Скільки яєць можна їсти?

1471 0

Ми у соцмережах:

Скільки яєць можна їсти?

Як часто можна їсти яйця та чи корисні вони для людського організму, розповів біохімік і тренер з харчування Джон Берарді.

Яйця Раніше дієтологи рекомендували обмежувати споживання яєць, вказуючи на те, що у них висовий вміст шкідливого для організму холестерину. Однак нове дослідження виявило, що в яйцях менше жирів, холестерину і калорій, як вважалось раніше, водночас вони містять більше вітаміну D. Одне велике яйце містить близько 185 мг холестерину. Американська асоціація серця рекомендує ліміт у 300 мг в день. Отож якщо ви з'їсте два яйця, то перевищите рекомендований обсяг? Не зовсім. Наше тіло влаштоване хитро: рівень холестерину, який ви з'їдаєте, мало впливає на показник холестерину у вашій крові. На перший погляд це звучить дивно. Однак є наукове пояснення: наше тіло самостійно виробляє холестерин. Щодня організм людини продукує від 1 до 2 грамів цієї речовин (це у 5-10 разів перевищує рівень холестерину у великому яйці). При цьому існує закономірність. Якщо ви їсте більше холестерину з харчових продуктів, то ваше тіло виробляє його менше. І навпаки: їсте менше холестерину — тіло виробляє більше. Холестерин довго вважали вкрай шкідливим, і людям рекомендували не вживати в їжу жовтки яєць, щоб не збільшувати ризик серцево-судинних захворювань. Однак насправді холестерин — одна із найбільш важливих поживних речовин для організму. Він є у кожній клітинній мембрані (зовнішній захисний шар клітини). Є обов'язковим для росту дітей і дорослих. Також він бере участь у виробництві багатьох гормонів. Вчені давно дослідили дієти сотень тисяч людей і дійшли висновку: щоденне споживання яєць не пов'язане з проблемами холестерину або хворобами серця. Більше того, спостереження показали, що люди, які з'їдали до трьох яєць в день, втрачали вагу швидше за тих, хто не споживав цей продукт. При цьому особливо корисні яєчні жовтки. Вони містять кальцій, залізо, фосфор, цинк, тіамін, холін, лютеїн, зеаксантин, омега-3, фолієву та пантотенову кислоти, вітаміни A, D, Е, В6 і B12. Отже, якщо у вас немає особистих протипоказань, діабету або рідкісного генетичного розладу, то вам можна їсти яйця чи не щодня, але як і будь-яким продуктом ними зловживати не варто.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також