Смерть від домашніх консервів

1368 0

Ми у соцмережах:

Смерть від домашніх консервів

Цього року вже п'ятеро людей на Рівненщині захворіли на ботулізм, одну з найнебезпечніших інфекційних хвороб. Захворіли після того, як з'їли домашні консерви та куплену курятину.

Любов Грицюта, лікар-епідеміолог ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України»: — Останній пацієнт на Рівненщині захворів нещодавно, після того як з'їв курятину. Інші хворі їли рибні консерви домашнього приготування та домашній свинячий паштет. ботулизм 2 На Рівненщині хворі вижили. А ось в інших областях цього року вже було п'ять смертельних випадків від цієї хвороби. Смерть настає внаслідок паралічу дихальних м'язів і дихальної недостатності. Окрім того, після ботулізму імунітет людини припиняє розвиватися, людина може захворіти повторно. Загалом найчастіше причиною отруєння стають харчові продукти, виготовлені у домашніх умовах. Проте небезпеку становлять і харчі, придбані на стихійних ринках. Першими симптомами отруєння є нудота, блювота, біль в животі та діарея. У середньому це триває майже добу. Далі з'являється порушення зору, людину турбує «сітка» перед очима, предмети двояться, важко читати. Одночасно виникає спрага, сухість у роті, може змінитися тембр голосу. З'являються скарги на біль та подразнення під час ковтання. Аби вберегти себе від отруєння, насамперед не можна купувати продукти на стихійних ринках. Також потрібно звертати увагу на упаковку товару. Не можна брати консерви, в яких здута упаковка. Під час забою худоби і птиці в домашніх умовах потрібно не допускати контакту м'яса з землею. Завжди потрібно дотримуватися технології стерилізації продуктів, а консерви варто зберігати в холодних приміщеннях.

Ірина ВЕЛИЧКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також