Нові автобуси у Рівному: прибутків нема, але на компенсацію сподіваються

5305 0

Ми у соцмережах:

Нові автобуси у Рівному: прибутків нема, але на компенсацію сподіваються

Уже понад місяць на вулицях Рівного працюють великогабаритні автобуси, що курсують від льонокомбінату до Ювілейного та від зоопарку до Луцького кільця. Квиток коштує 12 гривень, але пільговиків возять без обмежень. І саме через це працюють без прибутку. Ситуація була очікуваною — бо ж попередній перевізник Ігор Хомич, який так само возив по Рівному усіх пільговиків, змушений був припинити рейси. А все тому, що так і не отримав жодної компенсації з міського бюджету. Нинішні власники автобусів все-таки сподіваються, що компенсація для них буде. Але скільки це коштуватиме міській скарбниці — поки невідомо.

Василь Сливка, начальник міського управління транспорту:

— У вересні ці великогабаритні автобуси курсували в тестовому режимі, а у жовтні відбувся конкурс. На нього подалися два перевізники — ПП «Рівне Транс» та ФОП Віктор Базюк. Обидва захотіли працювати на двох маршрутах, тому поділили рейси порівну. Угоду з ними буде підписано уже найближчими днями. Графіків руху вони дотримуються, тут все в порядку. Єдине, пасажири просять, щоб автобуси працювали довше — бо останній з’їжджає з рейсу о 21.40. Але поки триває воєнний стан, це навряд чи можливо. Адже водію треба встигнути заправити автобус і ще самому дістатися додому до початку комендантської години. До речі, з Європи привезли ще сім таких великих автобусів, які на цей конкурс перевізник не подавав, готується до наступного. Куди їх можна запустити, подумаємо — можливо по Кулика-Гудачека (колишня вул. Макарова) або район кладовища «Нове», бо там теж є потреба.

Звісно, перевізники хотіли би ще з першого дня отримувати компенсацію за перевезення пільговиків. Але поки про це мови немає. І щоб місто погодило таку компенсацію, перед тим має пройти певна процедура: обстеження — скільки пільговиків перевозиться, розрахунки, а вже потім може готуватися проєкт рішення, щоб міська влада погодила або не погодила таку компенсацію. Без неї перевізники довго працювати не зможуть, бо невигідно. Треба розуміти, що в усьому світі громадський транспорт є дотаційним, і за проїзд пасажирів доплачують з місцевих бюджетів. Я бачив в інших містах Європи, як це працює — нормальна практика. Але наразі про якусь, навіть приблизну, суму компенсації у Рівному говорити ще зарано. А обов’язкове перевезення пільговиків без обмежень було однією з умов, коли перевізники подавалися на конкурс.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також