Справжня згущонка не світиться під ультрафіолетом

3747 0

Ми у соцмережах:

Справжня згущонка не світиться під ультрафіолетом

Згущене молоко— улюблені і доступні ласощі дітей і дорослих. Протягом багатьох років воно користується популярністю в нашій країні, що і призвело до появи підробок. Що ж повинно бути в «справжній згущонці», як знайти «правильну» баночку, чим загрожує додавання зайвих інгредієнтів — про це розповіли Ніна Кильдій, керівник відділу тестувань Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз ТЕСТ, Ігор Потапов, голова громадської організації «Експерт», і Світлана Фус, лікар-дієтолог НПЦ «Віріа».

З пальмовою олією — це не згущонка У нашій країні незбиране згущене молоко з цукром виробляється за державним стандартом ДСТУ 4274:2003. Відповідно до цього документа, у згущонці можна використовувати: коров’яче цільне і знежирене молоко, сухе молоко, вершки, маслянку, цукор і цукор молочний (лактозу), воду. Чого-небудь іншого, зокрема, рослинних жирів, загущувачів, барвників, підсолоджувачів, цукрозамінників або консервантів, бути не повинно. Тому при купівлі в першу чергу варто читати на етикетці склад згущонки. На жаль, тестування, проведені різними організаціями, показали, що деякі виробники порушують законодавство, додаючи рослинні жири (пальмову і кокосову олію) у споконвіку молочний продукт. Ці олії шкідливі тим, що містять насичені жирні кислоти. Надлишок таких кислот в організмі негативно впливає на стан серцево-судинної системи, призводить до порушення холестеринового обміну, навантажує підшлункову залозу, погіршує травлення. Крім того, часте вживання рослинних жирів у їжу призводить до тромбоутворення.

І під білою-синьою етикеткою може ховатися підробка Традиційно згущонку продають у бляшаних банках, але нині є й алюмінієві туби, і дой-паки з кришечками. Жодної різниці в якості між ними немає. Вибирайте ту упаковку, яка вам зручна. Багато виробників випускають згущонку з білою-синьою етикеткою, звичною нам з радянських часів. На жаль, і за нею може ховатися фальшивка, так що не варто брати першу банку, яку помітили, тільки тому, що ви її «раніше бачили». Крім складу, повинно бути зазначено назву виробника з повними його контактами. На дні банки дивіться дату випуску: стандартний термін зберігання — 9-12 міс. З деякого часу частина виробників почала захищати себе від підробок, видавлюючи на банку який-небудь логотип. Тому якщо ви впевнені в конкретній марці, то звертайте увагу при купівлі, чи є така деталь, щоб надалі не натрапити на підробку.

Коричнева — значить зіпсована ”Правильна» згущонка — сметаноподібна, однорідна, стікає рівним струмком з ложки. Якщо в ній утворилися кристали, виходить, була порушена технологія приготування, у результаті чого цукор і лактоза утворили грудочки. Це нешкідливо для організму, але відчувати «пісок» на зубах буде неприємно. Якщо продукт трапився дуже рідкий, то білка в ньому використовували менше, ніж потрібно. Якщо дуже густий, то було використане молоко з високою кислотністю, яке згорнулося при згущенні. Колір якісної згущонки — білий із кремовим відтінком. Сіруватий буде, якщо використовували соєве молоко. А більш коричневий відтінок розповість про те, що згущонка зіпсувалася. Якщо, відкривши баночку, ви побачили, що молоко розшарувалося, у ньому почав проступати жир, виходить, у нього додали рослинну олію. У закритому вигляді згущене молоко можна зберігати поза холодильником, але головне при цьому — не перегріти його, інакше воно швидко стане непридатним.

Домашня експертиза Можна провести такий дослід: візьміть детектор валют або інший прилад, що дає промінь ультрафіолету, і посвітіть на згущонку. Якщо вона буде «світитися», виходить, у неї додали рослинні жири.

Варене згущене молоко і компанія На варене згущене молоко не існує стандартів, і кожен виробник робить його так, як вважає за потрібне. Крім того, у вареного молока більш насичений смак і коричнюватий відтінок. Ці фактори призводять до того, що варену згущонку підробляти легше, а вирахувати неякісний продукт можна тільки лабораторним шляхом. Єдине, як ви можете підстрахуватися, — купувати тільки той продукт, у складі якого зазначені ті ж інгредієнти, що й у звичайній згущонці, а також намагатися вибирати того виробника, в якому ви вже впевнені. На полицях магазинів можна знайти згущонку з добавками — найчастіше з кавою або какао. У будь-якому разі, виробник зобов’язаний вказати всі інгредієнти на упакуванні. Звертайте увагу на те, щоб у складі було написано не «ароматизатор кава», а «натуральна кава». Також зрідка можна знайти продукт з ароматизаторами, наприклад, персика, однак це вже буде не згущене молоко в повному розумінні цього слова. Окремо виділяється стерилізоване згущене молоко, яке виготовляють без цукру. Воно підійде діабетикам і тим, хто намагається вживати мало цукру.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також