Прогнати зі ставка не має права

1640 0

Ми у соцмережах:

Прогнати зі ставка не має права

На Рівненщині є 1688 ставків, з них 1024 — в оренді, здебільшого — на 49 років. Час від часу між орендарями, які почуваються господарями водойм із безмежними правами, та місцевими мешканцями, котрі вважають, що ставки все ж належать громаді, яка має право ними також користуватись, виникають суперечки. Незважаючи на те, що, зокрема, закон про аквакультуру, прийнятий у 2013 році, не тільки спростив процес взяття в оренду водойм, а й зобов'язав орендарів рахуватися з місцевими мешканцями.

На Рівненщині є 1688 ставків, з них 1024 — в оренді, здебільшого — на 49 років. Час від часу між орендарями, які почуваються господарями водойм із безмежними правами, та місцевими мешканцями, котрі вважають, що ставки все ж належать громаді, яка має право ними також користуватись, виникають суперечки. Незважаючи на те, що, зокрема, закон про аквакультуру, прийнятий у 2013 році, не тільки спростив процес взяття в оренду водойм, а й зобов'язав орендарів рахуватися з місцевими мешканцями. Нещодавно мешканці Малої Любаші, що у Костопільському районі, прийшли до ставка, а охоронці, яких найняв орендатор, почали селян відганяти, зав'язалася бійка — і четверо селян опинилися у лікарні. Мешканці Малої Любаші написали заяви у міліцію, а на зборах вирішили, що проситимуть розірвати з орендарем договір. За минулий рік орендарі рівненських ставків сплатили за них 132 тисячі гривень. Небагато. Але в управлінні водних ресурсів області вважають, що краще, коли водойма таки в оренді, бо тоді за нею доглядають. Вона не заростає, дамба не руйнується, браконьєри не винищують рибу, а прибережна смуга не захаращена. Сергій Васильєв, в.о. начальника обласного управління водних ресурсів:

— Водний кодекс передбачає, що всі мають вільний доступ до водойм. Орендарі зобов'язані передбачати місця безплатного купання, плавання на човнах, любительського і спортивного рибальства тощо. При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку. Заборона з боку орендаря загального водокористування є однією з підстав, щоб розірвати договір оренди. Але варто уточняти, чи орендар не взяв у оренду й прибережну смугу, в такому разі він, наприклад, влаштовувати пікніки на березі ставка може й не дозволити.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також