Перша допомога на пікніку: як повернутися із шашликів здоровим

2714 0

Ми у соцмережах:

Перша допомога на пікніку: як повернутися із шашликів здоровим

Кожному з нас хочеться покуштувати смачного шашлику на природі, пограти в рухливі ігри і просто відпочити. Але, на жаль, маївки дуже часто закінчуються в травмпункті або інфекційному відділенні. Поговоримо про правила поведінки і першої допомоги на природі для того щоб уникнути лиха і насолодитися вихідними.

Сонячний опік Перебуваючи протягом цілого дня на травневому сонечку, ми з задоволенням підставляємо під його промені свої бліді обличчя і тіло. А в результаті цього заробляємо опіки. Додому ми вже повертаємося з почервонілою шкірою, відчуттям сухості, печіння. Крім опіку, ви ризикуєте отримати сонячний удар. Тоді вам будуть дошкуляти головний біль, задишка, серцебиття, нудота, блювота, слабкість, шум у вухах, миготіння мушок перед очима. Що робити? Заздалегідь скористайтеся кремом із сонцезахисним фільтром (від SPF 20 до 50, якщо у вас чутлива шкіра). Особливо ретельно обробіть відкриті ділянки тіла свої дітям — їхня шкіра ще більш чутлива до сонця. Під час пікніка намагайтеся більше перебувати в «мереживній» тіні дерев. Якщо почервоніння з’явилося ще під час відпочинку, прикладіть до обпалених ділянок тіла чистий рушник, намочений у холодній воді, або облийте шкіру томатним соком чи холодним чорним чаєм. Вдома обгорніть ушкоджені ділянки шкіри вологою тканиною на 20-30 хвилин, а потім нанесіть засіб проти опіків. Якщо у вашій аптечці немає такого препарату, змажте шкіру кремом, який містить антиоксиданти (вітаміни Е, А і С, екстракт алое, гіалуронову або аскорбінову кислоту). Ці речовини нейтралізують шкідливі для шкіри вільні радикали, утворення яких підсилює сонячний ультрафіолет. Якщо і крему під рукою немає, скористайтеся народними засобами: кефіром, сметаною і навіть молоком. Непогано відновлює ушкоджену шкіру яєчний білок, який містить протеїни, що перешкоджають втраті вологи. А якщо ваша шкіра болить і зудить, не забудьте прийняти антигістамінний засіб або помазати спалені місця маззю, до складу якої входить такий компонент. У разі сонячного удару потрібно перейти в прохолодне місце. Приляжте на ковдру, трохи піднявши ноги за допомогою валика з одягу, підкладеного під коліна, і розстебніть на собі одяг. На голову потрібно покласти змочений холодною водою рушник. Також можна випити міцного холодного чаю або злегка підсоленої холодної води. Повернувшись додому, прийміть прохолодний душ.

Кліщі Уже на початку травня листяні ліси багаті кліщами, тому під час відпочинку і після повернення додому уважно оглядайте своє тіло, дітей і домашніх тварин. Ікcодові кліщі легко чіпляються за свою жертву, яка проходить мимо, і вибирають слабкі місця, де їм простіше прокусити шкіру: ділянки голови, шиї, пахв, ліктьових згинів. Небезпека цих паразитів у тому, що вони є переносниками енцефаліту і кліщового бореліозу. Тому як тільки ви знайдете кліща — відразу вживайте заходів. Що робити? Захопити паразита пінцетом або обценьками і прокрутити його на 2,5 оберту проти годинникової стрілки. Якщо таких інструментів немає під рукою, скористайтеся товстою ниткою: зробіть петлю, захопіть кліща якнайближче до шкіри й акуратно, розхитуючи в сторони, витягайте. Потім ретельно обробіть ранку зеленкою або йодом.

Рана Різані, колоті або рубані рані — лихо «дроворубів», які лінуються заготовити дрова для багаття заздалегідь або купити їх у магазині. Дуже часто від бажання зробити все самостійно страждають наші руки і ноги. Що робити? По-перше, заздалегідь подумайте про те, щоб в автомобільній аптечці були чисті бинти. Якщо ви поранилися, не потрібно гаяти час на пошуки перекису водню або зеленки, а по можливості швидко накласти тугу пов’язку безпосередньо на ділянку рани (поки кров активно витікає, інфекцію занести складно, потім уже, коли зупините кровотечу, обробіть рану). При повільному витіканні темної крові пов’язка повинна бути накладена нижче від рани, а при виділенні червоної крові — туга пов’язка повинна бути вище від рани. Справа в тому, що віджимаючи глибокі артерії в першому випадку, ми блокуємо відплив крові і провокуємо ще сильнішу кровотечу. Пов’язка, яка давить, може знаходитися на кінцівці не більше 1-1,5 години. І якнайшвидше зверніться до лікаря.

