«Йолки-палки», на базарах — ліс густий

2611 0

Ми у соцмережах:

«Йолки-палки», на базарах — ліс густий

Пам’ятаєте рекламу: — Ти ялинку купив? — Купив...ось... — Чому така маленька?! — Так вона цеє... виросте! Щоб не довелося зустрічати Новий рік так, як згаданий персонаж, час потурбуватися про ялинку вже сьогодні, адже до часу «Ч» залишилося дуже мало.

Парадокс: «ліві» дорожчі від «правильних» Незважаючи на те, що «зелені» борються за синтетику, більшість українців любить зустрічати Новий рік хоч із невеличкою, але справжньою ялинкою (сосною). Як пояснив заступник начальника управління Держкомітету лісового господарства Віталій Білоус, хвойні посадки необхідно проріджувати, відбраковані деревця йдуть на продаж. Крім того, лісгоспи спеціально вирощують і щорічно реалізують фірмам до 1 млн. сосон за ціною 10-20 грн./м, залежно від їхньої висоти. А от дерева в діжках дуже дорогі, причому ціна зростає в геометричній прогресії. На одному з ринків Києва нам запропонували метрову ялину за 350 грн., 2-метрову — за 550. У спецмагазинах ще дорожче — відповідно 800 і 1500 грн. Є там екземпляри і вищі 3 м, але під замовлення, тому що ціна з доставкою доходить до 4500 грн. Пенсіонер, який продавав на Володимирському ринку в Києві декілька шикарних лісових красунь, розповів про свій нехитрий передноворічний бізнес. У лісгоспі він бере 3-4 сосни по 42 грн./шт., везе на ринок, де реалізує по 100 грн. На легальне дерево видають накладну, на його зрубі ставлять клеймо. Базар вже завалений соснами з Київщини, закарпатськими ялинками і смереками. Добірне деревце висотою 1-1,2 м можна виторгувати за 25-30 грн., якщо ж у ньому 2-2,5 м, то за ялинку просять до 80 грн., за сосну — 100 і більше. Парадокс, але це дешевше, ніж у продавців, які промишляють біля залізничних станцій. Наприклад, біля платформи «Борщагівка» за 2,5-метрову сосну просили 140 грн., уступаючи всього десятку. При цьому приватники охоче показували сертифікати якості: покупець нині обережний, боїться «чорнобильських ялинок». А от дерева з клеймом у них практично не знайти. «Не встигли поставити,» — дивлячись чесними очима, пояснює дама років 40. Цілком можливо, але виникає думка: під один сертифікат же можна продати не три, як у ньому вказано, а 33 ялинки. Щойно я її озвучив, похмурого виду торговці соснами, які стояли поруч із дамою, з погрозою рушили в моєму напрямку, а побачивши фотокора, і взагалі пообіцяли накостиляти занадто цікавим журналюгам. Біля обгороджених штахетником «ялинківників» у центрі ціни нижчі, але й товар гірший — явно з вибракування. Здебільшого сосни: «коротунка» по плече — 30 грн., у ріст людини і вища — 60. На околицях: біля метро «Чернігівська», на Троєщині, Харківському масиві — можна купити таку ж, зекономивши 5-10 грн. Втім, поки продавці поступаються неохоче, адже час до 31 грудня ще є. Обіцяють, що до 28-30 числа ціни ще зростуть, а тих, у кого грошей негусто, запрошують «на недоїдки» 31-го з ранку, мовляв, отоваритеся вдвічі дешевше. Але чим купувати «швабру з трьома голками», краще за 8-12 грн. (залежно від пухнастості й кількості прив’язаних нитками шишок) купити букет з трьох гілок або зібрану з невеликих пагонів крихітну ялинку на підставці.

Що в країні А яка ситуація з новорічними соснами-ялинками в інших містах? Крим У Ялті можна зрубати дерево навіть власноруч, але не всяке, а тільки те, яке дозволить адміністрація заповідника. Ціна — 35-50 грн./шт., залежно від висоти. За самоуправство оштрафують, а то й посадять на 3 роки. У Феодосії вони поки непоказні, зате дешеві: від 15 грн./м. У Сімферополі дорожчі — від 20 грн./м, у Севастополі сосна висотою в зріст людини коштує 50-60 грн., але їх поки в продажу небагато. Ялинки для міста — екзотика. Рівне З вчорашнього дня в місті почався продаж живих ялинок. Стандартна ялинка або сосна (до 2 м) коштує 25-30 грн., але жвавої торгівлі немає. На центральному ринку пропонують ялинки в горщиках. За жалюгідного вигляду деревця висотою 60-100 см просять 15-25 грн. Харків На ринку за найгірше деревце доведеться викласти 15-20 грн., а те, що не соромно було б поставити вдома, коштує 40-100 грн. Ялинку із Західної України можна купити за 40-80, але на прохання показати клеймо на дереві продавці реагують насторожено. Одні запевняють, що клеймо є (але його не видно), інші говорять, що товар без клейма, але документи в порядку. Є й блакитні ялини — як клянуться продавці-кавказці, «кремлівські». Коштує така красуня близько 300 грн., і, звичайно, ні про яке клеймо мови бути не може. Поки пропозиція явно перевищує попит. Полтава У Полтаві торгівля ялинками йде не особливо бадьоро, багатьох потенційних покупців відлякують ціни: найдешевша сосна коштує від 20 грн. , а за деревце найбільш ходового розміру 1-2 м треба віддати 35-40 грн. У лісництвах ціни вдвічі нижчі. Все це стосується сосон. Ялинок на ринках немає — не користуються попитом. Зате популярні віночки з хвойних гілок, прикрашені шишками. Коштують вони від 5 грн. Львів На Львівщині ялинки «у законі» мають клеймо і коштують, за розцінками «Львівлісу», 10-40 грн., залежно від висоти. Особливо цінуються білі ялиці, заборонені до вирубування. За таку можна заробити до 100 грн. або — потрапити за грати. Одеса У Південній Пальмірі, де своїх соснових насаджень немає, з новорічними деревами поки негусто. Продають їх у центрі: Дерибасівськая, Привіз... Ціни кусаються: метрова сосна — 30-50 грн., 2-2,5 м — 160-180 грн., ялинки — дешевші відсотків на 30%. Торгують приватники, масове централізоване завезення почнеться цього тижня. Очікується, що ціни впадуть, особливо на високі дерева, на 20-30 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також