Обласний переворот

2965 0

Ми у соцмережах:

Обласний переворот

Чотири місяці без семи днів пробув на посаді голови обласної ради представник Радикальної партії Володимир Ковальчук.

Чугунніков Ковальчук

Кучерук Лозовий
Про те, що під час сесії будуть піднімати питання про недовіру голові та його відставку, відверто не говорили. Нинішнє засідання розпочалося, як і перше, коли головою обирали Володимира Ковальчука, з 40-хвилинним запізненням. Перед початком нардеп-радикал Андрій Лозовий довго переконував голову фракції «Батьківщина» Миколу Кучерука у тому, що остання не має голосувати за відставку радикального голови. Втім, депутати від БПП та «Конкретних справ», які зібрали 22 підписи, аби питання про недовіру внесли у порядок денний, вже були твердо впевнені, що матимуть більше 45 голосів – і від «Батьківщини», і від «Свободи». Бо власне йшлося лише про недовіру голові – позиції заступників (від «Батьківщини» та «Свободи») залишалися незмінними. Пропозицію винести питання про недовіру озвучив Богдан Файфура, голова фракції «Конкретних справ». Радикали після цього одразу взяли півгодинну перерву. Втім, було зрозуміло, що вони будуть наполягати на лінії, яку одразу після заяви Файфури озвучив Сергій Свисталюк: що проект рішення, який не був опублікований за 20 днів до початку сесії, не можна виносити, бо це порушуння законодавства.
Володимир Ковальчук
Володимир Ковальчук був настільки впевненим, що «перевороту» не буде, що після наради повернувся цілком задоволеним та навіть грубіянив депутатам. Пан Ковальчук почав цитувати витяги з різних законів, в яких йшлося про дотримання 20-денного терміну - Я, як голова, маю дотримуватися законодавства. Незаконні пропозиції ставити не збираюся, - заявив він. І почав ігнорувати викрики депутатів від БПП та «Батьківщини», які хотіли взяти слово. Зрештою, вдалося виступити Миколі Кучеруку, проте він просив депутатів вислухати та підтримати звернення , яке стосувалося звільнення Надії Савченко.
радикали
Савченко, як сподівався нардеп Лозовий, мала би врятувати і радикалів. З трибуни радикал заявив, що депутати не поважають Надію Савченко, яка нині в російському ув`язненні, бо коли Микола Кучерук зачитував звернення, хотіли ще обговорювати питання про відставку голови. Лозовий назвав недовіру Ковальчуку "інтриганським та безглуздим питанням». Активно захищав свого однопартійця Сергій Свисталюк, слово якому Володимир Ковальчук надавав кілька разів, попри те, що не дозволяв включити мікрофони іншим депутатам, які хотіли виступити. На всі зауваження, що питання про відставку все-таки має бути винесене на голосування (депутати мали ще проголосувати, включити його чи ні у порядок денний), Володимир Ковальчук повторював про його незаконність.
Юрій Благодир
Кульмінацією суперечки стали образи. Богдан Файфура заявив, що голова поводиться як окупант та зверхньо ставиться до депутатів. На що отримав відповідь Володимира Ковальчук, що не він голова, а якщо має претензії до нього, нехай доводить потім, що він, Ковальчук, діє незаконно. Коли керівник юридичного відділу Богдан Гречко зазначив, що не можна депутатам забороняти виносити пропозиції, з місця підірвався Андрій Лозовий і почав кричати, що керівник юридичного відділу некомпетентний. А коли депутат та колишній претендент на посаду голови облради Юрій Благодир почав говорити, що голова не може так поводитися, Володимир Ковальчук закричав: "Ви забули, що були в Партії регіонів і голосували за диктаторські закони? Сидіть і мовчіть!", причому зірвав оплески радикалів у залі та активістів, які його підтримували. Розкритикував впертість радикалів згодом Микола Кучерук: — Або ведемо себе як дурні далі, або починаємо працювати. Не будьте як Яценюк. Не тримайтеся за крісла і трибуни. Працюйте для людей, а не грайтеся.
Микола Драганчук
Оскільки депутати не голосували за затвердження порядку денного, Володимир Ковальчук оголосив, що засідання переносить на наступний день. Проте не встиг він відійти від крісла, як його перший заступник Микола Драганчук, представник «Батьківщини», зачитав витяг із закону, який передбачає, що якщо голова відмовляється вести засідання, це може робити його перший заступник. Завадити продовженню сесії ще намагалися депутати-радикали та активісти, які підтримували Володимира Ковальчука. Втім, фракції, які попередньо домовилися між собою, на вигуки мало зважали.
DSC_7662
Останньою спробою зупинити незворотній для Володимира Ковальчука процес був виступ його радника Владислава Каменци. Він заявив, що усунення Ковальчука відбувається тільки через те, що той знайшов порушення колишнього керівництва облради. Йшлося про комунальне майно. З трибуни пан Каменца також заявив, що голова ОДА Віталій Чугунніков отримує «долю» від незаконного видобутку бурштину. Після того, як усі представники Радикальної партії покинули залу, робота обласної ради продовжувалася фактично без затримок. 42 депутати таємним голосуванням проголосували за звільнення Володимира Ковальчука, а 44 згодом – також у кабінці для голосування – за обрання на посаду Олександра Корнійчука.
Корнійчук Потапчук Кириллов
Кандидатура Олександра Корнійчука була єдиною та, так би мовити, компромісною, обговорювали її ще до Нового року - на заміну кандидатур Юрія Благодира та Михайла Кириллова, які не влаштовували частину депутатів і не набрали б потрібної кількості голосів. Михайло Кириллов згодом зазначив, що він сам нібито вирішив відійти від спроб знову очолити облраду. Перед обранням Олександр Корнійчук пафосно заявив, що не буде поводити себе, як попередник, прислухатиметься до думки депутатів та все робитиме для консолідованої роботи ради. Зрештою, сьогодні під його головуванням депутати проголосували за понад 50 питань у порядку денному за годину. Щоправда, дискусійні питання, як-от звіт керівника Нацполіції та обласного прокурора, перенесли на наступну сесію.
Олександр Корнійчук
Щоправда, як заявив сам пан Корнійчук, у свій новий кабінет він поки що не може потрапити. За його словами, там зачинився Володимир Ковальчук з однопартійцями. «Якщо треба буде, знайдемо інше місце для роботи», - додав новообраний, натякнувши, що штурмувати приміщення не буде. До слова, лідер Радикальної партії Олег Ляшко уже зробив заяву, що усунення з посади його підлеглого – це «помста бурштинової мафії на Рівненщині». Алла САДОВНИК. Довідка РВ: Олександр Корнійчук – 34-річний депутат від Острожчини, працював досі керівником апарату Рівненської ОДА. Має дві вищі освіти, кандидата наук з державного управління, свого часу працював заступником міського голови Острога, одружений, виховує двох дітей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також