Що таке мамографія та де її пройти

2332 0

Ми у соцмережах:

Що таке мамографія та де її пройти

За чисельністю рак грудей займає перші позиції серед онкологічних захворювань. Чимало жінок виявляють його пізно. Поміж тим, рання діагностика пухлин дає високі шанси на здорове повноцінне життя. Золотим стандартом у діагностиці раку молочної залози є мамографія.

Що таке мамографія

Мамографія – це рентгенологічне обстеження молочних залоз. У сучасних клініках процедура проводиться на цифрових мамографах, які із високою точністю показують всі нюанси новоутворень.

Ціни на мамографію в Києві знаходяться в межах вартості звичайного рентгену. Тому дослідження є одним із найдоступніших, його рекомендують робити всім дорослим жінкам.

УЗД чи мамографія – що краще?

Чимало жінок вважають, що зробити УЗД молочних залоз безпечніше та доцільніше. Насправді ж обидва методи показові та доповнюють один одного.

Так, УЗД рекомендують робити молодим жінкам від 18 до 40 років, хоча б раз на рік. Якщо ж за результатами УЗД лікар виявляє певні патології, він може направити жінку на мамографію. Обстеження точніше показує наявність новоутворень.

Жінкам після 40 років рекомендовано робити саме мамографію 1 раз на 2 роки з метою профілактики.

Чи небезпечна мамографія

Сучасна цифрова мамографія створює мінімальне променеве навантаження на організм жінки та не становить небезпеки. Якщо дотримуватися всіх порад лікаря, то процедура є простою, комфортною та безпечною.

У передових медичних центрах Києва мамографія проводиться на інноваційному обладнанні. Про те, скільки вона коштує, запитуйте у адміністрації закладу. Хороші відгуки пацієнтки залишають про клініку Варта.

Покази до мамографії

Зазвичай мамографія має ряд основних показань:

♦ уточнення результатів УЗД;

♦ наявність ущільнень у молочних залозах;

♦ виділення із сосків;

♦ втягнутість сосків;

♦ біль в грудях та зміна їх форми;

♦ зміна кольору шкіри в ділянці грудей;

♦ наявність в анамнезі родини раку молочних залоз.

Лікар може призначити мамографію, якщо під час огляду жінки та пальпації молочної залози підозрює наявність новоутворень.

Як проводиться мамографія

Процедура займає кілька хвилин. Жінка знімає одяг та прикраси. Молочну залозу вкладають на спеціальний пристрій і накривають пластиною. Мамограф робить знімок, процедуру повторюють для іншої залози.

Після обстеження лікар видає заключення.

Підготовка

Особливої підготовки мамографія не вимагає. Краще за все приходити на обстеження на 5-12 день менструального циклу. В інші дні воно може бути неінформативним. У день процедури не використовуйте дезодоранти та креми для тіла. Надягніть зручний одяг та прийдіть у клініку в призначений час.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також