Обігріли не всіх

2583 0

Ми у соцмережах:

Обігріли не всіх

Вже понад півтисячі рівнян звернулися по тепло, гарячий чай та бутерброди до пунктів обігріву, відкритих МНС та владою у Рівному та районних центрах. На жаль, четверо мешканців області до них не дійшли — вони померли від загального переохолодження організму.

За словами начальника центру пропаганди УМНС в Рівненській області Миколи Прокопчука, у зв’язку з сильними морозами з минулої п’ятниці в області діє 25 пунктів обігріву для населення — у Рівному, усіх райцентрах, а також у Кузнецовську та смт Клевань. З місцями їхньої дислокації особливо не мудрували. Так, у Рівному — це вже традиційний військовий брезентовий намет з «буржуйкою» за кінопалацом «Україна», притулок для неповнолітніх на вулиці Кутузова, 23 та обласний центр з надання соціальних послуг інвалідам, ветеранам війни і праці та іншим незахищеним верствам населення на вулиці Дубенській, 71. А по районах пункти обігріву облаштували в місцевих територіальних центрах медико-соціального обслуговування населення, районних лікарнях, будинках культури, готелях і торгових центрах. Станом на 9 годину у понеділок всі пункти обігріву області з початку своєї роботи загалом прийняли 547 громадян.

 
Як з’ясувала «РВ», більшість цих людей відвідали саме єдиний в області військовий намет, встановлений на майдані Незалежності. Так, тільки упродовж неділі та у ніч на понеділок сюди звернулося 130 осіб. Еменесники, які там чергують, розповідають, що люди це були різні. Бездомні та пристойно одягнені, пенсіонери і молодь, навіть батьки з дітьми. Одні приходять тому, що насправді змерзли, інші — більше з цікавості, щоб побачити на власні очі справжній військовий намет, військові термоси для їжі, пічку-»буржуйку». — Сильно змерзлих, таких, щоб довелося викликати «швидку», в нас не було. Але загалом відвідувачів не бракує, — розповідає один з бійців МНС. — Люди приходять як у темну пору доби, так і вдень. Ось у неділю, коли на майдані вшановували пам’ять героїв бою під Крутами, багато з учасників мітингу до нас заходили. Скажімо, заходить батько з дитиною зі словами: «Чи можна, бо малий і змерз трохи, і цікаво йому дуже?». Невдовзі дві російськомовні жінки заходять: «Ой как у вас здєсь на Украінє хорошо прідумалі, спасібо за чай…». Ми ж раді всім допомогти, чим можемо. Дрова привезли з собою. За наметом біотуалет встановили. За окропом ходимо з чайниками в розташоване поряд кафе «Шкварочка». Бутерброди — також звідти, це вже міська влада та бізнесмени спільно постаралися… А ще окремі рівняни самі приносять до нас харчі, теплий одяг, але їх одразу ж розбирають. Тобто одні принесли — інші забрали…
 
З обласного управління МНС повідомляють, що всі пункти обігріву Рівненщини працюватимуть поки не потепліє. Тим часом, статистика жертв морозів поповнюється. Так, 17 січня в реанімацію Костопільської ЦРЛ у тяжкому стані з сильним переохолодженням організму потрапили мешканці райцентру 50-річний Микола та 82-річна Марія. Життя пенсіонерки врятувати не вдалося. 23 січня біля села Новий Моквин Березнівського району знайшли замерзлим на смерть місцевого жителя 62-річного Миколу. 26 січня в реанімаційне відділення Володимирецької ЦРЛ у тяжкому стані з діагнозом загальне переохолодження організму, з відмороженими кистями рук потрапив мешканець села Кідри, виявлений поблизу магазину в селі Каноничі. 27 січня на вулиці Широкій в Сарнах виявили замерзлий труп 40-річного Анатолія з села Костянтинівка. Цього ж дня на хуторі Загалля неподалік Новомоквина на Березнівщині виявили труп місцевої жительки 43-річної Марії з ознаками загального переохолодження.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також