Постійно хочеться щось жувати

3690 0

Ми у соцмережах:

Постійно хочеться щось жувати

У перший день війни ми намагалися зібрати думки докупи, і на звичні раніше речі не залишалось ані часу, ані сил. Особливо не хотілося їсти. Однак із кожним наступним днем нам доводиться згадувати про необхідність турботи про себе, інакше сам організм робить це за нас. Так, комусь починає хотітися багато їсти, і для декого це вже стає психологічною проблемою.

Що таке емоційне переїдання під час війни та як з ним боротись

Емоційне переїдання — прийоми їжі, що відбуваються незалежно від фізіологічного голоду і призводять до поганого самопочуття, що супроводжується болями від переповнення шлунку чи моральної тяжкості. Так організм захищається від стресу і намагається привести себе у рівновагу.

Якщо у перші дні від початку війни ви не могли їсти або їли менше, ніж зазвичай, то зараз у вас навряд чи емоційне переїдання — організм у такий спосіб просто поповнює свої запаси. Окрім того, на нормальність підвищеного апетиту вказують ще мала кількість сну та збільшена активність, зумовлена частими перебіжками у бомбосховище. Найважливішим фактором, який вказує на відсутність емоційного переїдання, є змога зупинитися, коли відчувається насичення.

Як впоратися з емоційним переїданням

Правило 15 хвилин. Зусиллям змістити увагу на 15 хвилин від їжі. Наприклад, ввімкнути відео (не новини), погортати старі фото, подзвонити комусь. Якщо через 15 хвилин бажання щось їсти не минуло, зробіть це.

Їжа для радості. Після кожного основного прийому їжі, навіть коли ситість уже є, можна додавати щось улюблене стільки, скільки зараз хочеться. Важливо, щоб це було після основного прийому їжі.

Відчуття «хочу щось, а не знаю що». Це означає, що існує потреба не в їжі, а в її фізичних характеристиках. Тому спробуйте щось холодне (заморожені фрукти), хрустке (чипси), невеличке (сушені ягоди, горішки) чи в’язке (молочні продукти).

Зробіть заміну продуктів. Якщо голоду немає, а просто хочеться щось пожувати, робіть заміну з більш калорійних продуктів на менш ситні, але яких по об’єму більше. Наприклад, замість горішків можна з’їсти сухі маленькі продукти (сухі сніданки, пластівці, готові до вживання). Або замість сухофруктів взяти свіжі чи заморожені ягоди та фрукти.

Позбутись дієтичного мислення. Жодного мислення за принципом «солодке тільки зранку, а на вечерю білок з клітковиною». Кожен прийом їжі має бути об’ємним та насичувати приблизно на чотири години.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також