Ціни в березні: подорожчають овочі, а сир подешевшає

1883 0

Ми у соцмережах:

Ціни в березні: подорожчають овочі, а сир подешевшає

Соціальні сорти хліба залишаються на колишньому рівні багато місяців поспіль. «Знижувати ціни сенсу для виробників немає, а піднімати не дасть уряд, — говорить експерт Микола Верницький.

Хліб на тому ж рівні Соціальні сорти хліба залишаються на колишньому рівні багато місяців поспіль. «Знижувати ціни сенсу для виробників немає, а піднімати не дасть уряд, — говорить експерт Микола Верницький. — А тим часом його виробництво потроху скорочується, при цьому інші, не соціальні сорти, потроху дорожчають. У березні я теж не бачу причин, щоб соціальний хліб змінювався у ціні».

Сир подешевшає Як пояснив Тарас Гагалюк, експерт з молочних ринків Українського клубу аграрного бізнесу, подорожчання окремих продуктів, на зразок кефіру і йогурту, не повинно стати тенденцією, оскільки пов’язане не із зростанням цін на молочну сировину, а з підвищеними витратами окремих виробників. ”Точний прогноз давати дуже складно, все залежить від того, чим закінчиться розслідування, яке проведуть найближчим часом представники Росспоживнагляду, — розповідає експерт. — А судячи з усього, це станеться ближче до кінця березня. Поки що можна говорити про невелике зниження цін на сири, порядку 5%, оскільки їхня кількість на складах як і раніше велика. А інші продукти будуть залишатися на поточному ціновому рівні. Але якщо раптом українські сири не повернуться на російський ринок, то вартість їхня для нас з вами впаде на 20-30%».

Ціни на м’ясо замруть Останній місяць зими не приніс якихось особливих змін у цінах на м’ясо. «В березні не варто чекати якихось особливих змін цін, — констатує експерт Єлизавета Святківська. — Навіть піст особливо помітно не вплине на попит, а значить, і на вартість м’яса. Люди ж і так почали купувати мало. Зараз пропозиція і попит відносно збалансовані. Яловичина, наприклад, бути дешевшою не може через невелику її кількість в принципі, виробники курячого м’яса також знижувати ціни не будуть, так як його беруть краще за інші види. Можливо, на 1-3% зросте вартість свинини, оскільки почало скорочуватися поголів’я свиней, але й це може не бути помітно в роздрібі».

Ціна на яйця стабільна У лютому ціни на яйця продовжили взятий в січні курс на зниження. За місяць вони знизилися з 8,9 грн./ дес. до 7,3 грн./дес. Як пояснив Олександр Бакуменко, голова Союзу птахівників України, в лютому попит на цей продукт знизився, як це зазвичай і буває щороку, і тому виробники знизили ціни. «У березні, скоріше за все, залишаться лютневі ціни, — продовжує експерт. — Якби Пасха цього року була пізня, до кінця квітня, то ціни, може, ще трохи впали б, а так не зміняться».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також