Шукав рецепти по усьому світу, щоб пригощати рівнян

4430 0

Ми у соцмережах:

Шукав рецепти по усьому світу, щоб пригощати рівнян

У пошуках унікальних рецептів рівненський ресторатор Анатолій Лук'янчук об'їздив 26 країн світу. Страви закордонних колег-кулінарів не копіює — любить експериментувати. Під час вихідних готує разом із сім'єю вдома, і часто фотографії кулінарних шедеврів розміщує у соціальних мережах. Готував та ділився секретами кулінарного мистецтва Анатолій Лук'янчук і з читачами "РВ".

Анатолій Лукянчук

Анатолій Лук'янчук
— Анатолію, ваші страви навіть виглядають смачно... Але знаю, що у вашому житті спочатку була... медицина. — У дитинстві, коли батьки були на роботі, щоб не бути голодним, готував для себе, і мені було це цікаво. Потім вступив до медичного коледжу і вісім років пропрацював у медицині. Але захоплення кулінарією побороло все на світі. Почав подорожувати. У кожній країні стараюся відвідати якийсь урок, майстер-клас, повчитися в кулінарній школі чи на курсах. Маю італійський та іспанський дипломи із кулінарного мистецтва. — Де було найцікавіше? — Найбільше сподобалося в Іспанії на курсах з приготування морепродуктів. Обожнюю їх готувати і вживати. Найбільше запам'ятався салат на основі восьминога і соусу "чедлер". — Вчили вас відомі шеф-кухарі? — Здебільшого — кухарі-любителі. Імен їх усіх я вже не пам'ятаю. Але найбільше мені подобається відомий на весь світ англійський кухар Джеймі Олівер. Він готує доступну їжу — любительські, домашні страви, а не вишукані ресторанні. — Ви ж теж найбільше любите просту закарпатську кухню, хоча й екзотичні страви готуєте… — Закарпатська кухня — це ж українська! А ще, вона калорійна. Якщо їдеш взимку покататися на лижах, немає нічого кращого до столу як запечені реберця, куліш, гуляш чи ще щось із печі. Навіть вдома маю піч, частую стравами із неї своїх гостей. — Важливо не тільки щоб страви були смачними, а й які напої до них подають. Що полюбляють пити в країнах, де ви побували? — Для мене найкращі — білі вина з Італії. Їх можна пити цілий вечір і насолоджуватися смаком. Іспанські — теж дуже смачні, насичені, але більш терпкі і міцні. До речі, в Іспанії є такі заклади, які називаються "тапаси" і ціла культура їхніх відвідувачів — тапарів. Тапари ходять з бару в бар, п'ють вино і вживають невеликі канапки, які називають "тапаси". Вони можуть так ходити цілий день і навіть не з'являтися на роботу. Німці — фанати пива. Цей напій полюбляють і в Бельгії, де відвідував фестиваль пива. Всього було представлено 42 бельгійські пивоварні. Пиво там божественне! — Розповідаєте про фестиваль з таким азартом! Полюбляєте пиво? — Працюю заступником директора Рівненського пивзаводу, але багато пива не п'ю. Не так сильно люблю цей напій, як деякі наші клієнти. — У які заклади в Рівному любите ходити? — Мені подобаються українська піца і буріто, які готують в одному з закладів на вулиці Набережній. А ще до вподоби не гламурні, інколи навіть без назви шашличні на окраїнах міста, де люди інших національностей готують дуже смачні страви на грилі. Не знайти кращих реберець як у кухара Самвела, який їх готує в кафе "Вишневий сад" біля мототреку. І сам можу запропонувати дещо унікальне. Наприкінці листопада виповниться рік, відколи заснував власний проект — "Ресторан у вашому домі". Маю команду професіоналів, які можуть приготувати страви будь-якої кухні світу. Зокрема, і ті, які не куштували в Україні, не те що в Рівному. Це цікавий проект, мені дуже подобається. Спробуйте! — Хто уже скористався послугами "кухаря на дому"? — Звертаються відомі люди Рівного. Не знаю, чи можна називати їхні імена. Все, що можна знайти в Україні з морепродуктів, вони намагаються скуштувати. — Кажуть, що найкращі кухарі — чолові­ки. Погоджуєтеся? — Цілком! — Дружина ваша готує? — Ми один одного доповнюємо. Навіть оформлення страв, фото яких я викладаю у Фейсбук, робить дружина. Якщо мені до чогось не лежить душа, то цю роботу, зізнаюсь, чудово робить дружина. — Наскільки важливо гарно подати їжу? — Людина повинна їсти спочатку очима, а потім відчути смак. Тому важливі і смак, і подача, і якість продуктів. Має бути все ідеально. — Яку найоригінальнішу подачу страви бачили? — Якщо говорити про подачу страв високої кухні, то словами цього не описати. Наприклад, мені дуже подобається, як частують у ресторації "Старгород" у Львові. Там при вході в заклад стоїть величезний ретро-гриль, де цілий день на невеликому вогні печеться поросятко чи ягнятко. Ввечері кухарі проводять різні конкурси, відрізають частинками головну страву, прикрашають її та подають на стіл. За кордоном був у закладі, де безліч акваріумів. Там такий вибір морепродуктів! Достатньо показати пальцем на будь-яку рибу чи краба і тобі його приготують в такому вигляді, як забажаєш. Ми замовили на велику компанію лобстера, який ледь вмістився на підносі. А найоригінальніші стейки — у США. В Маямі мені якось подали стейк товщиною 5 сантиметрів, при наших звичних 2-х. М'який він був як вата, аж танув у роті. Взагалі в Америці можна добре погурманити. Але рецептами безкоштовно ніхто не ділиться — через велику конкуренцію між ресторанами. — Які ще ваші улюблені місця? — Для мене найкраще місто в світі — Барселона. Через те, що у центрі міста є ринок. Зазвичай коли приїжджаю туди, встаю вдосвіта. Можу провести 2-3 години, прогулюючись у пошуках найсвіжіших і дешевших, аніж в багатьох інших місцях, продуктів. Повертаючись у готель, сам готую і експериментую. — Експериментуєте і в Рівному, найчастіше — під час вихідних. Але найкраще, напевно, вдаються страви для донечки… — Ми готуємо з донечкою разом. Улюблена наша страва — суботня піца. Ми зранку замішуємо тісто, а коли воно вистоюється — займаємося оформленням. Доньці 5 років, але бачу, що вона вже має хист до кулінарії. Часто копіює мене. — Що б порадили рівнянам приготувати у вихідні? — Раджу у вихідні готувати будь-що, але зі свіжих продуктів і з сім'єю. Візьміть із собою на кухню сина, доньку, дружину, а ще — кулінарні журнали, мій Фейсбук... Ви потішите себе чимось смачним і чудово розважитеся.
Анастасія АДАМЧУК.
P.S. Із читачами "РВ" Анатолій Лук'янчук поділився рецептом курячих роллів з курагою. Цю страву він вигадав сам. Як її готує ресторатор — дивіться на відео.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також