Після перелому пийте лікер з яєць і їжте макову «кашу»

12991 0

Ми у соцмережах:

Після перелому пийте лікер з яєць і їжте макову «кашу»

Засипані снігом вулиці, лід на тротуарах і як наслідок невдалого падіння — травми, вивихи і переломи. З погіршенням погоди така ймовірність зростає. Зменшити ймовірність травми допоможуть правила «хорошого» падіння — як тільки втратили рівновагу, блискавично повертайте корпус в зручну вам сторону, щоб впасти на бік. Не забувайте, що найчастіше до переломів і вивихів схильні ті, хто не навантажує себе фізично. Тому для зміцнення м’язів щодня хоча б робіть елементарну зарядку, якої кожного з нас вчили на уроках фізкультури. Але для тих, хто все ж повторить шлях головного героя фільму «Діамантова рука», ми розпитали фахівців: як надати першу допомогу, як після зняття гіпсу повернути травмованій частині тіла колишнє здоров’я, що їсти такому хворому і чи є чудо-рецепти для профілактики переломів , вивихів і ударів.

Перша допомога Ознака того, що це не просто забій, а вивих або перелом — людина відчуває сильний гострий біль і не може рухати забитою частиною тіла, вона опухає, деформується, синіє. До приїзду «швидкої» при будь-яких переломах будь-яких частин тіла, при розтягненнях і вивихах важливо якомога швидше накласти шину. Для цього до травмованої ділянки прикладають дошку, лижу або міцну гілку і гарненько (але не порушуючи кровопостачання тканин) прив’язують її шматком тканини, шарфом або бинтом. При цьому не займайтеся вправленням, прив’язуйте як є. Скласти «як треба» ви все одно не зможете — ви не лікар, зате, однозначно, викличете ще більший зсув тканин і кістки (що призведе до затискання судинно-нервового пучка) або больовий шок. Обов’язково дайте потерпілому якийсь знеболювальний засіб і прикладіть що-небудь холодне.

Лікувальна зарядка Гіпс ще не знято. Зробіть глибокий вдих, затримайте дихання на 5-7 секунд і напружте м’язи тієї частини тіла, яка поруч з переламаною. Скажімо, кисть, якщо зламана рука, стегно — якщо гомілка. На видиху розтягніть (розслабте) м’яз. Повторіть 5 разів. Робіть вправу тричі на день. І якщо перелом рук, плечей, то можна і сидячи, якщо гомілок, щиколоток, стегна, то тільки лежачи. За рахунок поліпшення кровообігу в «сусідніх» ділянках збільшується кровопостачання ушкоджених тканин. Тобто вони отримують більше живлення, а значить, прискорюється процес одужання — вдвічі в порівнянні з тим, якщо цю зарядку не робити. Гіпс знято. Проробляти вищевказані вправи, тільки напружуючи і розслабляючи вже м’язи кінцівки, яка була зламана. При цьому кількість підходів за раз збільшіть до десяти. Горизонтальне положення вже не обов’язкове. В колись травмованій ділянці посилюється приплив артеріальної крові, відплив венозної, нормалізується лімфодренаж. Це запобігає набряклості і покращує живлення тканин, як м’язових, так і кісткових, і нервову провідність в них. Через кілька днів можете, виконуючи цю вправу, обережно згинати-розгинати суглоби кінцівок (що були ушкоджені), обертати ними. Якщо дозволяє самопочуття, щодня — ходьба і легкий біг. До легкої втоми або коли кінцівка почала трішки нити. Крім того, важливо плавати в басейні (не менше 3-х разів на тиждень по 40-45 хвилин), але без різких рухів. У результаті відновлюються втрачені функції як м’язової, так і кісткової тканин. Кожен випадок, звичайно ж, індивідуальний, але в середньому для повного відновлення потрібно дотримуватися цих порад до двох місяців.

Харчування для одужання Прийнято вважати, що винятковий продукт для людини з переломом — смакота на основі желатину. Так, він містить білок, але не більше, ніж шматочок м’яса. Крім того, як будь-яка перероблена речовина (в даному випадку зі сполучної тканини тварин), желатин поступається за своїми властивостями свіжим продуктам. А ось що обов’язково повинно бути в меню такої людини, так це овочі, фрукти, всі види нежирного м’яса (індик, курка і риба) і кисломолочні продукти. Рослинна їжа багата мікроелементами і вітамінами. Перші входять до складу кісткових тканин, без других неможливий правильний обмін речовин. М’ясо ж — це потужне джерело білка. Потрапляючи в ШКТ, він розпадається на амінокислоти — будівельний матеріал для м’язів та кісток. Крім зазначених властивостей, м’ясо риби запобігає розвитку бляшок і робить судини еластичнішими (за рахунок жирних кислот). Але ж саме через судини до травмованого місця доносяться поживні речовини і кисень. І якщо вони не в порядку, то і харчування не повне. І, нарешті, кисломолочні продукти мають ті ж властивості, що й м’ясо, плюс вони — джерело кальцію.

Смачні рецепти для профілактики переломів та реабілітації Кальцієвий лікер. Вимийте 15 перепелиних яєць, обсушіть рушником, покладіть в трилітрову банку і залийте соком одного кілограма лимонів. Перепелиці на відміну від курей не хворіють на сальмонельоз, тому не бійтеся сирої шкаралупи. Поставте бутель в холодильник і раз на день гарненько струшуйте його. Через чотири доби яйця розчиняться в лимонній кислоті, утворивши цитрат кальцію. У нього потрібно додати по склянці меду і коньяку, розмішати. Зберігати лікувальну суміш необхідно в холоді. Приймати по 20 мл за годину до вечері, перед цим добряче збовтавши бутель. Курс — до 2 місяців. Лікер нормалізує рівень кальцію в організмі і роботу паращитовидної системи. Адже якщо вона не в порядку, у людини розвивається остеопороз. Крім того, цитрат кальцію покращує живлення кісткової тканини та судин і кровопостачання, що робить їх більш еластичними. Таким чином, ще одна властивість лікеру — прискорювати загоєння (відновлення) кісток і м’язів. Макова «каша». Промийте у холодній воді зерна маку і викладіть їх на мокру тканину. Через 2-3 дні вони пустять паростки. Приймайте по 1 ст. ложці на день під час їди. Можна також класти зерна в різні салати. Курс — не менше трьох тижнів. Кальцій особливо необхідний в період загоєння, у тому числі після вивихів і ударів. А в маці цього мікроелемента найбільше — в 100 г не менше 1500 мг. Для порівняння: у такій же кількості молока його всього 80 мг. Крім того, зерно маку — лідер і за змістом магнію, без якого кальцій засвоюється гірше і навіть вимивається з кісток (в 100 г не менше 500 мг, що в 4 рази більше, ніж у волоських горіхах). Сметанний живокіст. Перемеліть корінь живокосту в кавомолці, змішайте зі сметаною в пропорції 1:1. Змажте цією сумішшю марлю і прикладайте її до забитого (ушкодженого) місця один раз на добу на 30 хвилин, утепливши целофаном і вовняною тканиною. Якщо травма сильна, компрес можна залишати на всю ніч. Також гарний порошок кореня в сухому вигляді — по 0,5 ч.л. в день незалежно від прийому їжі. Курс в обох рецептах — не менше трьох тижнів. Корінь цієї рослини багатий кальцієм, магнієм і бромом. Вони прискорюють загоєння ушкоджених тканин (кісткових і м’язових). Крім того, живокіст володіє протизапальними властивостями, тому хороший для лікування артритів і артрозу, через які людина більше схильна до переломів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також