Паперові гроші небезпечні, іноді навіть смертельно

3074 0

Ми у соцмережах:

Паперові гроші небезпечні, іноді навіть смертельно

Нікого не дивує, що інфекцію можна «підхопити», наприклад, через немиті овочі й фрукти або через рукостискання з хворою людиною. Але мало хто знає, що гроші є також заразними. Вони, як показали недавні дослідження, несуть на собі добру сотню мікробів, які можуть спричинити дуже серйозні захворювання або навіть призвести до летальних наслідків.

Нікого не дивує, що інфекцію можна «підхопити», наприклад, через немиті овочі й фрукти або через рукостискання з хворою людиною. Але мало хто знає, що гроші є також заразними. Вони, як показали недавні дослідження, несуть на собі добру сотню мікробів, які можуть спричинити дуже серйозні захворювання або навіть призвести до летальних наслідків. Такий висновок зробили вчені США після перевірки найпопулярнішої в світі валюти — американського долара. Вони виявили на доларових банкнотах майже сто видів заразних мікроорганізмів. Чималий букет небезпечних хвороб — від туберкульозу до смертельної малярії Ебола — живуть у паперових грошах. Дослідження, про яке було повідомлено на засіданні Американської спілки мікробіологів, показало, що практично всі доларові купюри заражені, 94% яких виявились потенційно небезпечними — через них можна «підхопити» інфекційне захворювання, яке потребує обов’язкової госпіталізації та проведення курсу інтенсивної терапії антибіотиками. На 7% доларових папірців «приживались» бактерії, які викликають пневмонію та стафілокок. Якщо пацюки і таргани як носії захворювань можуть подорожувати лише на «місцевому» рівні, то валютні гроші не знають ні кордонів, ні кліматичних зон, ні океанічних перешкод. Варто нагадати, що зараз в Африці почастішали випадки страшних, іноді невиліковних захворювань, наприклад, лихоманка Ебола. Вчені не виключають можливості, що саме долари можуть стати носіями подібних інфекцій по всій земній кулі. Поки що ця загроза стримується лише бідністю населення африканських країн — доларові купюри, що потрапили туди, як правило, не виходять з країни. Дослідники заявили, що для зараження теоретично достатньо потримати в руках купюру, а потім тими ж немитими руками, наприклад, почати їсти булочку чи бутерброд. А іноді й просто доторкнутись рукою до губ. Перш за все ризикують захворіти люди із слабким імунітетом, діти, люди похилого віку, а також ті, які постійно працюють з грошима — бухгалтери, касири, продавці.

Чи небезпечна українська гривня? Поки що за подібні дослідження вітчизняна наука не бралась (певне, кошти не дозволяють), але лікарі радять все-таки не ризикувати й після контакту з гривнею ретельно мити руки з милом та під гарячою водою. Але навіть без досліджень варто замислитись: скільки переноситься мікробів з рук продавця, який щойно взяв від вас гроші, а потім подав для вас буханець хліба чи булочку? Та й ваші руки не є стерильними, ви ж бо теж щойно рахували гроші. В результаті — на одному буханці ви несете для всієї родини до сотні небезпечних мікробів, які повільно накопичуватимуться в організмі та в один момент дадуть про себе знати. Важливим є те, що купюра проходить через сотні рук людей, і не виключено, що деякі з них є хворими на небезпечні хвороби.

Як захистити себе від заражень? В деяких країнах застосовують недорогі, але досить ефективні способи захисту від мікробів на грошах: обробка купюр озоном, ультрафіолетом чи нагріванням до високої температури. Одна американська фірма пропонує навіть обробляти папір, на якому друкують гроші, спеціальним антисептиком, який буде знищувати бактерії, що потрапляють на поверхню банкнот. Але, на жаль, це справа майбутнього. Сьогодні ми повинні своїми силами захистити себе та близьких від небезпечних захворювань. Головне, як вважають лікарі, — дотримуватись правил особистої гігієни. При купівлі харчових продуктів, особливо хліба, хлібобулочних виробів, варто надавати перевагу упакованим. Адже овочі чи фрукти ви можете помити, а хліб, на жаль, ні. Також радять якомога частіше ретельно мити руки. Мікроби, які існують на банкнотах, можуть проникати в організм через невеликі порізи чи подряпини на шкірі. Тому необхідно звертати увагу на стан своїх рук. Відома приказка «Гроші не пахнуть» на сьогодні, здається, не актуальна, бо вони не пахнули й були чистими лише в часи римського імператора Веспасіана, коли були тільки металевими.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також