Отруєння Їсти, а тим більше готувати їжу на відкритому повітрі зовсім не безпечно, адже можна зіпсувати свій відпочинок тяжким харчовим отруєнням. Хвороботворні організми можуть потрапити не тільки з погано просмаженого м’яса. Їхнім джерелом можуть стати немиті фрукти, а також улюблені всіма грибочки. А погіршить ситуацію звичайне переїдання. У результаті «важка ноша» гниє і бродить у кишечнику. Так розвивається інтоксикація: з’являються важкість в животі, головний біль, сухість у роті, ломота в тілі, слабкість, діарея, підвищується температура тіла. Що робити? По-перше, запасіться одноразовим посудом. По-друге, під час маринування обов’язково додавайте спеції, які володіють дезінфікуючими властивостями (імбир, куркума, шафран, чебрець, червоний і чорний перець, гвоздика, коріандр). До готового м’яса можна подати будь-який гострий соус або гірчицю. Ще один перевірений спосіб убити хвороботворні бактерії — додати в маринад чайну ложку горілки, коньяку або спирту. Перед їжею обов’язково прийміть одну-дві таблетки ферментного препарату — він допоможе переварити як зайву їжу, так і алкоголь. Уважно ставтеся до гарніру до м’яса: краще спекти картоплю і взяти домашні соління, ніж сервірувати стіл свіжою зеленню. Перші овочі багаті нітратами, які самі по собі можуть викликати гостре отруєння. Відмовтеся і від бутербродів з маслом, і від жирних солодощів (виняток — галетне печиво) — це продукти, які швидко псуються. Прекрасна закуска — квашена капуста. Цей продукт стимулює травлення і дозволяє організмові скоріше звільнитися від токсинів. Якщо вас буде турбувати сильна нудота або спазми в шлунку — негайно випийте сорбент (смекту, активоване вугілля) з великою кількістю чистої води. Якщо такий спосіб не приніс полегшення, потрібно негайно викликати блювоту, щоб вивести «зайве» з організму. Для цього треба випити велику кількість теплої води (1,5-2 літри) і натиснути пальцями на корінь язика. У воді можна розчинити невелику кількість марганцівки (до слабко-рожевого розчину) або зробити злегка солонуватий розчин. Після того як нудота минула, потрібно негайно почати заповнювати втрату рідини: пити часто (кілька ковтків кожні 10 хвилин) воду або чай з імбиром. Після будь-якого отруєння важливо протягом декількох днів підтримати підшлункову залозу будь-яким ферментним препаратом і посидіти на дієті, виключити з раціону смажене, копчене, гостре й алкоголь. Побалуйте свій виснажений організм узваром із сухофруктів (родзинок, кураги, сушених яблук), які містять необхідний для відновлення організму калій. Якщо отруїлася дитина, після промивання шлунка дайте їй рисовий або вівсяний відвар: починаючи з чайної ложечки, поступово збільшуючи кількість до 0,5 склянки. Такий напій створить у шлунку захисну плівку.

Опіки від багаття Біля багаття не варто розслаблятися і втрачати пильність — воно теж представляє собою величезну небезпеку. Наприклад, у момент запалювання сірника іскра може потрапити на одяг, а він (особливо синтетичний і вовняний) миттєво загоряється й охоплює полум’ям усе тіло. Що робити? Якщо на вас зайнявся одяг, його необхідно негайно розірвати і зняти, щоб полум’я якнайменше контактувало безпосередньо з тілом. Також потрібно обмежити доступ повітря до вогню: для цього можна накинути ковдру на тіло. Для охолодження шкіри найкраще поливати місце опіку холодною водою. Ні в якому разі не можна розкривати на шкірі міхури, змазувати поверхню опіку жирами і застосовувати такі народні засоби, як сеча. Усе це може викликати забруднення рани і збільшити ушкодження тканин. Коли вогонь погашено, потрібно швидко накласти суху стерильну пов’язку і доставити потерпілого в травмпункт.

Забиті місця, вивихи, переломи На пікніку ми насолоджуємося рухливими іграми, які часто викликають падіння, і як наслідок — забиті місця, розтяги, розриви зв’язок, м’язів, сухожиль і навіть переломи кісток. Що робити? Перша допомога при таких травмах — туга пов’язка і холод. Зігрівальні компреси в перші два дні застосовувати не можна — це підсилює набряки! Пов’язку можна зробити з будь-яких підручних засобів: хустки, рушника, бинтів. Вона не повинна бути занадто тугою, інакше буде перешкоджати кровообігу. Якщо біль дуже сильний, можна прийняти знеболювальне (наприклад анальгетик). Потім необхідно прикласти до ушкодженого місця холод і по можливості їхати в травмпункт. У разі вивиху, коли ви відчуваєте різкий біль, змінилася форма суглоба або обмежилася можливість рухів у ньому, важливо якомога швидше відправитися в лікарню, щоб зробити рентген. І не намагайтеся вправити вивих самостійно: так ви можете порушити зв’язки, судини і нерви. Якщо ви припускаєте перелом (кістка в неприродному положенні), потрібно накласти шину з будь-якого щільного підручного засобу (картон, дошка або рівна палиця). Не потрібно намагатися змінити положення кісток: шина накладається в тому положенні, в якому вони знаходяться після травми. Зверху її потрібно зафіксувати пов’язкою. При відкритому переломі попросіть обробити шкіру навколо рани настоянкою і негайно доставити вас у стаціонар.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також