П'ять глистів на кілограм риби — норма

10153 0

Ми у соцмережах:

П'ять глистів на кілограм риби — норма

У магазинах та на ринках є чималий вибір риби — і морської, і з місцевих прісноводних водойм, соленої і копченої, свіжої й замороженої. Фахівці управління ветеринарної медицини, а саме на це відомство покладено контроль за якістю таких продуктів, стверджують, що риба, яка продається на Рівненщині, безпечна для вживання. Однак сумніви в якості риби у споживачів залишаються. І про це свідчать конкретні факти.

— Я купив оселедець у супермаркеті. Коли дружина взялася його готувати, видалила нутрощі, то з м'яса виліз черв'як. Я зателефонував в інспекцію у справах захисту прав споживачів, і там мені пояснили, що я маю надіслати їм листа, в якому опишу ситуацію, і чек з того супермаркету. Лише після цього вони матимуть підстави перевірити магазин. Однак я не мав на це часу, тому лише надіслав факс до супермаркету, у якому написав, що купив у них зіпсовану рибу, і залишив свій номер телефону. Через деякий час мені зателефонували з цього ж супермаркету, попросили вибачення за неякісний товар і подякували, що попередив їх, — таку історію розповів нам рівнянин Андрій. Прокоментувати ситуацію ми попросили Миколу Романюка, начальника управління ветеринарної медицини: — Якщо глисти виявлено у кишечнику риби — це, скоріше за все, гельмінти, анізакіди. Вони живуть і розмножуються лише у кишечнику і лише в рибі. Існує допустима норма — не більше п'яти екземплярів на один кілограм їстівної частини риби. Для організму людини вони нешкідливі, бо ці гельмінти знаходяться не в м'язах. Інша справа — глисти у м'ясі риби. Це можуть бути шкідливі паразити. Тому у будь-якому разі, коли людина купила рибу і вона виявилася неякісною, варто звернутися до нашого управління з офіційною заявою та чеком з магазину. Не в санепідемстанцію і не в управління у справах захисту споживачів. Адже єдина в області лабораторія, котра може перевірити рибу, знаходиться у нас. Тоді ми можемо перевірити неякісний продукт і не допустити його подальшого продажу у магазинах чи на ринку.

Кожна рибина під контролем? На Рівненщину завозять рибу з Норвегії чи Ісландії. Тут її розмитнюють, перевіряють, чи свіжа вона, а також на наявність паразитів та інфекцій тощо. Якщо риба перевірку пройшла, власник може її забирати і готувати — коптити, робити пресерви, лишити замороженою тощо. Цим в області займається кілька підприємств, котрі потім доставляють свою продукцію у магазини нашої області та всієї України. Рибу, яку в область завозять з баз Києва, в лабораторії управління не перевіряють, це роблять спеціалісти в столиці. — Наше управління перевіряє лише документи на такий товар, — додає п.Романюк. — Крім того, у торговельних мережах працюють наші експерти, котрі перевіряють кожну партію риби, котру підприємець доставляє до магазину чи на ринок. У супермаркетах якість риби контролює офіційний лікар нашого управління, на ринку — лікарі ветеринарно-санітарної експертизи. Також ми проводимо перевірки за скаргами на неякісний товар. Хоча останнім часом люди до нас з цього приводу не зверталися.

Купуйте рибу, яку можна зварити Якщо ж покупець сумнівається в якості риби, яку купує, п.Романюк радить звернутися до офіційного лікаря управління, якщо це супермаркет, або ж запитати експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи на ринку. І не варто плутати цей документ із ветеринарним свідоцтвом. Щоправда, визнає Микола Романюк, трапляються продавці, які намагаються торгувати рибою, не маючи висновка лабораторії: — Таких ми намагаємося виявляти. Я сам щотижня ходжу на ринок і стежу, яка там ситуація. Нині величезна проблема — стихійна торгівля, з якою боремося і ми, і міліція. Риба має продаватися, зберігаючись у холодильниках, незважаючи на пору року. За винятком, звісно, живої риби, яка обов'язково має знаходитися у воді. Це може бути таз з водою або ж бочка, у котру обов'язково має надходити кисень. Що ж до готової риби, то, приміром, копчена псується чи не найшвидше. Тому варто звертати увагу на термін реалізації цього продукту. У замороженій рибі має насторожити жовтий наліт та відстала шкірка. Це свідчить про те, що риба піддавалася повторному заморожуванню. Тим часом неприємного запаху у дефростованій рибі можна і не відчути. А от в соленому оселедці допустима невелика кількість крові біля хребта. Якщо на запах така рибина сумнівів не викликає, значить вона придатна до споживання. Проте найкращий спосіб перестрахуватися — купувати той продукт, котрий можна піддати термічній обробці. Адже при достатньому варінні чи смаженні вбиваються як інфекції, так і паразити.

Чим хворіють риби? Останнім часом ветеринари області жодних інфекцій у рибі не виявляли, запевняє Микола Романюк: — Щоправда, якось у прісноводних риб ми спостерігали краснуху, тоді партію риби довелося утилізувати. Тим часом у морських риб жодних інфекцій наші експерти не виявляли. Не реєструвалися в області й інвазії, тому що масового ураження паразитами не було. Адже найпоширеніші глисти в організмі риби — це анізакіди. А вони, як я вже говорив, паразитують лише у кишечнику риби.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також