Після народження малюка один з основних моментів, який в першу чергу цікавить годувальницю, чим харчуватися самій, так щоб не нашкодити немовляті. Лікарі в пологовому будинку підходять до цього питання дуже суворо і про всяк випадок забороняють породіллям будь-які алергени, овочі, здатні викликати бродіння в кишечнику.
Важливо в цих заборонах не перегнути палицю, так як раціон матері повинен бути збалансованим і повноцінним за кількістю і різноманітністю необхідних харчових речовин, різних мінеральних солей і вітамінів. Якщо раціон не збалансований, то страждає якість грудного молока, що неодмінно позначиться на здоров'ї дитини. У перший місяць після пологів потрібно дотримуватися нестрогої дієти, поки годувальниця не виробить свій раціон, виключивши всі несприятливі для новонародженого продукти. Надалі ж ніякої особливої дієти під час всього періоду годування медики не рекомендують вводити. Слід враховувати, що через додаткові навантаження на виробництво молока калорійність повинна бути підвищена на 700-1000 ккал, і, зрозуміло, зробити це потрібно не за рахунок жирної, смаженої або копченої їжі. Обов'язково під час лактації треба стежити за тим, чи достатня кількість вітамінів надходить разом з продуктами в організм матері і малюка. Вітаміну С багато в петрушці, кропі, шипшині, печінці; Н — у яєчному жовтку, печінці, серці; вітаміну РР — у яловичині, рибі; В6 — в бобових, свинині, рибі, В1 — в зернових і бобових культурах. Вітаміну D, вкрай необхідного дітям першого року життя для профілактики рахіту, багато в печінці риб, ікрі, яйцях; А — в м'ясі, рибі, яйцях, молоці.