Сила зарплати: на німецьку за рік можна купити квартиру, на нашу — півтуалету

2371 0

Ми у соцмережах:

Сила зарплати: на німецьку за рік можна купити квартиру, на нашу — півтуалету

Ми підрахували, що можуть придбати українець, росіянин, європеєць і американець, якщо протягом року будуть відкладати зарплату одного члена родини, а харчуватися і вдягатися, наприклад, на гроші іншого. Відповідно до статистики, за рік середня зарплата в Україні збільшилася на 10%. Однак за купівельною спроможністю вона як і раніше дуже відстає від заробітку громадян США та Євросоюзу.

Житло Українець на річну зарплату може собі дозволити купити 3,5-6 кв. м в одному з найдешевших районів великих міст — Харкові (ціна 1 кв.м — 4,8-8 тис. грн.) і 1,7-2 кв. м у Києві (13,6— 16,8 тис. грн./кв. м). Тобто в провінції грошей вистачить на кухню, а в столиці — на півтуалету. Росіяни «шикують» не набагато більше. Річної зарплати середнього жителя Росії вистачає на 7 кв. м у Воронежі або 1 кв. м у Москві. Американець за рік роботи заощадить на 14 кв. м житла в м.Сан-Дієго в сонячній Каліфорнії (15 тис. грн./кв. м), а повністю розплатитися за квартиру площею 72 кв. м із двома спальнями і пальмою під вікном зможе за п’ять років. Житель Західної Європи (Франція, Німеччина) на річні заощадження придбає половину двокімнатної квартири площею 40 кв. м (1 кв. м — 12 тис. грн.) у пригороді Парижа або цілу квартиру площею 30 кв. м. (1 кв. м коштує близько 8 тис. грн.) на окраїні Берліна.

Автомобіль Українець, відкладаючи на авто свою цілу зарплату, повинен збирати більше 2,5 року, щоб стати власником нового «народного» автомобіля, що найчастіше зустрічається на наших дорогах — «Деу Ланос» або «Деу Нексія» узбецького складання. Якщо час підганяє, а автомобіль дуже потрібний, за рік можна купити вживані (3— 5 років) або такі, що були в аварії, «Деу Ланос», «Нексія», «Матіс», «Шевроле Лачетті». Росіянин може за рік назбирати на «Ладу Калину», «Деу Матіс» або на будь-яку класику АвтоВАЗу. Американець за рік роботи заощадить на «Форд Сі-Макс». У західноєвропейців вибір величезний: «Тойота Камрі», «Ніссан Тіана», «Ауді A3»... Французи можуть підтримати вітчизняного виробника й купити відразу два «Пежо 107», а німці — два «Фольксвагени Поло».

Освіта Заощаджена річна зарплата одного з членів української родини дозволить провчитися цілий навчальний рік у найпрестижнішому навчальному закладі країни — КНУ ім. Т. Шевченка (25 тис. грн.). Якщо додати до річних заощаджень кілька тисяч, цього вистачить для того, щоб дитину допустили освоювати ази наук у Київському інституті міжнародних відносин (30 тис. грн.).

Подорожі Накопичених за рік коштів вистачить на те, щоб 3-6 разів протягом року вдвох вибиратися на 8 днів на пляжі в Єгипет. Або 1-2 рази в рік відпочити в Греції 8 днів. І це ще не все. Криза зробила туроператорів зговірливими. За річну зарплату одного українця можна вдвох вирушити в двотижневий екзотичний тур по Індокитаю або у 8-10-денний круїз по Середземномор’ю.

До речі За даними Держкомстату, з офіційними зарплатами в Україні все не так вже і погано. У серпні їхній середній розмір не збільшився в порівнянні з минулим місяцем (а в Києві навіть трохи впав). Зате весь попередній час офіційні зарплати впевнено зростали. У той же час у країні фіксувалася дефляція (падіння цін). Знов-таки, офіційно. На практиці, щоправда, мало кому з українців вдалося відчути поліпшення фінансового становища — про це свідчать опитування споживачів відразу кількома дослідницькими центрами: споживчі настрої українців до осені різко впали. Причиною послужив бурхливий стрибок цін на товари першої необхідності і продукти. У результаті, незважаючи на заплановане владою зростання мінімальних заробітних плат і пенсій протягом решти року, спостерігачі прогнозують падіння реальних доходів до 30— 35%.

А як у нас Вистачає на хліб з маслом У Рівному середньостатистичний найманий працівник у серпні одержав середню зарплату 1873 гривні. Утім, у різних галузях вона відрізняється, більше від інших одержують у нашій області працівники атомної електростанції (в середньому 3900 гривень), фінансових установ (майже 3 тисячі), добувної промисловості, державного управління та транспорту, від 2582 до 2979 гривень на місяць. За середню повну річну зарплату, тобто не витрачаючи на харчування, комунальні послуги, лікування тощо, мешканець області зможе придбати 3,5 кв. м житла у новобудові чи на вторинному ринку (за нинішніми цінами на житло), і більше нічого. Якщо ж дах над головою вже є, а потрібен автомобіль, то на нову машину з автосалону, навіть на найдешевшу, з таким рівнем річних доходів розраховувати не доводиться, відкладати усю свою платню доведеться не менше 4-5 років. І навіть на вживаний «Деу-Ланос» чи «Деу-Нексія» річних заощаджень не вистачить, хіба що на «Деу-Матіс» з чималим пробігом. Тож і на придбання ненового автомобіля доведеться заощаджувати не менше двох років. Або розраховувати на удачу, при купівлі вживаного товару можна торгуватися. На ці ж гроші пересічний найманий працівник може учити свою дитину, якщо вона, звичайно, не змогла вступити за державним замовленням, у Національному університеті водного господарства та природокористування на найбільш дорогій спеціальності «архітектура», але тільки два роки. По кишені хіба що навчатися платно на вчителя початкових класів, бібліотекаря чи вчителя образотворчого мистецтва. На ці спеціальності конкурс невеликий, бо вони вважаються непрестижними. Цих же коштів вистачить на двотижневе турне країнами Європи, воно обійдеться приблизно у 15 тисяч гривень, враховуючи усі переїзди, ночівлі, харчування та екскурсії, тобто грошей вистачить тільки на одну особу. Насправді ж найманий працівник більшу частину своєї платні витрачає на харчування та проживання. Щоб статистика виглядала більш привабливо, чиновники люблять порівнювати рівень доходів не з можливостями придбання нерухомості чи автомобілів, а з прожитковим мінімумом, тоді виходить, що середня зарплата становить більше двох таких мінімумів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також