Рівенщина — підводний рай

3855 0

Ми у соцмережах:

Рівенщина — підводний рай

Світ людських захоплень надзвичайно різноманітний. Є серед них і підводне полювання, яким, виявляється, можна займатися не лише в морях-океанах, але й у нашій рідній області. За словами підводного мисливця Олега Гороб’юка, Рівенщина є справжнім підводним раєм — на території нашої області багато як водойм, так і різноманітної риби в них. Занурившись під воду, потрапляєш у зовсім інший світ, котрий живе за своїми законами.

Найбільш привабливою для мисливців здобиччю є сом, карп, щука та справжній делікатес — вугор, котрого можна зустріти в Білому озері поблизу Кузнецовська. Щоправда, запущений в озеро «чужак» вугор порушив його екосистему й з’їв практично всю іншу рибу — тож благородною справою зарибнення водойм потрібно займатися дуже обережно. На кожний вид риби полюють по-різному, враховуючи особливості їхньої поведінки. До того ж справжній підводний мисливець дотримується своєрідного кодексу честі й не дозволяє собі полювати під час нересту риби та на невеликих риб-підлітків. Адже для кожного хорошого мисливця справжню цінність мають трофейні — великі рибини, котрими не соромно похвалитися перед товаришами. Наприклад, в Олега Гороб’юка найбільшим трофеєм є велетенський 24-кілограмовий сом завдовжки 1,60 м, виловлений в серпні на Хрінницькому водосховищі. Цікаво, що такі рибини на Рівенщині не рідкість — торік тут вполювали 50-кілограмового сома, а в окремих водоймах, наприклад, у приватному ставку Козин, великими розмірами можуть похвалитися й інші риби. Навіть якось незвично бачити там 16-20-кілограмових карпів чи щук розміром із дельфіна. За словами підводних мисливців, підводне полювання дуже затягує й якщо певний час занурень під воду не було — «жабри сохнуть і луска проростає». І справа навіть не в кількості виловленої риби чи в мисливському азарті. Підводний світ — цікавий та захоплюючий сам по собі, й той, хто хоч раз його побачив, жити без нього вже не зможе.

Що таке підводне полювання Підводне полювання — один із видів підводного спорту і підводної діяльності, яких, до речі, є чимало. До них належать, наприклад, швидкісне плавання з ластами, підводне орієнтування, статичне апное (затримка дихання на час у спокійному стані), динамічне апное без ластів чи з моноластою (затримка дихання на час у русі), стрільба по мішенях у басейні, фрі-дайвінг — пірнання на максимальну глибину та інші. В Україні існує Федерація підводного спорту й підводної діяльності, а в Рівному — клуб підводного полювання й підводної діяльності «Рівенський Случ», який нині об’єднує близько 50 підводних мисливців. Підводне полювання прирівнюється до любительської рибної ловлі з човна з вудкою. Для того, щоб пополювати на риб, отримувати якийсь спеціальний дозвол не потрібно. Потенційний підводний мисливець повинен лишень зареєструвати свою зброю в клубі та отримати в ньому ж посвідчення підводного мисливця. Натомість існують обмеження щодо відстрілу риби — за одне полювання мисливцю дозволяється вполювати не більше п’яти кілограмів риби. Проте якщо мисливцю, котрий ще не здобув дозволену норму, зустрінеться велика рибина — він має право її вполювати. Також заборонено полювати на риб, використовуючи акваланг — таке полювання прирівнюється до браконьєрства.

Необхідне спорядження Для того, щоб бути підводним мисливцем, необхідно мати спеціальне спорядження: маску, ласти, трубку для підводного плавання, грузову систему, котра не дозволяє підводнику спливати на поверхню, гідрокостюм із пористої гуми (неопрену), котрий, залежно від товщини матеріалу, може бути літнім, демісезонним або зимовим. І, звісно, мисливську підводну зброю — або рушницю пневматичної дії, або арбалет. Набоями до такої зброї є гарпуни, на котрі, залежно від виду риби, на яку полюють, чіпляють різноманітні гострі наконечники з різною кількістю зубців. Крім основного спорядження, є ще купа додаткових аксесуарів — гідрорукавиці та гідрошкарпетки, підводний ніж, про який знаменитий мореплавець Кусто сказав: «Ніж не потрібний у тисячі випадків, однак на тисяча перший він рятує життя». Також підводному мисливцю, котрий бажає полювати впродовж усього року, крім сезонних гідрокостюмів, доведеться мати ще й відповідні для кожного сезону маску, ласти, трубку та зброю. Одне слово, підводне полювання — захоплення не з дешевих. Мінімальна вартість необхідного спорядження становить близько тисячі доларів. Проте підводні мисливці стверджують, що подібні капіталовкладення не можна назвати марними. Адже для практично здорової людини підводне полювання — заняття дуже корисне. Пірнання під воду та затримка дихання, котра у досвідчених мисливців сягає 2-2,5 хвилини, збільшує життєвий простір легень і процес дихання стає більш ефективним — кількість подихів за одну хвилину зменшується, натомість людина починає дихати повними легенями. Навантаження під час полювання, котре в середньому триває близько п’яти годин, прирівнюється до марафонського бігу — відповідно зайві кілограми щезають дуже швидко, а витривалість організму зростає. Також підводне полювання знижує артеріальний тиск та поліпшує раціон харчування мисливця, що водночас зміцнює серцево-судинну систему. Проте існують і деякі протипоказання: не можна займатися підводним полюванням людям із захворюваннями горла, носа та вух, дихальної та серцево-судинної систем. Адже підводне полювання належить до екстремальних і навіть дещо небезпечних видів спорту — в ньому існує поняття «блек-аут» (спонтанна втрата свідомості під час спливання підводника на поверхню, викликана кисневим голодуванням), котре може призвести до загибелі підводного мисливця.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також