Піст — це не дієта

1418 0

Ми у соцмережах:

Піст — це не дієта

Триває Великий піст, який завершиться 7 квітня. Якщо правильно харчуватись в цей час, то відмова від звичного режиму буде корисною для здоров’я.

Добре поповнюють запаси білку соя, зернові, бобові, горіхи, насіння, овочі. Дієтологи рекомендують під час посту вживати льняну, конопляну, кедрову олію, які є особливо корисними. А також висівки, адже саме вуглеводи забезпечують організм клітковиною, тому не можна від них повністю відмовлятися.

Вітаміни до організму потрапляють з фруктів та овочів, їсти їх рекомендовано свіжими. Консервовані овочі та фрукти, варення, компоти, салати не дадуть необхідної дози вітамінів, скільки б ви їх не з’їли.

Дуже корисними під час посту є проростки пшениці, жита та інших зернових і бобових. Вони містять багато вітамінів і ферментів. Крім того, в меню людини, що дотримується посту, повинно бути багато зелені.

Але є протипоказання для харчових обмежень. Так, не можна обмежувати в харчуванні дітей, особливо підлітків-дівчаток. Адже в підлітковому віці неповноцінне харчування може призвести до проблем при формуванні гормональної функції. А в дітей молодшого віку відсутність у раціоні білків і амінокислот тваринного походження негативно впливає на формування органів і тканин. Також не варто постити або дотримуватися жорстких дієт вагітним і жінкам, які годують груддю або планують вагітність. Піст протипоказаний людям з хронічними хворобами органів травлення, печінки, нирок, а також з діабетом, онкологічними хворобами та ін. Обережно слід постити людям похилого віку, адже їхній організм уже менш витривалий. Не варто обмежувати себе в їжі тваринного походження під час відряджень і подорожей, щоб не створювати для організму додатковий стрес.

Головне, слід пам’ятати, що піст — це не дієта і не спосіб розвантажити організм, а насамперед духовне очищення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також