У 3 з 15 протестованих зразків соняшникової олії виявлено перевищення канцерогенної речовини бензопірену. Такі дані досліджень нещодавно опублікував Центр експертиз «Тест».
Досліджували 9 марок «брендової» бутильованої соняшникової олії і 6 зразків розливної олії, купленої на ринках. У центрі експертиз «Тест» нагадали, що в квітні 2010 р. в Україні з’явилася офіційна норма щодо бензопірену, закріплена в ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова». Вміст цього небезпечного канцерогену в соняшниковій олії не може перевищувати 2 мкг/кг, що відповідає європейським нормам. ”Бензопірен було виявлено в усіх зразках, що тестувалися, і хоча більшість з них містили канцероген у межах норми, троє показали перевищення концентрації, дозволеної новим ДСТУ. Так, олія «Майола» містила 3,3 мкг/кг бензопірену, «Чумак» — 2,8 мгк/кг, розливна, куплена в Києві, біля метро «Лісова» — 3,2 мкг/кг», — йдеться в повідомленні. У повідомленні наголошується, що причиною практично 75% ракових захворювань вважаються канцерогенні хімічні сполуки, які ми споживаємо з харчовими продуктами. У свою чергу, небезпека бензопірену та його здатність провокувати розвиток раку в людини давно визнана за кордоном, зокрема Міжнародним агентством з вивчення раку (IARC). «Наявність бензопірену — проблема реальна і проблема не однієї якоїсь «недбайливої» торгової марки. Це загальна проблема соняшникової олії, а також продуктів на її основі. Проте її цілком можна вирішити. Правильно підібрана технологія очищення, зокрема, із застосуванням спеціальних адсорбентів і фільтруючих матеріалів, дозволяє не тільки істотно знизити вміст канцерогену, а й практично повністю видалити його з олії, тим самим зробивши продукт безпечним. Те, що це більш ніж реально, доводять результати наших досліджень — у деяких оліях бензопірен не був виявлений за весь період проведення нами аналізів», — підкреслив президент Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. ”Неприємно здивував дуже низький вміст вітаміну Е в деяких нерафінованих, тобто мінімально оброблених оліях: лише 27-35 мг/100 г. Вміст вітаміну Е за стандартом нормується тільки для олії нерафінованої холодного пресування і має становити не менше 75 мг/100 г. Щоправда, були в тесті і рекордсмени, які показали близько 100 мг/л вітаміну Е. Вітамін Е — це один з найбільших плюсів соняшникової олії: за його вмістом соняшникова олія не лише не поступається, а й істотно перевершує модну в наші дні оливкову. Крім того, в соняшниковій олії, порівняно з оливковою, більше поліненасичених жирних кислот. Отже, користі соняшниковій олії не позичати, головне — вирішити проблему з її безпекою», — пояснила керівник відділу тестувань Центру експертиз «Тест» Ніна Кильдій. Окрім бензопірену і вітаміну Е, олія була перевірена і за іншими показниками: кислотним, перекисним і анізидиновим числами, що характеризують придатність соняшникової олії для харчових цілей. Вони відображають кількість небажаних компонентів, які утворюються внаслідок псування олії (вільних жирних кислот, пероксидів, альдегідів). За цими показниками зауваження були в розливної олії. За підсумками тестування загальну оцінку «добре» одержала третина торгових марок: «Добрий Кухар», «Королівський смак», «Маслятко», «Славія» і «Щедрий дар».