Ревізія для аптечки

1500 0

Ми у соцмережах:

Ревізія для аптечки

Як правильно зберігати ліки і що робити з тими, в яких закінчився термін придатності. На кожній упаковці ліків є правила зберігання, і їх потрібно дотримуватись. Але існують загальні рекомендації, як правильно зберігати медикаменти, щоб вони не втрачали своїх властивостей.

У холодильнику зберігають уже відкриті сиропи, різноманітні мазі, креми та супозиторії (свічки). Тобто те, що при кімнатній температурі може змінити свою структуру. Обов’язково потрібно щільно закривати всі упаковки. При взаємодії з повітрям препарати також можуть змінювати свої властивості.

У темному сухому місці зберігають таблетки та інші ліки, що не потребують особливих умов. Але є деякі застереження: не можна зберігати ліки у ванній — там висока вологість. І навіть якщо таблетки щільно запаковані, вони все одно вбиратимуть зайву вологу. При взаємодії з водою таблетки можуть не лише втратити ефективність, але й стати токсичними. Не можна зберігати ліки на кухні — там часті перепади температури та висока вологість.

Сильнодіючі, психотропні чи гормональні препарати краще зберігати окремо, щоб ніхто з членів сім’ї випадково їх не прийняв. Окремо слід зберігати ін’єкції.

Не можна тримати вдома вже відкриті ампули: такі препарати потрібно вводити одразу після відкривання.

Зеленку потрібно тримати в холодильнику.

Якщо ліки зберігали правильно, їхній зовнішній вигляд практично не змінюється, навіть після завершення терміну придатності. Не можна приймати ліки, якщо: таблетки змінили відтінок; з’явилися нетипові вкраплення; таблетка розкришилась або стала м’якою; медикаменти змінили свою структуру чи запах; упаковка пошкоджена, негерметична; є наліт; неоднорідна консистенція, помутніння рідини; капсули зморщились або склеїлись.

Чи можна вживати ліки після того, як завершився термін придатності? Термін придатності — це період, коли виробник гарантує ефективність і безпеку препарату. Щоправда, вчені довели, що майже 90% ліків можуть зберігати свою ефективність ще кілька років після завершення терміну придатності. Але вживання ліків у цьому випадку — це вже вибір пацієнта, і лише він відповідає за наслідки. Точно не варто експериментувати із сильнодіючими препаратами чи антибіотиками.

Перебирати домашню аптечку провізори рекомендують раз у півроку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також