Їсти цілий рік тільки картоплю вирішив 36-річний австралієць Ендрю Тейлор. На такий експеримент його надихнув головний герой фільму "Марсіанин", за сюжетом якого космонавт Уотні, щоб вижити на Марсі, вирощував там картоплю.
За перший місяць такої "марсіанської дієти" австралієць схуднув на 10 кілограмів. А уже черех місяць Тейлор опублікував фотографію тарілки з недоїденим картопляним пюре. "Це хороша ілюстрація теорії "сенсорно-специфічної ситості". Її суть у тому, що задоволення, яке ми отримуємо від споживання одного виду їжі, спадає, коли ми починаємо їсти цього багато", — зазначає Дженні Джексон, спеціаліст з харчування. За словами вченого, вживання близько 3 кг картоплі в день забезпечить трохи більше 2000 кілокалорій, достатню кількість вуглеводів і клітковини. Проте організм не отримає достатньої кількості білка: потрібно 90 г на день, а буде лише 60 г. Також така дієта не надасть організму достатньо незамінних жирних кислот (ліноленової і лінолевої, омега-3 і омега-6) і не забезпечить засвоєння жиророзчинних вітамінів (A, D, Е і К), оскільки картопля має низький вміст жиру (тільки 9 г на 3 кг). Харчування картоплею дозволить отримати достатньо тіаміну, ніацину, фолієвої кислоти, вітамінів В6 і С, калію, магнію, фосфору і міді. Але така дієта не включає вітамінів D і В12. Також картопля може дати лише близько 6 мг цинку, а дорослому організму потрібно до 9,5 мг в день — дефіцит цинку призводить до зниження імунітету, поганої регенерації шкіри і загоєння ран, може також викликати втрату чуттєвості смакових рецепторів. Інші мінерали, які можуть бути відсутні у цій дієті: селен і йод. Їхній вміст залежить від ґрунту, в якому була вирощена картопля. Тож загалом така "дієта" може знизити імунітет, репродуктивну здатність, функції щитовидної залози і антиоксидантний статус.