Харчове отруєння — недуга хоч і вельми неприємна, але дуже поширена. Щоденно від неї страждає безліч людей, причини — найрізноманітніші. Однак якщо вчасно не звернутися до лікаря і не зробити відповідні маніпуляції, наслідки можуть бути аж до госпіталізації або навіть смерті. Тому лікуватися потрібно відразу і правильно.
Причин харчового отруєння є безліч: бактерії, віруси, грибки, паразити або токсини, які потрапляють в наш організм з продуктами або брудними руками. Cимптоми зазвичай стандартні: нудота, блювота, діарея, біль і спазми в животі. Іноді ці прояви проходять самі протягом одного-двох днів і не вимагають спеціальної терапії. Якщо ж протягом кількох днів не полегшає і з'являються симптоми зневоднення (сухість у роті, запаморочення, темно-жовта сеча або зниження об'єму і частоти сечовипускань), необхідно терміново звернутися до лікаря. Викликайте "швидку" або негайно їдьте в лікарню у наступних випадках:
- харчове отруєння сталося у дитини, вагітної жінки, людини з хронічними захворюваннями або похилого віку;
- якщо з`явилися такі симптоми: нечіткий зір, затруднення ковтання, мови (можливо, це ботулізм).
Лікуємося самостійно Деякі харчові отруєння можна побороти самостійно і немає сенсу звертатися до лікаря. Спочатку потрібно добре промити шлунок. Потім прийміть будь-який препарат, що зв`язує токсини — активоване вугілля (по таблетці на кожні 10 кг ваги), смекту або ентеросгель. Полежіть, бережіть сили. Кожні 10-15 хвилин випивайте кілька ковтків звичайної негазованої води, щоб не було зневоднення. Найближчу добу — ніякої їжі, окрім солодкого чаю і сухариків. Після цього необхідна дієта з обмеженням вживання їжі. Потрібно звернутися до лікаря, якщо:
- симптоми зберігаються протягом трьох і більше днів;
- перебіг стає важчим;
- якщо ви відчуваєте затяжні спазми в животі.
- Ретельно мийте руки з милом перед тим, як готувати їжу, і відразу після того, як потримали в руках сире м`ясо або птицю;
- ретельно мийте овочі та фрукти;
- мийте дошки та інструменти для нарізання сирого м`яса перед тим, як використовувати їх для інших продуктів;
- повністю розморожуйте птицю перед приготуванням. Бажано робити це в холодильнику, холод запобігає розмноженню бактерій;
- ретельно просмажуйте м`ясні та рибні продукти;
- не кладіть м`ясо і птицю в одну тарілку з рибою і зберігайте їх до приготування окремо;
- накривайте їжу, щоб захистити її від тарганів і мух;
- будьте обережні, харчуючись у барах, буфетах і кафе;
- недоїдену їжу зберігайте в холодильнику, а продукти для пікніків — у переносних холодильних камерах.
- зберігайте окремо сиру і готову їжу;
- бактерії швидко розмножуються при температурі від +4,4?С, тому зберігати їжу необхідно в холодильнику, а готувати і розігрівати — при температурі не нижче +60?С.