Стандартів багато, неякісних продуктів — теж

1802 0

Ми у соцмережах:

Стандартів багато, неякісних продуктів — теж

Близько 22 тисяч нормативних документів, які містять національні стандарти та міждержавні нормативні документи стосовно якості, зберігання, маркування, транспортування усього того, що ми споживаємо, що оточує нас у побуті, на роботі та на відпочинку, має науково-технічний центр Державного підприємства «Рівнестандартметрологія». Кожен виробник і споживач може звернутися сюди і ознайомитися, яким нормам має відповідати той чи інший продукт. Але при тому, що українські стандарти більш жорсткі і більш детально розписані, аніж європейські, потік неякісного товару на наших ринках незрівнянно ширший.

Метрологічний центр «Рівнестандартметрології» має у своєму розпорядженні 23 стаціонарні та 3 пересувні лабораторії повірки і перевіряє точність апаратури і приладів, переважно медичних — кардіографів, фізіотерапевтичного обладнання, секундомірів, вольтметрів, ультразвукових апаратів тощо. Начальник центру Тетяна Кориневська каже, що навіть в Рівному у великих медичних закладах медичні прилади подекуди не відповідають нормам. Частіше і більше відхилень у роботі приладів фіксують у районних лікарнях, у деяких з них обладнання працює по 40 і більше років. Зі слів в.о. генерального директора ДП «Рівнестандартметрологія» Анатолія Камінського, підприємство невдовзі планує придбати новітню лабораторію контролю за правильною роботою медобладнання. Невдовзі тут має запрацювати і пересувна лабораторія з визначення якості пального. — Пальне за автозаправках дуже часто не відповідає стандартам, — коментує п.Камінський. — Робити раптові перевірки ми можемо лише тоді, коли є обгрунтована скарга. А так зможемо заїхати на заправку звичайним на вигляд автомобілем, за гроші залити в авто пальне, яке насправді надходитиме не в бак, а одразу на аналіз. Лабораторія випробування харчових продуктів цього ж підприємства перевіряла нещодавно селянське масло на відповідність сертифікату, який мав його виробник. І виявилося, що від 5% до 25% жирів у маслі — рослинного походження, хоча у цьому виді масла має бути 72,2% жиру лише тваринного походження. Сертифікат у цього виробника вилучено, накладено штраф у розмірі 25% від проданого товару. У нас таких прикладів — безліч, і проблема, на думку п.Камінського, полягає у неврегульованості законодавства у питанні дотримання стандартів якості. Він каже, що на Заході до такого виробника вжили б більш жорстких заходів — оштрафували б на більшу суму і притягнули б до кримінальної відповідальності. — Щодо неякісної продукції, зокрема питної води, ми передавали матеріали в прокуратуру, — каже начальник відділу державного нагляду за додержанням вимог стандартів «Рівнестандартметрології» Богдан Гайовий, — однак за останні кілька років жодної кримінальної справи порушено не було. Утім, п.Камінський каже, що з цього приводу уже розмовляв з прокурором області Анатолієм Пришком та начальником обласного управління міліції Олегом Салом і заручився їхньою підтримкою у питанні притягнення до кримінальної відповідальності виробників, які випускають лише неякісні продукти. Відтак спеціалісти «Рівнестандартметрології» радять захистити себе самим: не купувати масла за ціною 15-20 гривень за кілограм і звертати увагу на консистенцію, бо охолоджене масло не може бути м’яким. Якщо ви придбали неякісний товар і не хочете, щоб таке й далі продавали, можете здати його на дослідження у «Рівнестандартметрологію» і написати скаргу на виробника. Це буде підставою для його перевірки і, можливо, припинення виробництва цього виду продукції. У цій лабораторії також досліджують продукцію за різними показниками від виробників, які не мають власної лабораторії, а також і від великих торгових підприємств. Деякі з них перед закупівлею великих партій товарів замовляють аналізи харчів, якими збираються торгувати. Щоправда, далеко не всі. Але тут є й інша проблема: не на всі харчі є державні стандарти. Приміром, на рибні пресерви є лише технічні умови, які надає виробник добавок та консервантів, зацікавлений у щонайбільшому продажу свого продукту. І навіть за такої відносності умов технології приготування пресервів дотримуються не всі, у прагненні здешевити продукт і швидше його продати додають більше консервантів, причому найдешевших.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також