Шукає наречену, яка б поважала... павуків

1968 0

Ми у соцмережах:

Шукає наречену, яка б поважала... павуків

Рівнянин Роман Покальчук належить до тих людей, які не уявляють свого помешкання без живих істот. Щоправда, чоловіка звичайні домашні тварини не цікавлять. Його приваблює те, що в більшості викликає відразу — в кімнаті малосімейки він зібрав цілий тераріум з 35 різновидів павуків-птахоїдів, частина з яких отруйні. Крім того, в квартирі живуть змії та ящірки.

Першого павука купив за позичені гроші

У дитинстві Роман, як і чимало його однолітків, розводив рибок. Усвідомлення того, що йому більше подобаються павуки, прийшло пізніше — коли подивився фільм "Один вдома". — Пам'ятаєте, там є епізод з величезним павуком, — говорить Роман. - Головний герой розповідає, як його павук з'їв мишу. Тоді я вперше подумав, що було б непогано завести в себе вдома такого павука. Тривалий час ця ідея так і залишалась моєю мрією, оскільки придбати такого павука у нас в місті було нереально. Першого павука Роман придбав випадково. В одному з місцевих зоомагазинів йому потрапив до рук польський журнал із фотографіями павуків-птахоїдів. Він почав гортати його і між іншим зізнався продавцю, що мати великого павука — це його дитяча мрія. Виявилося, що у продавця зоомагазину такі ж вподобання, тож він запропонував Роману придбати павука у нього. — Тоді я навчався на першому курсі текстильного технікуму, — каже Роман. — Тож щоб придбати павука, довелось позичити 75 гривень у мами. Пообіцяв повернути гроші зі стипендії. Це був найпростіший різновид павука-птахоїда. Нині купити такого павука можна за одну гривню. Тоді ж це була величезна рідкість.

Щоб нагодувати павуків, розводить тарганів

За п'ятнадцять років незвичного колекціонування у Романа назбиралося 35 різновидів павуків-птахоїдів. Частина з них отруйні. Він розуміє, що такою кількістю павуків може похвалитися далеко не кожен тераріум, і пишається цим. Назву кожного з видів павуків чоловік знає на латинській мові і може розповідати про його особливості годинами. Він дістав одного з павуків з пластикового контейнера і посадив мені на долоню. — Це Grammostola Pulchra, — пояснює мій співрозмовник. — Цей вид павуків розповсюджений в Північній Америці. Напевно, один з найбажаніших видів павуків серед тих, хто починає їх розводити. Гарний з вигляду. А найголовніше — він дуже спокійний. Як його не бери — він ніколи не вкусить. Загалом, за словами п. Покальчука, поведінка павуків залежить від того, з якого вони континенту. Павуки з Африки, Азії та частини Австралії зазвичай дуже агресивні та отруйні. Вони самі кидаються і від їхнього укусу можуть бути тяжкі наслідки для здоров'я людини. Павуки, які живуть у Північній та Південній Америці, навпаки, дуже спокійні. Їх без проблем можна взяти в руки. Вони скоріше будуть втікати, ніж на когось нападати. У харчуванні павуки невибагливі. Їм вистачає кількох тарганів або жаб на місяць. — Спеціально для павуків я розводжу тарганів, - розповідає Роман і показує забитий вщерть клаптями газет п'ятилітровий бутель з-під води. — Тут є кілька різновидів. Найбільші за розмірами — це колумбійські лісові таргани, крім них, є мармурові таргани та зоофобус — личинки жуків. Одна самка дає потомство до 60 штук. Через півтора місяця ще стільки ж. Тож мені цілком вистачає, щоб нагодувати усіх павуків. Коли сезон, збираю в лісі жаб. Павуки їдять не дуже часто. Малих, в період активного росту, потрібно годувати кілька разів на місяць. Великим же достатньо поїсти раз у кілька місяців. У мене якось самка одного з павуків півроку відмовлялась їсти. Тож павуки — це найкращий варіант для тих, хто має бажання тримати вдома якусь живність, але не має достатньо часу на догляд за нею.

Шуба як аргумент

Роману 29 років, і він холостяк. Каже, дуже важко знайти дівчину, яка з розумінням поставилася б до його хобі. Зазвичай всі з огидою реагують на його домашніх улюбленців. Чоловік сподівається, що з часом знайде ту, яка його зрозуміє та підтримає. — Ще в студентські роки у гуртожитку, — пригадує співрозмовник, — дівчата з цікавістю розглядали павуків, але в руки мало хто погоджувався їх взяти. Жахалися. Хоча даремно. Адже вони цікаві у своїй поведінці. Зрештою, павук, навіть отруйний, ніколи не вкусить, якщо до нього ставитись з повагою. Мене за 15 років жоден з павуків ще не вкусив. У світі відомо близько 400 видів павуків-птахоїдів. Роман зізнається, що його мрія — зібрати усі відомі види. Не збирається Роман відмовлятись від свого хобі навіть тоді, коли постане питання про одруження: — Я спробую переконати дружину, що нічого поганого в такому колекціонуванні немає. Зрештою, розведення павуків може приносити непоганий прибуток. Деякі павуки-птахоїди до своєї статевої зрілості мають прожити 8-9 років. Тому вони дуже цінуються серед колекціонерів. У мене є такі види, але виводки будуть лише через кілька років. Продати маленького павучка щойно з кокона можна за 250 гривень. А таких за один раз може бути більше сотні. Тож неважко порахувати, що за один виводок я зможу придбати дружині шубу. Це окрім моєї зарплатні, яку я отримую, працюючи заступником директора Рівненського зоопарку. Сумніваюся, що якась дівчина від цього відмовиться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також