Що нам заважає спати?

1255 0

Ми у соцмережах:

Що нам заважає спати?

Буває, що звечора ніяк не заснути. Або всю ніч перевертаєшся в ліжку, а вранці "цілковита розбитість" замість свіжості й гарного настрою. Можливо, причина в прикрих дрібницях, на які зазвичай ми не звертаємо уваги.

безсоння

Шум

Сон не настає миттєво. Якийсь час у ліжку людина розслаблена і впадає в дрімоту. В цей час гіпоталамус блокує надходження інформації в мозок від органів чуття, але шуми прориваються крізь захист і заважають заснути. Приблизно через півгодини після засинання настає фаза повільного сну. Чутливість мозку знижується ще більше, розбудити нас важче, але деякі звуки, як і раніше, здатні перервати сон. Наприклад, крики, постріли або наше ім'я, вимовлене гучним голосом.

Світло

"Внутрішній годинник", або циркадні ритми організму підказують нам, коли лягати спати і коли прокидатися. Але цей годинник синхронізований зі світлом, очі реагують на нього, навіть коли заплющені повіки. Із світанком мозок зменшує вироблення гормонів сну, що призводить до пробудження.

Температура

Під час сну температура тіла знижується приблизно на півградуса. Розширюються судини на обличчі та кінцівках, щоб позбутися від зайвого тепла. Якщо ж у кімнаті дуже холодно або, навпаки, під товстою ковдрою занадто жарко, оптимальний режим теплообміну порушується, що заважає спокійному сну.

Кофеїн

Напої з високим вмістом кофеїну ускладнюють засипання і заважають глибокому сну. Зважаючи на те, що кофеїн затримується в організмі на кілька годин, на якість сну можуть впливати навіть ті напої, які були випиті ще наприкінці робочого дня.

Алкоголь

Протягом ночі фази швидкого і повільного сну чергуються приблизно 6-7 разів. У фазі "швидкого руху очей" мозок обробляє інформацію, отриману за день. Під дією алкоголю кількість циклів і тривалість швидкого сну зменшуються, внаслідок чого пробудження не приносить свіжості.

Харчі

Заважають нормальному сну бекон, сир, горіхи і червоне вино. Всіх їх об'єднує наявність тираміну. Під його впливом виробляється стимулятор мозку норадреналін.

Думки

Стрес і "погані думки" — вороги хорошого сну. Завантажений мозок не в змозі повністю відключитися, сон періодично переривається. У результаті якість сну значно погіршується. Щоб відволіктися і позбутися поганих нав'язливих думок, лікарі радять перед сном завантажити мозок менш важливою роботою — головоломками або легким читанням.

Що відбувається при недосипанні

Дослідники з Університету Суррея в Гілфорді (Велика Британія) визначили, що від нестачі сну активізуються гени системи запалення. На думку одного з учених, доктора Малькольма фон Шанца (Malcolm von Schantz), гени реагують на нестачу сну так само, як і на стрес. Доктор Шанц передбачає, що у далекому минулому під дією стресу організми наших предків таким чином готувалися до можливих наслідків нападу диких тварин та інших ворогів. Але в сучасному світі стрес далеко не завжди пов'язаний з ушкодженнями тіла, тому "холоста" активація імунної системи не дає благотворного впливу на організм. "Тіло приводиться в стан бойової готовності до ран, але ніяких поранень не відбувається, — розповів доктор фон Шанц. — Це може пояснити зв'язок між нестачею сну і негативними наслідками для здоров'я, такими як хвороби серця та інсульти". Різні дослідження неодноразово показували взаємо­зв'я­зок між порушеннями сну і ожирінням, цукровим діабетом, депресією та низькою тривалістю життя. Проте професор Джеймс Хорн (James Horne) з Університету Лафборо вважає подібні побоювання панікерством. На думку професора, незначне зменшення тривалості сну — характерне явище для всіх сучасників. За останні 50 років середня тривалість сну зменшилася всього на 10 хвилин. Але наслідки нестачі сну, такі як ожиріння, спостерігаються тільки у деяких людей, які сплять менше 5 годин на день. Та й у них збільшення маси тіла незначне, близько 1,5 кг в рік, впоратися з чим можна легко з допомогою правильного харчування і швидкої ходьби.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також