу в нас немає — з тими запасами, що нині є, нам би два тижні протриматися.
Анастасія АДАМЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також